Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 07:27:39 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejkom to się Powodzi  (Przeczytany 22313 razy)
Phinek
Gość
« : 24 Maja 2010, 22:12:39 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 15:15:57 wysłane przez Phinek » Zapisane
OczeQ
SGKW
*
Długość toru:: 524 m

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
« Odpowiedz #1 : 24 Maja 2010, 22:27:19 »
0

Cytat: "Phinek"
Kiedyś było tak:

Proponuję bardziej aktualne zobrazowanie problemu:

Teraz jest tak

A dział Infrastruktura winien zostać utworzony

Jak najbardziej :!:

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
Phinek
Gość
« Odpowiedz #2 : 24 Maja 2010, 22:35:38 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 15:15:49 wysłane przez Phinek » Zapisane
Dariusz
Minister
Długość toru:: 1220 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 24 Maja 2010, 22:40:50 »
0

Witam

Mała zajawka z naszego niedzielnego obchodu mostów na terenach zalewowych. Na szczęście poziom wody nie sięgnął mostownic, choć na Nidzie niewiele brakuje.

Za chwilę obszerną galerie przedstawi Maciej, również z dokumentacji śladów szlaku z Kocmyrzowa do Proszowic, który za chwilę zniknie pochłonięty przez remont drogi.

http://gdario.republika.pl/swkd_23_maj_2010/

MOD: Przeniosłem

Atterdag
Mechanik
Długość toru:: 196 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 24 Maja 2010, 22:52:29 »
0

Ciekawie sobie Niemcy radzili z wysoką wodą na wąskich Inselbahnach gdzie torowiska notorycznie stoją pod wodą. Pamiętam kiedyś kilka zdjęć z kolejek które funkcjonowały jedynie podczas odpływów, ponieważ przy wysokiej wodzie nie było możliwości przejazdu.

Na większości popruskich linii, w tym wypadku normalnotorowych wszelkie mosty nad rzekami o wiosennych wezbraniach budowane są ponad normę. Przedłużone poza koryto rzeczne. Najwięcej takowych nad Wartą i Wisłą.

Ha!
Phinek
Gość
« Odpowiedz #5 : 24 Maja 2010, 22:57:07 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 15:15:39 wysłane przez Phinek » Zapisane
Atterdag
Mechanik
Długość toru:: 196 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 24 Maja 2010, 22:58:54 »
0

Ot i o to chodzi. Wysokie filary, i most wyciągnięty poza teren zalewowy. Tak to się powinno robić, a nie ustawić malutki mostek i dociągnąć do niego tory lub nasyp.

Ha!
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 25 Maja 2010, 00:51:06 »
0

Cytat: "OczeQ"

Proponuję bardziej aktualne zobrazowanie problemu:
[url=http://files.myopera.com/OczeQ/albums/363458/thumbs/IMG_1290.jpg_thumb.jpg]Obrazek[/URL]
Teraz jest tak

Dodać należy, że widoczna szkoda jest przyczyną aktualnego zawieszenia planowych kursów do Miasteczka Śląskiego.
Jak nie trudno się domyślić w obecnej sytuacji stwierdzenie, że kursowanie pociągów zawiesza się do odwołania jest, hmmm, dość sporym eufemizmem.
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 25 Maja 2010, 00:57:24 »
0

Jak sobie kiedyś radzono? Brało się wiaderko... :wink:

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
PAFAWAG
Mechanik
Długość toru:: 172 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 25 Maja 2010, 23:52:18 »
0

Warszawa Most?

"Jeśli kolejka tak bardzo przeszkadzała mieszkańcom, to dlaczego podczas ostatniego jej przejazdu wzdłuż trasy musiały stać oddziały milicji, bo ludzie potestowali przeciw jej zamknięciu?" Wrocław Wąsk. - Trzebnica Gaj, 27.05.1967...
Phinek
Gość
« Odpowiedz #10 : 26 Maja 2010, 00:03:59 »
0

> Protest przeciw cenzurze <
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 21:11:03 wysłane przez Phinek » Zapisane
Jacekglm
Zawiadowca
Długość toru:: 351 m

W terenie W terenie

jacenty.wierzchowski
« Odpowiedz #11 : 04 Czerwca 2010, 15:12:49 »
0

I tak oto powódź zawitała do Piaseczna.
Sama kolejka nie jest zagrożona,choć 100 metrów od stacji podtopiło kilkanaście budynków.

Ale o czym to ja miałem...A!
Mało brakowało a by został odcięty szlak.
Po zalaniu ulicy 3 maja w Zalesiu Dolnym ktoś wpadł na pomysł,żeby zrobić przekop w nasypie kolejowym i nadmiar wody spuścić do rowu.

Na szczęście kolejki szybko sobie dano z tym spokój...
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #12 : 04 Czerwca 2010, 17:48:59 »
0

Cytat: "Atterdag"
Ciekawie sobie Niemcy radzili z wysoką wodą

Jak to ongiś Chrystus powiedział do apostołów: Po palach, idioci! Po palach!

