Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 01:33:03 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wąskotorówka we Francji  (Przeczytany 7051 razy)
Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« : 21 Września 2010, 22:26:17 »
0

Witam! Mam pytanie do Kolegów. Czy ktoś zna kolej CFBS ? Szukając na Y.T. zupełnie czego innego,zalazłem to :  http://www.youtube.com/watch?v=dLDcWoFHjXs  Rozstaw prawdopodobnie 1000 mm. Szynobus został sprowadzony z Madagaskaru (jeśli dobrze przeczytałem) . Proszę lepiej zorientowanych w temacie o informacje. Pozdrawiam. Bogdan
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2013, 19:38:16 wysłane przez Paweł Niemczuk » Zapisane

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
Phinek
Gość
« Odpowiedz #1 : 21 Września 2010, 22:52:43 »
0

Bez wątpienia jest to 1000mm, gdyż na właśnie taki rozstaw toru ten wagon został wyprodukowany. Ba był on wyprodukowany dla kolejki z Madagaskaru - był nawet na jakimś znaczku pocztowym.

EDYTA - Link:

http://membres.multimania.fr/autorails/fmichelin3.htm
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2010, 22:56:31 wysłane przez Phinek » Zapisane
track-and-train
Młotkowy
**
Długość toru:: 111 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 23 Września 2010, 20:37:12 »
0

Elo,

znam ich, nawet z nimi korespondowałem nt pewnej drezyny Renault na 1000mm. Powiedz o co chodzi, może pomogę.
PAFAWAG
Mechanik
Długość toru:: 172 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 03 Grudnia 2010, 20:12:50 »
0

Te "Miszeliny" zostały odbudowane ze stanu altanek stojących w Antananarywie - są to wagony wyprodukowane we Francji specjalnie dla krajów kolonialnych (wersja kolonialna wagonów Michelina; na Madagaskar trafiły co najmniej dwa takie cuda). Z posiadanych przeze mnie materiałów wynika, że kilka lat temu jeździły one jako pociągi turystyczne na sieci kolejowej Madagaskaru; gdzie dokładnie teraz jeżdżą, nie wiem. Ciekawy materiał filmowy o nich zamieszczono w magazynie "La Passion Des Trains", w numerze zatytułowanym "Des Pneus Sur Les Rails". Trzeba przyznać, że z odbudową poradzono sobie genialnie. Jeśli dobrze pamiętam, nawet spuścizna konstruktora remontowanych pojazdów - firma Michelin - zaangażowała się w projekt, produkując specjalne opony, przystosowane do poruszania się po szynach.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2010, 20:15:43 wysłane przez PAFAWAG » Zapisane

"Jeśli kolejka tak bardzo przeszkadzała mieszkańcom, to dlaczego podczas ostatniego jej przejazdu wzdłuż trasy musiały stać oddziały milicji, bo ludzie potestowali przeciw jej zamknięciu?" Wrocław Wąsk. - Trzebnica Gaj, 27.05.1967...
Cordylus
Zawiadowca
Długość toru:: 334 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 18 Września 2013, 20:45:23 »
0

Czy wie ktoś dlaczego ten wątek jest przypięty?
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 01 Grudnia 2013, 19:38:53 »
0

Już nie jest. Jakieś niedopatrzenie albo przypadek.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!