Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 16:41:13 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Plan drezyny WMC  (Przeczytany 21165 razy)
MBxc1
Młotkowy
**
Długość toru:: 53 m

W terenie W terenie

« : 26 Października 2010, 20:26:53 »
0

Witam!
Potrzebuję planu drezyny WMC. Jest ktoś w stanie mi takowy udostępnić ? Będę bardzo wdzięczny. 
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 26 Października 2010, 20:37:57 »
0

Będzie, ze się czepiam ale napisz dokładnie co jest Ci potrzebne. Plan będący potocznym określeniem dokumentacji technicznej w przypadku wagonu typu brankard to dwa opasłe tomiska, w przypadku Wmc jest tego zapewne więcej, o ile jest.

Phinek
Gość
« Odpowiedz #2 : 26 Października 2010, 21:11:20 »
0

No i jeszcze należy doprecyzować której Wmc i z jakiego okresu...
MBxc1
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 27 Października 2010, 07:55:34 »
0

Wystarczy prosty plan wyglądu. Aha i przydałby mi się jeszcze plan napędu.
Mniej więcej o taką mi chodziło: http://www.veterany.eu/wp-content/2009/11/PL-Drezyna-Wmc-017-600mm-drezyna_wmc.jpg
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #4 : 27 Października 2010, 08:24:05 »
0

Chodzi Ci o coś w rodzaju rysunku zestawieniowego ? Całkiem niedawno było to w ŚK. Podejrzewam że znajdziesz ten numer na allegro

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
MBxc1
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 27 Października 2010, 13:38:41 »
0

No przecież nie chodzi o to, żeby specjalnie kupować jakieś czasopismo. Chodziło mi o takiego typu plan jaki był kiedyś w dziale download np. plan WLs75.
 Ktoś SPECJALNIE napisał artykuł, więc Ty możesz SPECJALNIE zakupić ŚK.

Proszę o mniej roszczeniowy stosunek do kolegów... Kilka osób się napracowało by artykuł w ŚK powstał, więc przez zwykły szacunek do nich nie wymagaj, aby od tak zamieścili efekt swej ciężkiej pracy za free w downloadzie...

Można co najwyżej prosić.
dobrzyn
Minister

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #6 : 28 Października 2010, 08:32:45 »
0

Nie znam lepszego rysunku, niż z ŚK. Chociaż tam jakiś niuans z górną częścią kabiny chyba był.
Z tego co pamiętam to był ŚK 12/2009.
Tutaj dają go prawie darmo:
http://allegro.pl/swiat-kolei-nr-12-2009-i1274704064.html
Piszę to nie dlatego, że mam ten rysunek a nie chcę dać... Dura lex sed lex
Co innego z numerami starymi i ciężko osiągalnymi. Ale ten jest w miarę świeży i zupełnie dostępny.
Kiedyś szukałem info nt. wagonów Busch. I dostałem skan artykułu. Nie zmieniło to faktu, że zdobyłem ten numer w wersji papierowej jak tylko było to możliwe. Czyli całkiem niedawno

Romet 100 '83 "Henio"
MBxc1
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 28 Października 2010, 17:46:40 »
0

Dobra, dzięki...  
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2010, 17:03:24 wysłane przez MBxc1 » Zapisane
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 28 Października 2010, 18:50:12 »
0

Nie przesadzacie czasem z tym ostrzeżeniem? Prawa autorskie ważna rzecz (Corel za darmo - rozumiem, że chodzi o wersję próbną), ale zwrócę uwagę, że kolega MBxc1 nie prosił (przynajmniej wprost) o zeskanowanie rysunku ze ŚK, nie żądał umieszczenia w Downloadzie, tylko pytał, czy czasem jakiś podobny rysunek w sieci nie wisi. Dla mnie to spora różnica... Wiem, że takie "mędzenie" może z czasem irytować, ale żeby od razu gościa kropnąć?
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2010, 18:57:51 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #9 : 28 Października 2010, 18:57:56 »
0

...a do tego ktoś chyba źle pamięta, bo ztcw to tam jest tylko kilka zdjęć, a nie rysunek. Ale źródło tej informacji też mam z drugiej ręki, więc może ktoś by zajrzał i sprawdził czy rzeczywiście on tam jest? Mam sporą ilośc ŚK , jak wszyscy , ale ten numer gdzieś mi umknął.

2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 28 Października 2010, 19:06:39 »
0

Brood.K, masz rację. Rysunek jest w numerze 11/2009. I co teraz Dobrzyn ?
MBxc1 uszy do góry .
Swoją drogą, dla kogo 27 PLN (za jeden rysunek) to prawie darmo, dlatego darmo - dla mnie niekoniecznie...
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2010, 19:15:37 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Phinek
Gość
« Odpowiedz #11 : 28 Października 2010, 22:24:39 »
0

No właśnie zależy do czego ten rysunek jest potrzebny.. na razie wiemy, że:

Witam!
Potrzebuję planu drezyny WMC.

Ale czy to ma być podkład do kolorowanki dla 2 letniego siostrzeńca, czy rysunek ofertowy niezbędny do wygrania przetargu na szewarnaście dżylionów ...

Na razie weźcie i dajcie...

Przypominam, że można poszperać po bibliotekach i po prostu obejrzeć... użyć ksera... możliwości jest wiele.