Cytat: "Jacekglm"
ktoś

Nie ktoś, a radny Mizerski - specjalista od rowowego piaru . Piszę piaru a nie PR'u, bo bardziej te działania piarami (gigantycznymi pierdami) pachną, niż rozsądkiem. Otóż ów baran (bez obrazy dla męża Pani Owcy) postanowił zrobić... rów pod torem. Ot tak. Wsiadł w koparę, wjechał na tory i sru - kopie. Szczęściem akurat drezynka Grażynka nadjechała. Już pisałem na tym oto zacnym forum 750mm że słaby materiał ludzki pozyskiwany jest w Piasecznie w wyborach samorządowych. Zostawił po sobie taki pierdolnik (nie PR)!

Krótka relacja ze szkód jakie wyrządziła wczorajsza ulewa w Gołkowie i Głoskowie. Dwa wymyte kaniony, podmycie przęsła i sprzątnięcie bokowca nasypu.

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #13 : 04 Czerwca 2010, 21:48:25 »
0

No to ładna dupa. Kiedy w planach macie  wizyte u torowego dentysty na łatanie tłuczniem szlaku? Bo ubytki są poważne. jeżeli w czerwcu, to zdążę wam pomóc Taka  właśnie jest wada podsypki pospółkowej :wink:

Kiedy była ta burza, wracałem motocyklem z warszawy. Niestety nie zdążyłem i wiechałem prosto w serce dwóch burz Ulice zalane, wiele aut staneło w potężnych kałużach , a mój motorek mimo że nie było widać wydechów dalej jechał przez wode Piorun strzelił 20 m ode mnie, uderzając w słup energetyczny niskiego napięcia powodując awarie oświetlenia na ul Nadwiślańskiej od Falenicy do Otwocka. Swiatła zgasły i Ogon miał problem. Mam awarię oczu i znawcy wiedzą jak widzę wieczorem a jak w nocy :mrgreen:  Mimo to dojechałem do celu jadąc na tzw. "Zająca" :mrgreen:

POZDRAWIAM !!!
Phinek
Gość
« Odpowiedz #14 : 04 Czerwca 2010, 21:49:01 »
0

A jako, że tor normalny jest większy to i straty większe:

http://www.rmf24.pl/raport-polskapodwoda/fakty/news-wezbrana-woda-zniszczyla-most-kolejowy-na-popradzie,nId,281697

A DZIAŁ INFRASTRUKTURA WINIEN ZOSTAĆ STWORZONY!
buczek_pkp
Zawiadowca
Długość toru:: 405 m

W terenie W terenie

PKP InterCity, Wąski w Piasecznie

« Odpowiedz #15 : 06 Czerwca 2010, 13:11:38 »
0

A co do ul. 3 Maja to osobiście (jako strażak OSP) tą wode pompowałem przez poł nocy do rowu za torami kolejki. W gospodzie koło torów woda sięgala około metra:)
Phinek
Gość
« Odpowiedz #16 : 08 Czerwca 2010, 07:05:07 »
0

Trochę OT bo to tor normalny, ale film zacny:

Małe | Duże

dodatkowych walorów dodaje "ale urwał"
Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 08 Czerwca 2010, 10:15:10 »
0

To i ja dodam! Film akcji! Tylko lista dialogowa do wyciszenia! http://www.youtube.com/watch?v=mmt-6rf9_gU     Pozdrawiam. Bogdan.

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
OczeQ
SGKW
*
Długość toru:: 524 m

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
« Odpowiedz #18 : 01 Lipca 2010, 17:33:58 »
0

http://www.rynek-kolejowy.pl/16724/Szkody_powodziowe_na_Naleczowskiej_KD.htm
Szkody powodziowe na Nałęczowskiej KD

W Gminie Wilków na Lubelszczyźnie na skutek powodzi ucierpiał jeden z odcinków kolei wąskotorowej. Jak poinformował Michał Stateczny, Prezes Zarządu Stowarzyszenia na Rzecz Nadwiślańskiej Kolei Wąskotorowej, wody powodziowe zerwały most na Wrzelowiance i uszkodziły nasyp.
Fot. Rafał Jasiński

Uszkodzony odcinek linii Nałęczowskiej Kolei Dojazdowej położony jest na nieczynnym od lat odcinku Polanówka – Wilków. Jednak po uruchomieniu kolejki, w dalszej perspektywie czasowej, przewidywano „ożywienie” i tej trasy. Szkody powodziowe mogą utrudnić realizacje tego pomysłu.
foto:
http://img708.imageshack.us/img708/7954/urzadkowmost.jpg

niezły hardcore.. :/

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 14 Sierpnia 2010, 01:43:56 »
0

Kilka zdjęć z normalnego toru. Rollercoaster, czyli zniszczenia na linii Mikołów - granica państwa  Szok.

http://www.tvn24.pl/12503,2365211,0,0,1,0,powodz-zniszczyla-tory,zniszczone-tory,galeria.html
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2010, 01:46:59 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!