Świat kolejek wąskotorowych SMF
16 Października 2025, 18:56:12 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyróżnik użytkowników 750mm.pl  (Przeczytany 66781 razy)
Phinek
Gość
« Odpowiedz #20 : 03 Września 2010, 13:37:14 »

OK.. ale najpierw ogarnijmy jedno, a potem drugie... czyli ja się dowiem z grubsza w temacie kosztów (dziś i tak się z tym gostkiem spotykam) a potem lecimy w temacie konkursu projektowego.
tompalec
Mechanik
Długość toru:: 211 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 03 Września 2010, 13:43:24 »

Rozumiem ze chcecie rozroznic osoby bardziej zaangazowane w prace na kolejkach od tych mniej i tymbardziej od tych ktorzy tylko sa milosnikami. Moze by ktos opracowal taki znak pochylony napis jak pedzacy pociag "750" lub "750mm" na torach i zrobic go w 3 kolorach. Zloty dla tych naj, srebrny dla tych po srodku i brazowy dla MK waskotorowej?
Albo jezeli ma to nie wyrozniac tylko tej szerokosci to moglby byc napis "waski tor". Cos konretnego po czym ludzie by wiedzieli z kim maja do czynienia, a uszeregowanie nie bylo by tak trudne. Zeby sie nie okazalo ze za nim ktos przystapi do rozmowy to bedzie sie wpatrywal w odznake drugiego zeby poznac czy ten odcien to na pewno ta grupa ludzi milujacych waski tor a nie inna. Troche bez szalenstw niech to bedzie cos prostego i jednoznacznego. Tylko takie znaki sa zapamietywane a jak gdzies na waskim torze spotka sie 20 ludzi z forum to zeby kazdy nie mial innego znaczka. Ktos z poza grupy bedzie sie zastanawial z kad kazdy z Was sie wzial. Moze niech to bedzie znak ktory laczy waskotorowcow a nie dzieli. Wyroznikiem niech bedzie maly detal ale widoczny dla wszystkich. takim chyba bedzie kolor.
Pozdro

P.S.  Pisze na kompie z pracy a tu brak polskich znakow.

kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #22 : 03 Września 2010, 14:01:30 »

Zgadzam się z tompalec. To powinno służyć identyfikacji a nie rozróżnianiu aktywności

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #23 : 03 Września 2010, 14:04:35 »

Szczerze powiedziawszy jestem raczej za nowoczesnymi gadżetami, tak jak smycze, kubki, może np wypuszczenie firmowych pendrive, koszulek itd. Wydaje mi się, że takie mają dużo większą siłę wizerunkowego rażenia niż znaczki. Znaczki kojarzą mi się z kombatantem wojennym albo akwizytorem Amway.

A tak w szerszym kontekście zastanawiam się, jak takie gadżety wpłyną na kreowanie zewnętrznego wizerunku społeczności mikoli. Bo tutaj rodzi się pytanie, czy chcemy istnieć jako partner do rozmów na temat kolei czy raczej jako grupa niegroźnych onanistów kolekcjonerów.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #24 : 03 Września 2010, 14:11:51 »

Grzesiek daj istnieć jednym i drugim najlepiej

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #25 : 03 Września 2010, 14:25:37 »

Andrzej, ależ ja wcale nie zabraniam istnieć żadnej z odmian miłośnictwa kolejowego. Mnie chodzi raczej aby pewna postępowa część tego ruchu w jakiś sposób wykorzystała wspólną identyfikację jako formę przekazu. Przekazu tego, że jesteśmy normalni i możemy być partnerami do rozmowy o przyszłości wąskich torów w Polsce.

Po prostu przy dyskusji o wspólnej identyfikacji chciałem przemycić temat szerszej akcji mającej na celu autopromocji środowiska miłośników kolejowych, którego identyfikacja może być jednym z dobrych elementów prezentacji.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Phinek
Gość
« Odpowiedz #26 : 03 Września 2010, 14:33:43 »

Rozróżnienia 2xm, a tym bardziej moje były tak tylko dla Śmichów-Chichów... Znaczek jeden dla każdego, niezależnie od tego ile w klawiaturę naklepał.. przecież to chodzi o to, abyśmy na różnych imprezach mieli punkt zaczepienia do rozmowy... a w rozmowie wszystko wyjdzie.

Dlaczego znaczek?

Smycz fajna rzecz, ale nie wszyscy używają smyczy to raz, a dwa, że ci co używają to np. promują tymi smyczami swoja kolejkę (np. Klan Paluchowskich)... dlatego smycz raczej nie...

