Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 07:46:08 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: impreza i nowa kradzież  (Przeczytany 38743 razy)
Michał Z
Mechanik
Długość toru:: 298 m

W terenie W terenie

« : 26 Kwietnia 2010, 10:49:10 »
0

Jak pewnie wszyscy wiedzą w ostatnią sobotę miała miejsce impreza dla MK, wszystkim uczestnikom dziękujemy za miłą atmosferę i niezwykle sprawne fotostopy! Krótka relacja na naszej stronie
http://kolejrogowska.pl/?page_id=2

Niestety w czasie wczorajszej imprezy została ujawniona nowa kradzież podkładek i wkrętów na odcinku Rawa - Biala w okolicach Konopnicy. Kradzież miała miejsce w ciągu ostatnich dni (w czasie przejazdu drezyną na Krzakobranie wszystko było OK).

Łącznie brakuje mocowań do 180 podkładów. Wobec braku środków na zakup i braku wsparcia ze strony lokalnych samorządów w tej kwestii przejazdy poza Rawę są zawieszone do odwołania, w tym planowane Dni Rawy. Cena z transportem u złomiarzy ze Śląska to ok 5pln za wkręt i 20 pln za podkładkę. Więc jak łatwo policzyć razem daje to ok. 12.000 pln...

Oczywiście sprawa została zgłoszona policji, lokalnym proboszczom i wójtom, pozostałe śruby oznakowane, a na miejscu pojawiamy się dość często.

Zwracamy się z gorącą prośbą o pomoc w kwestii pozyskania brakujących wkrętów i
podkładek (3-otworowe P1S) - najlepiej na adres ze strony www.kolejrogowska.pl
MBxc1
Młotkowy
**
Długość toru:: 53 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 27 Kwietnia 2010, 08:58:29 »
0

:evil:
Za kradzież to powinno być co najmniej 50 lat przymusowej, ciężkiej pracy.
tompalec
Mechanik
Długość toru:: 211 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 27 Kwietnia 2010, 10:22:33 »
0

Cytat: "MBxc1"
:evil:
Za kradzież to powinno być co najmniej 50 lat przymusowej, ciężkiej pracy.

Na Rogowskiej wąskotorówce  :mrgreen:  ,

Byłem i widziałem jakbym ich złapał to bym łapy up......ił przy samej dupie.

andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 27 Kwietnia 2010, 10:53:17 »
0

Ale po mimo kradzieży pociąg przejechał.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
MBxc1
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 27 Kwietnia 2010, 20:49:45 »
0

Cytat: "tompalec"

Byłem i widziałem jakbym ich złapał to bym łapy up......ił przy samej dupie.

Powinni jeszcze wylizać wszystkie wagony na błysk :lol: A no i zapomniałem dodać o tym, że musieliby jeszcze wygryźć całą trawę wokół torowiska.
A tak nieco poważnie, to od czasu do czasu powinno się wieszać paru przestępców publicznie - dla przykładu.
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #5 : 27 Kwietnia 2010, 21:19:24 »
0

wystarczy by zostali skazani na 2 miesiące robót torowych pod moim nadzorem i będzie im groziło kalectwo po tym czasie
Jestem na tyle surowy że po trzech dniach będą błagać o więzienie byle sie uwolnić od tych prac  :mrgreen:

POZDRAWIAM !!!
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #6 : 27 Kwietnia 2010, 21:31:39 »
0

A tak nieco poważnie, to od czasu do czasu powinno się wieszać paru przestępców publicznie - dla przykładu.

Tak już niegdyś robiono i nie wiem czy jakikolwiek skutek to odnosiło... A w dzisiejszych czasach to tylko fajny slogan, co najwyżej wyrażający oburzenie piszącego To tak na marginesie

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
konrad
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 27 Kwietnia 2010, 21:39:23 »
0

kurczę, może to utopia ale czy złodzieje skoro już kradną, to nie mogli by zostawić mocowania co trzeci podkład...?

Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #8 : 27 Kwietnia 2010, 21:41:24 »
0

Powisi taki... podynda.. a i tak za rok, za dwa zapomną o sprawie... Lepsze są roboty torowe lub obcięcie kilku palców... gość długo się będzie zastanawiał nad ew. recydywą.  :mrgreen:
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #9 : 27 Kwietnia 2010, 22:05:35 »
0

Cytat: "konrad"
czy złodzieje nie mogli by zostawić mocowania co trzeci podkład...?
I jest to wreszcie racjonalny pomysł na rozwiązanie problemu!

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
OczeQ
SGKW
*
Długość toru:: 524 m

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
« Odpowiedz #10 : 27 Kwietnia 2010, 22:08:52 »
0

Jeżeli cos takiego kiedyś zobaczysz, to z pewnością byli to ludzie pracujący na kolei (niekoniecznie kolejarze).

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
agunia
Nowicjusz
*
Długość toru:: 25 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 27 Kwietnia 2010, 22:35:40 »
0

Jakby zostawiali co trzeci podkład nieruszony, to by nie mogli się przymierzyć, żeby szynę gwizdnąć. Wydaje mi się, że tym razem brakowało podkładek akurat na długości szyny. Zresztą kto widział kulturalnych złodziei? :p
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 27 Kwietnia 2010, 22:59:22 »
0

Cytat: "kalito"

Tak już niegdyś robiono i nie wiem czy jakikolwiek skutek to odnosiło... A w dzisiejszych czasach to tylko fajny slogan, co najwyżej wyrażający oburzenie piszącego To tak na marginesie

Czas na ewolucję pomysłu, obowiązkowo pełna rekompensata szkód plus odszkodowanie.

Była swego czasu sprawa pewnego drobnego złodziejaszka który obalił słup meteo celem sprzedania go na złom. Dostał 400pln a IMiGW wycenił straty na 1mln PLN (masa drogiej nowoczesnej elektroniki). Jak człowiek nie jest w stanie spłacić tego finansowo, musi odpracować ...

Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #13 : 27 Kwietnia 2010, 23:06:15 »
0

Cytat: "Kucyk"
I jest to wreszcie racjonalny pomysł na rozwiązanie problemu!Obrazek

Tyle tylko że zostawienie mocowania na co trzecim podkładzie, zakładając że na dwóch pozostałych zostanie zabrana podkładka PS spowoduje przy częstych kursach LXD2 wyginanie szyn w fale dunaju. Chyba że podkładki zostały a złodzieje zabrali tylko wkręty :wink:
 Chociaż na naszych wąskich szlakach ciężko jest zobaczyć idealnie proste szyny  :wink:

POZDRAWIAM !!!
MBxc1
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 28 Kwietnia 2010, 08:44:28 »
0

Cytat: "kalito"

No tak, ale kiedyś była większa bieda, więc ludzie kradli zazwyczaj żeby coś zjeść (i w sumie musieli to robić) no a teraz to kradną żeby zbierać na 0,5l. Tak więc teraz taka egzekucja dałaby o wiele lepsze efekty niż kiedyś Chichot
Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"

Była swego czasu sprawa pewnego drobnego złodziejaszka który obalił słup meteo celem sprzedania go na złom. Dostał 400pln a IMiGW wycenił straty na 1mln PLN (masa drogiej nowoczesnej elektroniki). Jak człowiek nie jest w stanie spłacić tego finansowo, musi odpracować ...
No z pewnością elektronika tyle nie kosztowała
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 28 Kwietnia 2010, 10:20:44 »
0

No tak, ale kiedyś była większa bieda, więc ludzie kradli zazwyczaj żeby coś zjeść (i w sumie musieli to robić) no a teraz to kradną żeby zbierać na 0,5l.
Bzdura - menel ukradłby kilka - kilkanaście podkładek (tyle, ile wejdzie na jego wózeczek) i pognał do najbliższego punktu skupu, gdzie złomiarz by go wy-walił za drzwi wiedząc, że zaraz będzie Polucja, a zysk z takiej ilości żaden. Niewiernym proponuję zajrzeć do wątku konkursowego i sprawdzić, o jaką masę złomu nam się rozchodzi. Taka skala, to raczej dla "zaawansowanych".
Co do samej, kary śmierci, to jej zagorzałym zwolennikom proponuję przeprowadzkę do Chin lub Korei Północnej - tam będą zapewne szczęśliwsi  :twisted: . Polska to (wbrew pozorom) jednak nie Dziki Zachód, żeby wieszać koniokradów na gałęziach. Żyjemy w cywilizowanym kraju i proponuję myśleć o bardziej cywilizowanych metodach.

