Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 10:51:48 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolej Ogrodowa by SMG  (Przeczytany 25713 razy)
PAFAWAG
Mechanik
Długość toru:: 172 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 18 Października 2010, 23:54:46 »
0

A propos, SMG, gdzie kupiłeś listwy, z których zrobiłeś szyny? Ja swoje buduwję z malowanych na srebrno drewnianych listew, jednak w niektórych miejscach szyny stalowe bardzo by się przydały... (np. w "przejazdach" przez ściezki, alejki itp.).

"Jeśli kolejka tak bardzo przeszkadzała mieszkańcom, to dlaczego podczas ostatniego jej przejazdu wzdłuż trasy musiały stać oddziały milicji, bo ludzie potestowali przeciw jej zamknięciu?" Wrocław Wąsk. - Trzebnica Gaj, 27.05.1967...
SMG
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 30 Października 2010, 21:20:50 »
0

Hmm, dopiero teraz zauważyłem ten post.
Takie listwy można kupić we wszystkich marketach budowlanych (obecność naukowo potwierdzona w Leroy-Merlinie, Castoramie i OBI). Ja kupiłem prowadnice w OBI za 2,5 zł (2,5 metra) ale zdarzają się tańsze.
SMG
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 08 Maja 2011, 20:25:03 »
0

Udało mi się nabyć kolejkę Fallera, zasadniczo chińskie zestawy będą przerobione na skalę 1:22,5 . Warto przy tym zaznaczyć że będzie to (w planach ) druga kolejka której modelowy rozstaw to 750 mm (w skali 1:22,5 to 32 mm), obecnie trwają przymiarki do zakupu torowiska, również z serii Playtrain.
Modele Fallera obecnie staram się przerabiać, przemalowałem już węglarkę i wagon osobowy (jego zdjęcie wkrótce).
Nowe zdjęcia tradycyjnie są w moim albumie poświęconym kolejce ogrodowej https://picasaweb.google.com/elkej7/Ogrodowa#
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 08 Maja 2011, 21:12:16 »
+3

Moim skromnym zdaniem to jest raczej zabawa w kolej, z modelarstwem to ma niewiele wspólnego. Niemniej powodzenia życzę.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
SMG
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 08 Maja 2011, 22:27:29 »
+1

@Piotr_tt: Tak, w tym momencie z pewnością masz rację, większość taboru kolejki wygląda na tą chwilę jak zabawki jednak jak widać po ostatnim zdjęciu staram się je przerabiać tak by naśladowały pierwowzór (a zatem były modelami ), w planach mam nałożenie oznaczeń na wagony(np. wagon kryty ma mieć  oznaczenia takie jakie nosi ex. opalenicki wagon będący obecnie w Rogowie , http://kolejrogowska.pl/obrazki/2009/04/kryty3.jpg niestety wagony nie są identyczne Smutny )  .W dalszej perspektywie zbudowanie modeli taboru jeżdżącego na polskich wąskich torach, budowanego od podstaw techniką fototrawienia, nie mam na tą chwile tak dużych umiejętności by zbudować coś takiego Smutny. Pamiętać trzeba również że seria Fallera była produkowana w latach 80, w związku z czym stopień oddania detali jak również budowa wiązarów jest dość uproszczony. A największym zgryzem kolejki jest to że wagony trzy osiowe to typowe zabawki i w momencie pozyskania czegoś bardziej "modelowego" zostaną wyłączone z ruchu . A że zabawa Playtrainami może być modelarstwem pokazuje ta strona http://www.der-lustige-modellbauer.com/t984-billig-umbauten-iim ,w zamiarze ma być to kopia czegoś co istniało (istnieje w rzeczywistości), w szczególności klimatów Kujawskich Kolei Dojazdowych czy innych kolejek będących w Wielkopolsce .
Zapomniałem dodać że wagon który jest widoczny na pierwszych zdjęciach (ze zdjęcia 21) jest już wycofany z ruchu i zachowany na pamiątke . Po sesji będę przymierzał się do zbudowania wagonu czteroosiowego (pasażerskiego) wybudowanego przed drugą wojną światową, techniką kartonową.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2011, 22:32:37 wysłane przez SMG » Zapisane
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!