Pendrive - nawet jak ktoś go weźmie na imprezę, to jak mamy rozpoznać, kto ma w kieszeni Pena z logo, a kto nie? Rewizja na wejściu?

Kubek? To już raczej kufel jeśli lecimy imprezowo... ale i to jest raczej "mebel" domowy, więc odpada.

Myślę więc o znaczku-odznace... ale nie takiej:
Czyli nie na pół (za przeproszeniem) Big-Cyca...

Myślę o czymś drobnym co miało by rozmiar guzika, czyli nie więcej niż 15x15 mm.

Może zanim powstanie konkurs, niechaj każdy na spokojnie pomyśli co by chciał... no i czy bawimy się w kolory czy pozostajemy na kolorze srebrnym i tyle... (ta druga opcja zapewne będzie tańsza).

PS @ Grzegorz... właśnie też dlatego znaczek - bo lepiej do garnituru pasuje - a to właśnie chodzi też o to, aby na poważnych rozmowach coś tam w klapie jest, ale nie jest to button (fi 50) z ciufą, tylko coś drobnego i gustownego. Coś co mówi - "Jestem normalnym miłośnikiem".
gajos
Minister
Długość toru:: 1201 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 03 Września 2010, 14:49:04 »

Może pomysłem były by nalepki? Naklejane na aparat?
Mnie można rozpoznać na kolejkowych parkingach po czerwonej nalepce z logo Px48 na tylnej klapie samochodu
A może wystarczy "rozpoznawcza" koszulka którą każdy zrobiłby we własnym zakresie? Jest teraz wiele zakładów oferujących nadruki na koszulkach. Jak zrobić w takim przypadku żeby każdy miał identyczny wzór? Ano opracować wspólnie na forum takowy wzór, wrzucić go do ściągnięcia w formacie jpeg lub tif i gotowe.

A jeśli zostajemy przy haśle to
-W (w zależności gdzie jest impreza, np.: Jędrzejowie, Środzie, Wolsztynie) najlepsze kasztany są na placu przeładunkowym.
-nie ze mną te numery na 750mm.pl

Maszynisto!
Dając Rp1 gdzieś na kolejce ginie wolontariusz i idzie do czyśćca łowić!
http://pl.youtube.com/user/gajosgitara
http://picasaweb.google.pl/gajosgitara
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 03 Września 2010, 15:03:21 »

Miała być przypinka a wychodzimy na szerokie wody ogólnie rozumianej promocji i identyfikacji.

1. Jakiekolwiek próby rozróżniania "statusu" moim zdaniem są nietrafione, jesteśmy jedna społecznością i nie powinniśmy sie dzielić na grupki tych co mają 0-100 czy 10000-9999999 roboczogin na koncie.
2. Forma- nie ma żadnego powodu to faworyzowania jakiejkolwiek formy identyfikacji (przypinka, smycz, kubek, koszulka etc.) i tak o wdrożeniu do produkcji zadecyduje ilość zgłoszeń (nie wiem jak na innych ale na "moim" poletku smyczowym najmniejsza seria to 100szt...) będą chętni będzie produkcja.
3. Czy któraś z form jest niefunkcjonalna ? WSZYSTKIE SĄ FUNKCJONALNE !

Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 03 Września 2010, 15:06:08 »

W kolejności od Nowicjusza do Admina:
- G-3 srebrny
- G-3 złoty
- G-4 srebrny
- G-4 złoty
- G-4 złoty z liśćmi dębu
- G-4 złoty z liśćmi dębu i brylantami

Moment, moment - my tu rozmawiamy o krzyżu św. Andrzeja, czy o Żelaznym Krzyżu? Te brylanty i liście dębu jakoś dziwnie śmierdzą mi tym drugim Chichot
Tak przy okazji - pierwszy egzemplarz Żelaznego Krzyża odlano w Królewskiej Odlewni Żeliwa w Gliwicach (obecnie GZUT - Gliwickie Zakłady Urządzeń Technicznych), która znajdowała się jakieś 200 m od stacji Gliwice Wąskotorowe i posiadała stosowną bocznicę (a nawet dwie).
Wynika z tego, że nawet, hihi, gdybyśmy zastąpili krzyż Andrzeja krzyżem żelaznym, to i tak nie będzie on taki całkiem od rzeczy Chichot
Oczywiście żarty sobie stroję - to tak do tych, co by mi rewizjonizm albo jakieś zanadto wybujałe progermańskie sympatie zarzucić chcieli.
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2010, 15:10:05 wysłane przez Paweł Niemczuk » Zapisane
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 03 Września 2010, 16:43:54 »

Te brylanty i liście dębu jakoś dziwnie śmierdzą mi tym drugim Chichot

Skorzystałem nawet z Wikipedii ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_Rycerski ), bo najpierw z pamięci napisałem "diamentami". Do dyspozycji są jeszcze miecze, ale tych ci u nas dostatek (gdzie jest diabełek?).

