2xm
|
 |
« Odpowiedz #100 : 15 Września 2010, 11:05:14 » |
|
Dlatego ja ciągle optuję za motywem wskaźnika/znaku (z lub bez napisu). Oddzielną kwestią jest graficzne dopracowanie znaczka. Tabliczka z Px-em powstała po prostu przez obróbkę jakiegoś rysunku i wklejenie w tło z napisem - na szybko. Teraz należałoby opracować jego wersję dostosowaną do wymiarów (z konieczności lekko schematyczną).
|
|
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
gajos
|
 |
« Odpowiedz #101 : 15 Września 2010, 11:56:10 » |
|
Jak dla mnie znaczek z Px jest rewelacyjny więc jestem za a nawet przeciw. Można by usunąć nazwę forum dzięki czemu znaczek mógłby rozwiązać się problem rozmiarów znaczka...
|
|
|
|
|
|
|
tompalec
|
 |
« Odpowiedz #102 : 15 Września 2010, 12:13:44 » |
|
Jak dla mnie w rozmiarze 30*20mm jest nadal czytelny. Bez problemu można obniżyć napis (wilekość liter jest już dobra ) i powiększyć wizerunek Px-a. A możę rozmiar 35*20mm albo 35*25mm z obniżonym napisem i wtedy wizerunek Px-a mógłby być lepiej wyeksponowany a i napis byłby czytelny. Długość napisu może być przecież mniejsza od wizerunku Px-a a wtedy Px będzie mógł być bardziej wyeksponowany. Chyba że jest jakiś warunek wykonania takiego znaczka że np nie może być bliżej od obrzeża niż 2 mm. Jak dla mnie to wizerunek Px-a mógłby być oddalony nawet 1mm od obrzeża gdyż nieiwle jego detali byłoby tak blisko obrzeża. Ale jak będzie bez napisu to też ok. Wasza wola panowie i panie 
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #103 : 15 Września 2010, 13:41:25 » |
|
Można też zrobić tak, aby to był Px bez ramki (zyskujemy kilka mm) zaś napis "750" zrobić mikroskopijny, niczym podkłady pod Pxsem.
|
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #105 : 15 Września 2010, 15:17:16 » |
|
Dla mnie, ten 25mm jest jak najbardziej OK. Ładnie się prezentuje  . Tyle, że z czerwienią jest problem technologiczny (a właściwie finansowy). Będzie trochę lepiej jak się zacznie metal błyszczeć.
|
|
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2010, 15:21:37 wysłane przez 2xm »
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #106 : 15 Września 2010, 15:55:28 » |
|
Konrad czapki z głów...
Chyba 25mm to jest to do czego będziemy dążyć... a czerwony.. hmm.. może jednak te 8 maźnięć jakoś da się wykonać bardziej chałupniczo.
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #107 : 15 Września 2010, 19:06:05 » |
|
Farba będzie schodziła. Wątpię żeby udało się ten problem obejść. Może w trakcie produkcji seryjnej zlecić aby w miejscach czerwieni znaczek był po prosty lekko wypukły i do tego np. matowy. Było to poruszane na początku dyskusji.
|
|
|
|
|
|
|
konrad
|
 |
« Odpowiedz #108 : 15 Września 2010, 21:15:15 » |
|
a z auta też Ci farba schodzi? to czy będzie schodziła zależy od wykonania i od "obciążeń" jakie będą na nią działały... jak będzie noszona w kieszeni to i owszem szybciej się wytrze przy czym szybciej to pewnie "tylko" 2 lata... a jak będzie leżała na półce i raz na miesiąc się ją założy do marynarki to też inaczej się będzie zużywała... akurat o to bym się nie martwił...
|
|
|
|
Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga. 
|
|
|
Doctor
|
 |
« Odpowiedz #109 : 15 Września 2010, 21:21:13 » |
|
Mi się podoba pomysł ze smyczą. Może nie jest tak klimatyczna jak np. odznaka czy inna przypinka, ale na pewno bardziej użyteczna 
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #110 : 15 Września 2010, 21:24:00 » |
|
Stąd myślę, że można przyjąć pomysł Konrada i jednak zabawić się farbką... czyli to co białe to lekko wypukłe i na glanc, zaś to co na czerwono mikroskopijnie wklęśnięte i chropowate... po czym pomalowane czerwonym - powinno wytrzymać.