No z pewnością elektronika tyle nie kosztowała
Specjalistyczne urządzenia pomiarowe, produkowane na specjalne zamówienie w pojedynczych egzemplarzach, badane, kalibrowane, atestowane i Bóg wie co jeszcze? Oczywiście, że mogło to tyle kosztować.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
tompalec
Mechanik
Długość toru:: 211 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 28 Kwietnia 2010, 10:33:42 »
0

Powinni jeszcze wylizać wszystkie wagony na błysk :lol: A no i zapomniałem dodać o tym, że musieliby jeszcze wygryźć całą trawę wokół torowiska.

No co Ty. Dzięki tej trawie szyny Nam się nie rozeszły pod kołami.  :razz:

grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #17 : 28 Kwietnia 2010, 10:34:44 »
0

A w moim przekonaniu nie ma ŻADNEGO, podkreślam ŻADNEGO uzasadnienia moralnego dla złodziei. Każdy, kto wyciąga rękę po nieswoje, bez względu na to czy robi to z biedy, czy z potrzeby zysku jest ZŁODZIEJEM i należy jego zachowanie POTĘPIĆ PUBLICZNIE.

Myślę, że nadal panuje społeczne (jeśli nie oficjalne to przynajmniej ciche, poprzez milczenie) przyzwolenie dla tego typu działań.
To przecież nie moje, przecież nie jeździ, nikomu krzywdy nie zrobi więc można kraść. Oni (kolejka) nie zbiednieje, a ja se zarobie, stodołę postawie, ogródek ogrodzę czy zwyczajnie kupie kilka flaszek.

Wystarczy spojrzeć na ilość osób podróżujących bez biletu, kopiujących nielegalnie muzykę, programy itd. Większość z nich nie czuje się złodziejami, są nawet tacy którzy są dumni ze swojej "zaradności". Nie chce być tutaj "wielkim moralistą" ale po prostu zaznaczam ogólnie panującą tendencję.

Dlatego myślę, że jedyna szansa w kształtowaniu świadomości autochtonów, żeby ta kolejka była też ich, bo wiadomo samego siebie okraść nie wypada.
Dlatego to co robicie czyli mnogość akcji o wymiarze lokalnym jest chyba najprostszą drogą do tego aby zminimalizować liczbę kradzieży. Bo wyeliminować się chyba nie da.

A te wszystkie okrzyki o ucinaniu palców, rąk, chłostaniu itd to chyba bardziej krzyk bezradności niż forma przeciwdziałania.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #18 : 28 Kwietnia 2010, 10:40:32 »
0

Podpisuję się pod Grześkiem. W Polsce panuje duże przyzwolenie na kradzieże, a nie powinno go być w ogóle. Mało tego! Z obserwacji widzę, że Polacy kradną nie dlatego, że potrzebują tylko dlatego, że się da. Jak się da zaiwanić solniczkę w restauracji to się zaiwania (mimo iż w domu stoi już 10 podobnych). Marzy mi się aby szwedzki model podejścia do złodziei pojawił się w Polsce. Tam mogę portfel wypchany dolarami zostawić na środku chodnika i za tydzień znajdę go w tym samym miejscu... Nikt nie weźmie, a dlaczego? Bo to nie jest jego!

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #19 : 28 Kwietnia 2010, 11:15:40 »
0

Szwecja owszem jest w tym temacie niesamowita... widziałem tam kolejkę którą uruchamiali po ponad 10 latach przestoju... myślicie, że były jakieś ubytki? Tylko w jednym miejscu mieli problem z torem, bo lokalna droga została uniesiona o pół metra, więc tam teraz trasa się kończy.

Pytanie tylko w jaki sposób Szwedzi doszli do takiego stanu? A... no przede wszystkim nie mieli "Bratniego narodu"... ale jakie były inne czynniki? Czy ktoś wie?
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!