Oczywiście moje nastawienie wyglądałoby zupełnie inaczej gdyby chodziło o materiał "wsadowy" dla "FaPoSzyn"... wszak kartonik chętnie bym skleił Chichot
Kolejka
Mechanik
Długość toru:: 227 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 29 Października 2010, 09:38:38 »
0

Oczywiście moje nastawienie wyglądałoby zupełnie inaczej gdyby chodziło o materiał "wsadowy" dla "FaPoSzyn"... wszak kartonik chętnie bym skleił Chichot
Akurat mnie też chodził po głowie model Wmc Może jeszcze w tym roku (ewentualnie gdzieś na początku przyszłego) kupię ten numer ŚK dla tych planów i zrobiłbym model. Przy okazji, pamiętacie może w których numerach były artykuły o Lyd2 i 3Aw? Te też bym chciał kupić dla schematów i zrobić modele.

Zapraszam na moje strony internetowe:
- www.gkw.tw53.webd.pl
- www.transport.tychy.glt.pl
Oraz kanał na YT: www.youtube.com/user/OKz32
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 29 Października 2010, 12:58:40 »
0

"Wąskotorowe wagony osobowe typu 2Aw i 3Aw", Michał Zajfert, Świat Kolei 4/2009 str. 20-29

MBxc1
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 29 Października 2010, 16:56:59 »
0

Zakładając ten temat nie miałem na celu prosić o linka do kupna jakiejś gazety Z politowaniem tylko oczekiwałem, że ktoś będzie na tyle uprzejmy i da linka lub wyśle skan.  
Pozdro!
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2010, 17:05:03 wysłane przez MBxc1 » Zapisane
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 29 Października 2010, 17:26:21 »
0

Zakładając ten temat nie miałem na celu prosić o linka do kupna jakiejś gazety Z politowaniem tylko oczekiwałem, że ktoś będzie na tyle uprzejmy i da linka lub wyśle skan.  
Pozdro!

Widzisz ziom miałem coś napisać, ugryzłem się w język przemyślałem temat i nie napisałem. Chciałem cie lekko napunktować za podejście do tematu JA CHCE DAJCIEMI ! pomyślałem, ot młody chce zrobić model nie kuma jeszcze co i jak więc nie podcinajmy skrzydeł ale ta twoja wypowiedź przelała czarę tolerancji.

1. Świat Kolei to nie jest "jakaś tam gazeta" to poważny i szanowany periodyk, trochę szacunku do ludzkiej pracy.
2. Tak jak wspominałem dokumentacja techniczna do zwykłego Ftdxh to dwa opasłe tomiska rysunków o formacie A2 jak nie większym, do Wmc pewnie będzie miała ze 4 tomy, żeby spełnić twoją bądź co bądź nonszalancko postawioną prośbę pierw trzeba przekopać te 4 tomy tak żeby znaleźć rysunek najlepiej się nadający na projekt modelu (jak kiedyś zobaczysz co kryję się pod enigmatycznym zwrotem plany/dokumentacja techniczna to zrozumiesz ze znalezienie dobrego rysunku do twoich potrzeb nie jest taka banalne). Wreszcie potem trzeba iść do kogoś ze skanerem zdolnym do skanowania w tak dużym formacie, nie może być to byle kto bo skan wyjdzie marnej jakości. Jedno porządne skanowanie jeśli mnie pamięć nie myli to jakieś 20PLN, na model potrzebujesz z 5 takich skanów, stówa.
3. Z tego c mi wiadomo jeśli modelarz nie ma planów idzie "na grunt" i zbiera wymiary z prawdziwego obiektu, akurat Wmc są dość rozpowszechnionymi pojazdami więc z zebraniem wymiarów nie powinno być problemów, ot taki walor poznawczy. Jak zrobisz choćby jeden taki porządny rysunek zrozumiesz ile czasu trzeba w takiego "linka lub skan" zainwestować.

Wielkie Joł !
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2010, 17:28:39 wysłane przez KLAN PALUCHOWSKICH » Zapisane

MBxc1
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 29 Października 2010, 17:52:10 »
0

Nie czytałem jeszcze tego czasopisma.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 29 Października 2010, 17:59:06 »
0

Nie czytałem jeszcze tego czasopisma.
Kosztuje stosunkowo dużo (nie chcę celowo pisać drogie bo wiem ze poziom kosztuje i tyle) ale warte swojej ceny. Czasem do nabycia na Alledrogo za przystępne pieniądze. W każdym numerze jest dział porad modelarskich co zapewne Cię ucieszy jako modelarza.

dobrzyn
Minister

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #18 : 30 Października 2010, 15:11:32 »
0

Tłumaczę się. Artykuł o Wmc był dwuczęściowy. W zasadzie to nie był artykuł o Wmc, tytuł brzmiał: "Wąskotorowe wózki motorowe budowy powojennej". Rysunek rzeczonej Wmc był wydaje mi się w drugiej części, ale mogę sprawdzić. Jest to najlepszy ze znanych mi rysunków, ale pamiętam że tam góra kabiny w rzucie przednim i tylnym była pionowa, a nie zwężająca się ku górze. I to był ten niuans. To raz.
Corela za darmo nie sugerowałem ja, to dwa.
Teraz trzy. Podałem koledze MBxd1 najprostszy sposób na znalezienie w/w rysunku...
I niech się kolega MBxd1 nie obraża... Dużo wiedzy można nabyć czytając ten artykuł

Romet 100 '83 "Henio"
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #19 : 30 Października 2010, 15:33:33 »
0

Wiecie, co Koledzy? Przeczytałem dziś ten temat i widzę, że, tradycyjnie, wyszła na jaw nasza polska cecha - dążenie do tego, aby ktoś miał mniej, albo wcale. Myślę, że przynajmniej dwie osoby zabierające powyżej głos mają tyle dokumentacji od Wmc, że mogły by nią palić z pół dnia w piecu, ale zamiast poświęcić 6,5 minuty aby zeskanować jeden czy dwa rysunki i wysłać mejlem Koledze MBxc1, wolą poświęcić 45 minut na pisanie rugających postów "jak On śmie prosić o plan"!

Amen.

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!