Świat kolejek wąskotorowych SMF
13 Marca 2025, 10:22:40 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejka Poligonu Artyleryjskiego Toruń  (Przeczytany 16672 razy)
Atterdag
Mechanik
Długość toru:: 196 m

W terenie W terenie

« : 25 Maja 2010, 01:09:11 »
0

Właśnie przyuważyłem podczas przeglądania zbiorów KPBC a dokładniej tej mapy, że toruński poligon artylerii, przynajmniej na początku XX wieku posiadał własną militarną kolejkę. Podejrzewam tutaj Feldbahn 600 mm. Co ciekawe, długość torowisk to aż 36 kilometrów. W jego skład wchodziła pętla okrążająca cały teren ćwiczeniowy, linia przecinająca poligon i dzieląca pętlę na dwie połowy, oraz 3 krótkie odgałęzienia. Całości dopełniał dworzec zlokalizowany w okolicy koszar, warsztaty oraz 7 mijanek.

Na kolanie skleciłem kilka grafik:

Dworzec kolejki poligonowej

Pętla z zaznaczonym dworcem i mijankami

Teraz pytanie... czy cokolwiek z tej linii zostało? Wiem, że na forum jest kilkoro Torunian, dalej mieszkających w mieście i działających kolejowo stąd mam nadzieję, że coś uda mi się dowiedzieć...

Ha!
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 25 Maja 2010, 01:33:56 »
0

W Świecie Kleju (7/2008) jest artykuł Romana Witkowskiego (między innymi) na ten temat  :smile: .

Jeszcze ewentualnie tutaj można coś wyszperać:
http://www.torun.fortyfikacje.pl/

np.:
http://www.torun.fortyfikacje.pl/twierdza/mapy/massloch_1910.jpg

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Atterdag
Mechanik
Długość toru:: 196 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 25 Maja 2010, 02:00:22 »
0

O! Tylko w której bibliotece mógłbym to zdobyć...

Dzięki wielkie za mapę, kurczę, że też takiej nie miałem jak w Toruniewie mieszkałem...

Ha!
marekus
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 25 Maja 2010, 09:08:28 »
0

Widzę, że nie ma zaznaczonej linii do Dworca Głównego (na górze, obok napisu Podgórz). Odnośnie samej linii, funkcjonowała ona do końca lat 60-tych (odcinek do Dworca Głównego). Co do części poligonowej, nie była używana w latach 70-tych i częściowo rozebrana. Bynajmniej około roku 2005 słyszałem od grzybiarzy, którzy się tam zapuszczają, że na po poligonie są porozrzucane w różnych miejscach krzyże św. Andrzeja oraz fragmenty "jakichś węższych torów".  Jestem prawie pewien, że wiele fragmentów linii jeszcze istnieje. Sam na poligon się nie zapuszczałem, gdyż jest nadal czynny, a jeżeli nie ma ćwiczeń można być przegonionym. Samochód osobowy się zakopie, pieszo można się zgubić. Krotko mówiąc - nie polecam penetracji tego terenu.
Marek Sz
SGKW
*
Długość toru:: 321 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 25 Maja 2010, 17:14:28 »
0

W Toruniu jest Muzeum Artylerii, może poprzez nich udaloby się czegoś dowiedzieć o tej kolejce.
marekus
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 14 Lutego 2013, 16:48:20 »
0

http://750mm.pl/index.php?action=media;sa=album;in=89

Garść zdjęć, niestety znakomite zdjęcia wyraźnych śladów starotorza zrobione w maju 2012 gdzieś zapodziałem w czeluściach dysku. Postaram się po stopnieniu śniegu zrobić nowe i wrzucić.

Jeszcze do 2009 roku, kiedy na rogu ulic Łódzkiej i Kniaziewicza nie zbudowano osiedla bloków, istniała przerwa między dwoma płotami właśnie na tor. Na terenie bloków nadal jednak bardzo wyraźnie widać nasyp, gdyż zniwelowano tylko krótki jego odcinek. Przed budową wszystko było widać jak na dłoni, niestety nie mam zdjęć.

Gdyby ktoś znalazł archiwalne zdjęcia toruńskiej radiostacji na Stawkach - to niech wrzuci, bo kolejka biegła między północnym protem terenu radiostacji a płotem kolejnej posesji (wspominałem o tym kawałek wyżej)
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!