Oczywiście "to było tak do śmichu, a teraz kto się zacznie śmiać..."

Dlaczego (poza nawiązaniem do symboli)? Ano:
- ma to być znaczek a nie odznaka wręczana z odpowiednią legitymacją i "uściskiem dłoni Prezesa", podczas uroczystej akademii ku czci ( http://farm3.static.flickr.com/2152/4512011606_beba228cec_o.jpg ).
- nikt nie będzie przecież pilnował, czy user x ma prawo zamówić ten, czy inny rodzaj znaczka (i żeby czasem komuś "nieuprawnionemu" nie odsprzedał).
- Kto z nas pilnowałby, żeby zaraz po wyklepaniu odpowiedniej ilości postów zamawiać nowy znaczek? Raczej nikogo takiego "na tym zacnym forum" nie spotkałem.
- "Ten symbol powinien łączyć, a nie dzielić."
- Koszty wykonania kilku wariantów byłyby zapewne większe, a nie o to nam chyba chodzi.

Teraz do rzeczy:
Pojawiły się różne ciekawe pomysły, ale w przypadku wszystkich powinniśmy zacząć od opracowania jakiegoś logo. Uważam, że przy jego wymyślaniu powinniśmy myśleć głównie o tym niewielkim znaczku - takim, który właśnie można wpiąć w klapę marynarki idąc na naradę do ministra . Wszystkie inne gadżety uzyskuje się poprzez nadruk, co stawia mniejsze wymagania technologiczne. Mając takie wspólne logo, jeden wpiąłby sobie taki właśnie niewielki znaczek, inny założyłby koszulkę (czy cokolwiek innego) z nadrukiem, włożył na szyję gustowną smycz z jeszcze bardziej gustownym "penowymdrajwem" (albo kluczykami od rumuna z odpowiednim breloczkiem), nakleiłby sobie naklejkę na aparat albo co tam jeszcze.

Teraz o samym logo. Powinien to być raczej jakiś stosunkowo prosty symbol. Radzę patrzeć w kierunku symboli umieszczanych na mundurach niż znaczków typu "Ciuchcia-Retro-Express" sprzedawanych na stoiskach z pamiątkami.
Nasz ukochany krzyż ma pewne zalety:
- Ma prostą formę i łatwo rozpoznawalny kształt.
- Jest symbolem mocno zakorzenionym w heraldyce ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_%C5%9Bwi%C4%99tego_Andrzeja ).
- Jako znak drogowy jest rozpoznawany przez zdecydowaną większość ludzi i kojarzy im się niewątpliwie z koleją.

Są jednak również wady:
- Nie jest to symbol kojarzony jednoznacznie z wąskim torem. Byłby rozpoznawalny prawidłowo jedynie dla wtajemniczonych. Ciężko sobie wyobrazić umieszczenie samego krzyża na gadżetach. Musiałoby mu coś towarzyszyć, tylko co?
- Nie jest związany z dotychczasową symboliką kolejarską (tutaj rządzą raczej koła szprychowe i skrzydełka).
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2010, 17:05:29 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #31 : 03 Września 2010, 19:40:27 »

A mi się wymyśliło niezobowiązująco coś bez krzyża, stare logo forum mi się przypomniało.. Srebrna,złota dla maniaków zatwardziałych w wąskotorowości swojej lub do wyboru. Kilka postów wyżej ustalono,że z tym mniejsza, więc ta lepsza która ładniejsza.  Chichot Do rozważań, przeróbek, wszelkie prawa niezastrzeżone. Może być w wersji z 785 dla Górnoślązaków, 1000 dla Kuca, albo 600 dla Lisiogonka. Żaden problem.