@ smycz... tak jest użyteczne pod warunkiem, że chcesz zaprzyjaźnić się twarzą w twarz a tokarką, wałem kardana lub inną obracającą się częścią - Znaczek to cobie mogę nawet do ciucha roboczego wpiąć, a smyczy na kolejce nie założę. No i smycz to trzeba zmawiać partiami po 100 sztuk, a znaczek to może być od 5 sztuk w górę z dowolną liczbą zamawianą, więc upraszcza kwestie logistyki i dystrybucji.
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #111 : 15 Września 2010, 21:41:44 » |
|
Czyżby konrad nas wszystkich nawrócił (na słuszne pozycje obrońców pewnego krzyża) przy pomocy nożyczek, kartki i marynarki? Czyżby 6 stron blablaniny miało pójść na marne i miała zwyciężyć pierwsza koncepcja? 
|
|
|
|
|
|
|
konrad
|
 |
« Odpowiedz #112 : 15 Września 2010, 21:57:51 » |
|
właśnie, to może zamiast pisać te wiadomości każdy bierze kartkę, tekturkę nożyczki i kredki  i do roboty 
|
|
|
|
|
|
|
KLAN PALUCHOWSKICH
|
 |
« Odpowiedz #113 : 15 Września 2010, 21:59:30 » |
|
Rozwiązaniem naszych dylematów natury kolorystycznej może być znaczek w technicze podwójnej, tj, przypinka z płaską blaszką na którą mocnym klejem fabryka nalepia naklejkę 3D z żywicy. Wtedy mamy trwałość i full CMYK.  Dostępne kształty i wymiary: Herb - 14,6 mm x 18,8 mm Prostokąt - 20,5 mm x 11,5 mm Kwadrat - 18,5 mm x 19,2 mm Elipsa - 21,6 mm x 12,0 mm Koło - 20,7 mm x 20,7 mm Cena jednostkowa ok 3 PLN/szt Minimalny nakład 30szt. W przypadku smyczy minimalny nakład to 100szt. i cena jednostkowa na poziomie 2PLN
|
|
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2010, 22:05:07 wysłane przez KLAN PALUCHOWSKICH »
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #114 : 15 Września 2010, 22:01:09 » |
|
Spokojnie... ankiety jeszcze nie było... jeszcze trochę sobie podumajmy. No i papieroplastyka rulez  @ Klan - ok.. cena się pytam i ile trzeba zmówić? Jeśli będzie rozsądnie to chętnie przekażę Tobie nadzór nad sprawą.
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #115 : 15 Września 2010, 22:07:48 » |
|
Dostępne kształty i wymiary: Herb - 14,6 mm x 18,8 mm Prostokąt - 20,5 mm x 11,5 mm Kwadrat - 18,5 mm x 19,2 mm Elipsa - 21,6 mm x 12,0 mm Koło - 20,7 mm x 20,7 mm Troszkę małe...
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #116 : 15 Września 2010, 22:10:26 » |
|
Hmm... no dobra to teraz mamy 2 opcje: - odlew - technika a la Klan Więc jedziemy teraz z projektami pod 2 techniki 
|
|
|
|
|
|
|
konrad
|
 |
« Odpowiedz #117 : 16 Września 2010, 00:26:58 » |
|
Wiem czepiam się, ale albo Klan coś źle przepisał ze strony albo jeśli oni tak wykonują produkty jak opisują to ja nie chcę ich produktów... o ile można się domyślić że Koło - 20,7 mm x 20,7 mm to koło które zmieści się w polu o boku 20.7 na 20.7 to Kwadrat - 18,5 mm x 19,2 mm jest dla mnie niezrozumiałym pojęciem (zwłaszcza że obok jest prostokąt, czyli nie to że komuś się pomyliły pojęcia kwadrat-prostokąt) ale wiem, czepiam się 
|
|
|
|
|
|
|
|
Skytruck
Nowicjusz

Długość toru:: 28 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #119 : 16 Września 2010, 08:45:18 » |
|
@ smycz... tak jest użyteczne pod warunkiem, że chcesz zaprzyjaźnić się twarzą w twarz a tokarką, wałem kardana lub inną obracającą się częścią -
Są smycze, które w takich przypadkach same się rozpinają.
|
|
|
|
|
|
|
|