Świat kolejek wąskotorowych SMF
16 Października 2025, 18:58:10 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyróżnik użytkowników 750mm.pl  (Przeczytany 66783 razy)
Phinek
Gość
« Odpowiedz #60 : 05 Września 2010, 02:14:06 »

Pomysł mch to na naklejkę na samochód. Bardzo dobry pomysł.

ee tam na przypinkę też może być... może rzeczywiście lepiej jak sobie pomysły polatają publicznie a potem coś wybierzemy.
janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #61 : 05 Września 2010, 12:27:52 »

BTW. A może po prostu znaczek stylizowany na guzik kolejowy?
A może po prostu znaczek stylizowany na orła parowozowego z napisem pod spodem zamiast PKP czy ZKL  - 750 mm? Przy tej wielkości najprawdopodobniej ewentualna korona orła będzie niewidoczna - tylko przy zastosowaniu przedwojennego wzoru.
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #62 : 05 Września 2010, 12:39:55 »

Nie wiem tylko, czy opracowanie i stworzenie formy dla takiego orła nie okaże się zbyt pracochłonne. To jednak rodzaj płaskorzeźby i do tego skomplikowany. Poza tym nie da się wówczas poczernić i przetrzeć. Jak ktoś ma jakiś rysunek w wersji przedwojennej to może wrzucić. Ja spotkałem w sieci taki (od Ty246):
http://www.ruciane-nida.org/kmk/viewtopic.php?t=752

Niewątpliwie taka miniatura "orzełka" byłaby bardzo gustowna. Z drugiej strony - jak na forum internetowe - dość konserwatywna i - jeśli trzymać się proporcji - napis byłby bardzo mały - praktycznie nieczytelny. W praktyce pozostałby sam orzełek.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2010, 12:52:22 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Phinek
Gość
« Odpowiedz #63 : 05 Września 2010, 12:57:05 »

Orzeł dobra rzecz... można go albo wypłaszczyć robiąc go niczym malowany onegdaj na wagonach:

A można też pantografem przenieść z tabliczki na znaczek (ztcw. to ów zakład posiada pantograf i nawet umieją go obsłużyć)
2xm
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #64 : 05 Września 2010, 13:20:13 »

Możesz popytać, jak to ewentualnie można zrobić i ile by to kosztowało, ale najpierw niech się może inni userzy wypowiedzą.
Osobiście mam mieszane uczucia. Z jednej strony "orzeł dobra rzecz", graficzne atrakcyjna, narodowa w formie i treści. Nie kojarzy się z jakąś tam grupką narwanych dzieciaków, tylko z poważnymi "obrońcami dziewi... znaczy się dziedzictwa". Do garnituru w sam raz.
Problem w tym, że dla ogółu społeczeństwa w ogóle nie kojarzyłby się z koleją lecz jakąś organizacją narodową, rodzinami katyńskimi (świetny swego czasu pomysł z repliką guzika), harcerzami, IPNenem czy jeszcze czymś innym.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Phinek
Gość
« Odpowiedz #65 : 05 Września 2010, 13:29:08 »

Uzycie pantografu to lot w kosmos, więc temat nie podwyższa kosztów - czyt. kosztu podobne jak przy projekcie w dxf + frezowanie... przy ok20-30 sztukach szybko znikną...

Wszak koszt znaczka nie powinien przekraczać 20 PLN.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #66 : 05 Września 2010, 13:38:15 »

Orzełek w wektorze został opracowany swego czasu przez naszego forumowego guru modelarstwa foto-trawionego kol. Piottra, posiadam na dysku plik CDR z ww. orzełkiem. Kiedyś pracowałem nad projektem koszulki z takim orzełkiem i na własne potrzeby go pokolorowałem.

Dalsze działanie z orzełkiem wymagałoby zgody Piottra.

Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #67 : 05 Września 2010, 15:51:56 »

Ponieważ absolutnie nie poczuwam się do autorstwa owegoż orła, wszak to tylko wektoryzacja rysunku technicznego, uważam że możecie go sobie spokojnie przerabiać w zbożnym celu. :-)

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
agunia
Nowicjusz
*
Długość toru:: 25 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #68 : 06 Września 2010, 20:30:04 »

Byłam na Parowozjadzie, rozglądałam się za znajomymi lub mniej znajomymi twarzami ale przez "piękną" pogodę większość chowała się pod parasolmi lub kurtkami... jakiś znak rozpoznawczy przydałby się
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #69 : 08 Września 2010, 22:11:07 »

Eeeetam kombinujecie z orzełkami, i innymi ptaszkami, a może odlać sobie po prostu awatar Kucyka? Taki hmmm dosadny on jest, i z 750mm.pl się już kojarzy, hę?

Phinek
Gość
« Odpowiedz #70 : 08 Września 2010, 22:13:03 »

W temacie odlewania to ja taki awatar to mogę przez rozporek wystawić i się odlać Chichot Chichot

ale to chyba nie przy ministrach Chichot
Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #71 : 12 Września 2010, 22:59:54 »

Witam! Ponieważ dzięki pomocy kolegi Bartosza z "Klanu Paluchowskich" ziściło się moje marzenie, i wreszcie pierwotny zamysł został osiągnięty,proponuję :........... Bartoszu podeślij w następnym poście!

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #72 : 12 Września 2010, 23:14:00 »

Bogdan_KRK
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #73 : 12 Września 2010, 23:35:46 »

Niech Będzie Pochwalon!..,A to nie to forum... Witam ! No po prostu kol.Bartosz wyrwał mi ten ZNAK z ręki ! Jako Ojciec założyciel tego wątku, myślę,że to co proste jast najlepsze! Dalsze dyskusje na temat odznaki Forum 750.mm  , nie mają sensu ,bo i tak będzie po mojemu(i brata ...bliźniaka) . Pozdrawiam. Bogdan.

Bogdan_KRK
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #74 : 12 Września 2010, 23:58:18 »

Ponieważ ten znaczek w normalnych wymiarach ma 140x140 ,jaką skalę koledzy proponują?

Phinek
Gość
« Odpowiedz #75 : 13 Września 2010, 00:02:41 »

1:10, albo coś w pobliżu?
Bogdan_KRK
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #76 : 13 Września 2010, 00:37:29 »

Już się przestraszyłem! Ale jak to mowią Pana Inżyniera warto posłuchać! Czyli 14X14 cm. Taka jest twoja propozycja Jacku?

2xm
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #77 : 13 Września 2010, 00:39:11 »

Eeeee...tam... Dla prawdziwych Polaków miłośników tylko 1:1 na solidnym słupku (tak z 1,5 m).

Miało być monochromatycznie...

Phinek
Gość
« Odpowiedz #78 : 13 Września 2010, 00:44:42 »

eee.. już się poprawiam... 14x14 to pachnie mi malizną. ale ale.. cm czy mm... przywyknięty do mm się nie zorientowałem, że to musi być coś około 1:45... czyli znaczek o wymiarach 31x31 (oczywiście mm).
Bogdan_KRK
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #79 : 13 Września 2010, 01:16:17 »

Ponieważ moja edukacja zakończyła się 26 lat temu na poziomieTechnikum, proszę nie wymagać przeliczania,skalowania,czy jak się to nazywa! Proponuję skalę,dobraną tak,aby nie była to mucha w miejsce krawatu! Myślę ,że 280X280 mm. będzie wymiarem optymalnym.

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!