« Ostatnia zmiana: 03 Września 2010, 19:45:17 wysłane przez Brood.K » Zapisane

Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 03 Września 2010, 20:12:29 »

Witam!  Co? Jestem w szoku! Wróciłem właśnie po odrobieniu 1,5 etatu, a tu taki odzew na moją propozycję!!! Jako Ojciec tego świeżo poczętego tematu, mam kilka uwag,ale ponieważ jak wszystko wymagam : nawęglania,nawadniania,wyszlakowania i strzelenia z odmulacza, , zgłoszę się za ok.30 min. Pozdrawiam.POGDAN.
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2010, 21:53:18 wysłane przez Bogdan_KRK » Zapisane

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 03 Września 2010, 20:58:52 »

Oby Ci tylko rury nie przedmuchali. 
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #34 : 03 Września 2010, 21:25:19 »

Nie zapomnij strzelić z odmulacza...

Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #35 : 03 Września 2010, 21:39:10 »

Witam ponownie z planowym 30-to minutowym opóźnieniem! Moja skromna propozycja dotyczyła tylko i jedynie odznaki, znaczka. A tu nagle czytam o jakiś złotych,srebrnych,z liściami(jeszcze zabrakło z dwoma piorunami ) Drodzy Koledzy żle zrozumieliście mój pomysł! Chodzi o coś skromnego,ale pozwalającego na odróżnienie wśród tłumu ludzi na jakiejś  imprezie kolejowej,tego kto jest uczestnikiem T.Z.F. Dlatego propozycja jest następująca: Zwykła odznaka emaliowana,na śrubkę odwzorowująca krzyż św.Andrzeja. Kto będzie chciał wepnie ją w koszulkę, w zimie w kurtkę lub czapkę. Nie neguję propozycji smyczy,kubków,koszulek,ale to jako gadżet dla zainteresowanych. Myśle,że pomysł konkursu na projekt i późniejsze referendum ma sens. Proste jak lepsze niż przekombinowane! Pozdrawiam.Bogdan.

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
konrad
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 03 Września 2010, 22:05:08 »

a Mi podoba się taki znaczek. (Oczywiście chodzi mi o technikę wykonania a nie kolor i kształt tego w linku.)
http://allegro.pl/depeche-mode-metalowa-odznaka-przypinka-sotu-i1206243467.html
kształt to oczywiście krzyż św. Andrzeja, elegancki i jednocześnie nadający się do garnituru czy kurtki.

Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga.
tompalec
Mechanik
Długość toru:: 211 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 03 Września 2010, 23:16:20 »

No to skoro do-w-cipnie  to może coś na styl amerykańskich raperów. Gruby łańcuch na szyji a na nim wisiorek. Dla najmniej zaawansowanych 5-cio centymetrowy odcinek szyny wąskotorowej. Dla najbardziej zaangażowanych 0,5 m szyny wąskotorowej. A niech mają i niech wszyscy wiedzą kto najwięcej czyni dla wąskich torów 

A tak w ogóle to musi być proste i rozpoznawalne. Te znaczki według Brood.K są w porządku po za jednym. to forum ma co prawda w nazwie 750mm ale łączy ludzi związanych, miłujących wszystkie koleje wąskotorowe. Więc musi być to coś co łączy te wszystkie wąskie szerokości. Może byłby to znaczek z najpopularniejszym parowozem na kolejkach czyli Px-48. Jeździł chyba na każdej podstawowej szerokości wąskich torów i na pewno nikt by go nie pomylił z normalnotorową lokomotywą.

Kamil
Młotkowy
**
Długość toru:: 54 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 04 Września 2010, 02:00:36 »

propozycja jest następująca: Zwykła odznaka emaliowana,na śrubkę odwzorowująca krzyż św.Andrzeja.

Według mnie jest to najlepszy w swej prostocie pomysł. Jeżeli to ma być skromne i nikogo nie faworyzujące logo, to może wystarczy po prostu mała przypinka w kształcie krzyża św. Andrzeja G-3 + napis:

jestem użytkownikiem
forum 750mm.pl

A administracja owego forum dla odmiany niech nosi dumnie krzyż św. Andrzeja G-4 + napis:

jestem administratorem
forum 750mm.pl
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 04 Września 2010, 07:38:21 »

Znaczek depeszów ładnie pokazuje o co chodzi . Myślę, że jeśli krzyż, to po prostu G-3, ewentualnie z napisem 750mm.pl. Za dużo pisania spowoduje, że albo wszystko będzie nieczytelne, albo tekst zdominuje grafikę. Ewentualnie jak wrócę do domu i będę miał chwilkę to spróbuję coś narysować.

Ale może koledzy mają inne pomysły?
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2010, 08:07:20 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Strony: 1 [2] 3 4 ... 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!