Świat kolejek wąskotorowych SMF
16 Października 2025, 21:17:41 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyróżnik użytkowników 750mm.pl  (Przeczytany 66806 razy)
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #100 : 15 Września 2010, 11:05:14 »

Dlatego ja ciągle optuję za motywem wskaźnika/znaku (z lub bez napisu).
Oddzielną kwestią jest graficzne dopracowanie znaczka. Tabliczka z Px-em powstała po prostu przez obróbkę jakiegoś rysunku i wklejenie w tło z napisem - na szybko. Teraz należałoby opracować jego wersję dostosowaną do wymiarów (z konieczności lekko schematyczną).

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
gajos
Minister
Długość toru:: 1201 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #101 : 15 Września 2010, 11:56:10 »

Jak dla mnie znaczek z Px jest rewelacyjny więc jestem za a nawet przeciw. Można by usunąć nazwę forum dzięki czemu znaczek mógłby rozwiązać się problem rozmiarów znaczka...

Maszynisto!
Dając Rp1 gdzieś na kolejce ginie wolontariusz i idzie do czyśćca łowić!
http://pl.youtube.com/user/gajosgitara
http://picasaweb.google.pl/gajosgitara
tompalec
Mechanik
Długość toru:: 211 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #102 : 15 Września 2010, 12:13:44 »

Jak dla mnie w rozmiarze 30*20mm jest nadal czytelny. Bez problemu można obniżyć napis (wilekość liter jest już dobra ) i powiększyć wizerunek Px-a. A możę rozmiar 35*20mm albo 35*25mm z obniżonym napisem i wtedy wizerunek Px-a mógłby być lepiej wyeksponowany a i napis byłby czytelny. Długość napisu może być przecież mniejsza od wizerunku Px-a a wtedy Px będzie mógł być bardziej wyeksponowany. Chyba że jest jakiś warunek wykonania takiego znaczka że np nie może być bliżej od obrzeża niż 2 mm. Jak dla mnie to wizerunek Px-a mógłby być oddalony nawet 1mm od obrzeża gdyż nieiwle jego detali byłoby tak blisko obrzeża. Ale jak będzie bez napisu to też ok. Wasza wola panowie i panie 

Phinek
Gość
« Odpowiedz #103 : 15 Września 2010, 13:41:25 »

Można też zrobić tak, aby to był Px bez ramki (zyskujemy kilka mm) zaś napis "750" zrobić mikroskopijny, niczym podkłady pod Pxsem.
konrad
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #104 : 15 Września 2010, 15:11:16 »

10 minut z nożyczkami i mam pewien pogląd na wielkość znaczka (i przy okazji znaczek )

krzyż o szerokości 13mm
http://picasaweb.google.com/lh/photo/UulWkIT3wEKD4VifFiR-SA?feat=directlink
o szerokości 25mm
http://picasaweb.google.com/lh/photo/Cj6jcteNMutj97R12CygwQ?feat=directlink
i o szerokości 38mm
http://picasaweb.google.com/lh/photo/ICikg0g11mvlMnPjRuSjKg?feat=directlink
te przykładowe zdjęcia udowadniają że coś poniżej 15 mm jest niewidoczne w normalnym świecie, owszem, ten najmniejszy znaczek jest "uroczy" i gdyby był wykonany ze srebra i z emalią to ach... ale tak to jest niedostrzegalny.

podczas produkcji zauważyłem też że dopóki nie było czerwonego koloru to całość była jakaś taka mdła i bez smaku... czerwony ożywił znaczek i teraz wygląda on przyzwoicie.
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2010, 15:14:58 wysłane przez konrad » Zapisane

Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga.
2xm
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #105 : 15 Września 2010, 15:17:16 »

Dla mnie, ten 25mm jest jak najbardziej OK.
Ładnie się prezentuje .

Tyle, że z czerwienią jest problem technologiczny (a właściwie finansowy). Będzie trochę lepiej jak się zacznie metal błyszczeć.
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2010, 15:21:37 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Phinek
Gość
« Odpowiedz #106 : 15 Września 2010, 15:55:28 »

Konrad czapki z głów...

Chyba 25mm to jest to do czego będziemy dążyć... a czerwony.. hmm.. może jednak te 8 maźnięć jakoś da się wykonać bardziej chałupniczo.
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #107 : 15 Września 2010, 19:06:05 »

Farba będzie schodziła. Wątpię żeby udało się ten problem obejść. Może w trakcie produkcji seryjnej zlecić aby w miejscach czerwieni znaczek był po prosty lekko wypukły i do tego np. matowy. Było to poruszane na początku dyskusji.
konrad
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #108 : 15 Września 2010, 21:15:15 »

a z auta też Ci farba schodzi? to czy będzie schodziła zależy od wykonania i od "obciążeń" jakie będą na nią działały... jak będzie noszona w kieszeni to i owszem szybciej się wytrze przy czym szybciej to pewnie "tylko" 2 lata... a jak będzie leżała na półce i raz na miesiąc się ją założy do marynarki to też inaczej się będzie zużywała... akurat o to bym się nie martwił...

