Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #60 : 05 Września 2010, 02:14:06 » |
|
Pomysł mch to na naklejkę na samochód. Bardzo dobry pomysł.
ee tam na przypinkę też może być... może rzeczywiście lepiej jak sobie pomysły polatają publicznie a potem coś wybierzemy.
|
|
|
|
|
|
|
janeczek
|
 |
« Odpowiedz #61 : 05 Września 2010, 12:27:52 » |
|
BTW. A może po prostu znaczek stylizowany na guzik kolejowy? A może po prostu znaczek stylizowany na orła parowozowego z napisem pod spodem zamiast PKP czy ZKL - 750 mm? Przy tej wielkości najprawdopodobniej ewentualna korona orła będzie niewidoczna - tylko przy zastosowaniu przedwojennego wzoru.
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #62 : 05 Września 2010, 12:39:55 » |
|
Nie wiem tylko, czy opracowanie i stworzenie formy dla takiego orła nie okaże się zbyt pracochłonne. To jednak rodzaj płaskorzeźby i do tego skomplikowany. Poza tym nie da się wówczas poczernić i przetrzeć. Jak ktoś ma jakiś rysunek w wersji przedwojennej to może wrzucić. Ja spotkałem w sieci taki (od Ty246): http://www.ruciane-nida.org/kmk/viewtopic.php?t=752 Niewątpliwie taka miniatura "orzełka" byłaby bardzo gustowna. Z drugiej strony - jak na forum internetowe - dość konserwatywna  i - jeśli trzymać się proporcji - napis byłby bardzo mały - praktycznie nieczytelny. W praktyce pozostałby sam orzełek.
|
|
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2010, 12:52:22 wysłane przez 2xm »
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #63 : 05 Września 2010, 12:57:05 » |
|
Orzeł dobra rzecz... można go albo wypłaszczyć robiąc go niczym malowany onegdaj na wagonach:  A można też pantografem przenieść z tabliczki na znaczek (ztcw. to ów zakład posiada pantograf i nawet umieją go obsłużyć)
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #64 : 05 Września 2010, 13:20:13 » |
|
Możesz popytać, jak to ewentualnie można zrobić i ile by to kosztowało, ale najpierw niech się może inni userzy wypowiedzą. Osobiście mam mieszane uczucia. Z jednej strony "orzeł dobra rzecz", graficzne atrakcyjna, narodowa w formie i treści. Nie kojarzy się z jakąś tam grupką narwanych dzieciaków, tylko z poważnymi "obrońcami dziewi... znaczy się dziedzictwa". Do garnituru w sam raz. Problem w tym, że dla ogółu społeczeństwa w ogóle nie kojarzyłby się z koleją lecz jakąś organizacją narodową, rodzinami katyńskimi (świetny swego czasu pomysł z repliką guzika), harcerzami, IPNenem czy jeszcze czymś innym.
|
|
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #65 : 05 Września 2010, 13:29:08 » |
|
Uzycie pantografu to lot w kosmos, więc temat nie podwyższa kosztów - czyt. kosztu podobne jak przy projekcie w dxf + frezowanie... przy ok20-30 sztukach szybko znikną...
Wszak koszt znaczka nie powinien przekraczać 20 PLN.
|
|
|
|
|
|
|
KLAN PALUCHOWSKICH
|
 |
« Odpowiedz #66 : 05 Września 2010, 13:38:15 » |
|
Orzełek w wektorze został opracowany swego czasu przez naszego forumowego guru modelarstwa foto-trawionego kol. Piottra, posiadam na dysku plik CDR z ww. orzełkiem. Kiedyś pracowałem nad projektem koszulki z takim orzełkiem i na własne potrzeby go pokolorowałem.  Dalsze działanie z orzełkiem wymagałoby zgody Piottra.
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #67 : 05 Września 2010, 15:51:56 » |
|
Ponieważ absolutnie nie poczuwam się do autorstwa owegoż orła, wszak to tylko wektoryzacja rysunku technicznego, uważam że możecie go sobie spokojnie przerabiać w zbożnym celu. :-)
|
|
|
|
|
|
|
agunia
Nowicjusz

Długość toru:: 25 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #68 : 06 Września 2010, 20:30:04 » |
|
Byłam na Parowozjadzie, rozglądałam się za znajomymi lub mniej znajomymi twarzami ale przez "piękną" pogodę większość chowała się pod parasolmi lub kurtkami... jakiś znak rozpoznawczy przydałby się 
|
|
|
|
|
|
|
Leśny Dziadek
|
 |
« Odpowiedz #69 : 08 Września 2010, 22:11:07 » |
|
Eeeetam kombinujecie z orzełkami, i innymi ptaszkami, a może odlać sobie po prostu awatar Kucyka? Taki hmmm dosadny on jest, i z 750mm.pl się już kojarzy, hę?
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #70 : 08 Września 2010, 22:13:03 » |
|
W temacie odlewania to ja taki awatar to mogę przez rozporek wystawić i się odlać  ale to chyba nie przy ministrach 
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan_KRK
|
 |
« Odpowiedz #71 : 12 Września 2010, 22:59:54 » |
|
Witam! Ponieważ dzięki pomocy kolegi Bartosza z "Klanu Paluchowskich" ziściło się moje marzenie, i wreszcie pierwotny zamysł został osiągnięty,proponuję :........... Bartoszu podeślij w następnym poście!
|
|
|
|
"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
|
|
|
|
Bogdan_KRK
|
 |
« Odpowiedz #73 : 12 Września 2010, 23:35:46 » |
|
Niech Będzie Pochwalon!..,A to nie to forum...  Witam ! No po prostu kol.Bartosz wyrwał mi ten ZNAK z ręki ! Jako Ojciec założyciel tego wątku, myślę,że to co proste jast najlepsze! Dalsze dyskusje na temat odznaki Forum 750.mm , nie mają sensu ,bo i tak będzie po mojemu(i brata ...bliźniaka) . Pozdrawiam. Bogdan.
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan_KRK
|
 |
« Odpowiedz #74 : 12 Września 2010, 23:58:18 » |
|
Ponieważ ten znaczek w normalnych wymiarach ma 140x140 ,jaką skalę koledzy proponują?
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #75 : 13 Września 2010, 00:02:41 » |
|
1:10, albo coś w pobliżu?
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan_KRK
|
 |
« Odpowiedz #76 : 13 Września 2010, 00:37:29 » |
|
Już się przestraszyłem! Ale jak to mowią Pana Inżyniera warto posłuchać! Czyli 14X14 cm. Taka jest twoja propozycja Jacku?
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #77 : 13 Września 2010, 00:39:11 » |
|
Eeeee...tam... Dla prawdziwych Polaków miłośników tylko 1:1 na solidnym słupku (tak z 1,5 m).
Miało być monochromatycznie...
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #78 : 13 Września 2010, 00:44:42 » |
|
eee.. już się poprawiam... 14x14 to pachnie mi malizną. ale ale.. cm czy mm... przywyknięty do mm się nie zorientowałem, że to musi być coś około 1:45... czyli znaczek o wymiarach 31x31 (oczywiście mm).
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan_KRK
|
 |
« Odpowiedz #79 : 13 Września 2010, 01:16:17 » |
|
Ponieważ moja edukacja zakończyła się 26 lat temu na poziomieTechnikum, proszę nie wymagać przeliczania,skalowania,czy jak się to nazywa! Proponuję skalę,dobraną tak,aby nie była to mucha w miejsce krawatu! Myślę ,że 280X280 mm. będzie wymiarem optymalnym.
|
|
|
|
|
|
|
|