Doctor
Młotkowy
**
Długość toru:: 113 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #109 : 15 Września 2010, 21:21:13 »

Mi się podoba pomysł ze smyczą. Może nie jest tak klimatyczna jak np. odznaka czy inna przypinka, ale na pewno bardziej użyteczna

pozdrawiam
Michał 'Doctor' Pawełczyk
http://parowozy.net
http://tpwp.pl
Phinek
Gość
« Odpowiedz #110 : 15 Września 2010, 21:24:00 »

Stąd myślę, że można przyjąć pomysł Konrada i jednak zabawić się farbką... czyli to co białe to lekko wypukłe i na glanc, zaś to co na czerwono mikroskopijnie wklęśnięte i chropowate... po czym pomalowane czerwonym - powinno wytrzymać.

@ smycz... tak jest użyteczne pod warunkiem, że chcesz zaprzyjaźnić się twarzą w twarz a tokarką, wałem kardana lub inną obracającą się częścią - Znaczek to cobie mogę nawet do ciucha roboczego wpiąć, a smyczy na kolejce nie założę.
No i smycz to trzeba zmawiać partiami po 100 sztuk, a znaczek to może być od 5 sztuk w górę z dowolną liczbą zamawianą, więc upraszcza kwestie logistyki i dystrybucji.
2xm
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #111 : 15 Września 2010, 21:41:44 »

Czyżby konrad nas wszystkich nawrócił (na słuszne pozycje obrońców pewnego krzyża) przy pomocy nożyczek, kartki i marynarki? Czyżby 6 stron blablaniny miało pójść na marne i miała zwyciężyć pierwsza koncepcja?

konrad
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #112 : 15 Września 2010, 21:57:51 »

właśnie, to może zamiast pisać te wiadomości każdy bierze kartkę, tekturkę nożyczki i kredki i do roboty

KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #113 : 15 Września 2010, 21:59:30 »

Rozwiązaniem naszych dylematów natury kolorystycznej może być znaczek w technicze podwójnej, tj, przypinka z płaską blaszką na którą mocnym klejem fabryka nalepia naklejkę 3D z żywicy. Wtedy mamy trwałość i full CMYK.

Dostępne kształty i wymiary:
Herb    - 14,6 mm x 18,8 mm
Prostokąt      - 20,5 mm x 11,5 mm
Kwadrat    - 18,5 mm x 19,2 mm
Elipsa    - 21,6 mm x 12,0 mm
Koło    - 20,7 mm x 20,7 mm

Cena jednostkowa ok 3 PLN/szt Minimalny nakład 30szt.

W przypadku smyczy minimalny nakład to 100szt. i cena jednostkowa na poziomie 2PLN
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2010, 22:05:07 wysłane przez KLAN PALUCHOWSKICH » Zapisane

Phinek
Gość
« Odpowiedz #114 : 15 Września 2010, 22:01:09 »

Spokojnie... ankiety jeszcze nie było... jeszcze trochę sobie podumajmy.

No i papieroplastyka rulez  

@ Klan - ok.. cena się pytam i ile trzeba zmówić? Jeśli będzie rozsądnie to chętnie przekażę Tobie nadzór nad sprawą.
2xm
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #115 : 15 Września 2010, 22:07:48 »

Dostępne kształty i wymiary:
Herb    - 14,6 mm x 18,8 mm
Prostokąt      - 20,5 mm x 11,5 mm
Kwadrat    - 18,5 mm x 19,2 mm
Elipsa    - 21,6 mm x 12,0 mm
Koło    - 20,7 mm x 20,7 mm
Troszkę małe...

Phinek
Gość
« Odpowiedz #116 : 15 Września 2010, 22:10:26 »

Hmm... no dobra to teraz mamy 2 opcje:
- odlew
- technika a la Klan

Więc jedziemy teraz z projektami pod 2 techniki Chichot
konrad
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #117 : 16 Września 2010, 00:26:58 »

Wiem czepiam się, ale albo Klan coś źle przepisał ze strony albo jeśli oni tak wykonują produkty jak opisują to ja nie chcę ich produktów...
o ile można się domyślić że
Koło    - 20,7 mm x 20,7 mm to koło które zmieści się w polu o boku 20.7 na 20.7
to
Kwadrat    - 18,5 mm x 19,2 mm jest dla mnie niezrozumiałym pojęciem (zwłaszcza że obok jest prostokąt, czyli nie to że komuś się pomyliły pojęcia kwadrat-prostokąt)
ale wiem, czepiam się

KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #118 : 16 Września 2010, 01:46:36 »

Źródełko: =K_pinsy]http://www.printnet.pl/index.html?specyfikacja=1&grupa[]=K_pinsy

Może być jakaś sprawa z marginesami wydruku dla kwadratu (pionowe nie są równe poziomym etc.) Bądź co bądź sformułowanie jest niejasne.

Skytruck
Nowicjusz
*
Długość toru:: 28 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #119 : 16 Września 2010, 08:45:18 »

@ smycz... tak jest użyteczne pod warunkiem, że chcesz zaprzyjaźnić się twarzą w twarz a tokarką, wałem kardana lub inną obracającą się częścią -

Są smycze, które w takich przypadkach same się rozpinają.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!