Bernard
Młotkowy

Długość toru:: 86 m
W terenie
|
 |
« : 13 Maj 2004, 19:03:43 » |
0
|
Cy ktoś wie co z nią jest po zawieszeniu w 2001 roku planowego ruchu pasażerskiego? Co jest z taborem tam stacjonującym?
pozdrawiam
|
|
|
|
"Jutro to dziś, tyle, że jutro" 81'
|
|
|
MBxd1
Nowicjusz

Długość toru:: 24 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #1 : 29 Maj 2004, 17:03:30 » |
0
|
2 sztuki Wls150 i jedna MBxd2 ma pewno stoją w hali. Wąskotorówka miała być uruchomiona przez SKPL, ale jak to w Polsce bywa, skończyło się na pięknych planach 
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #2 : 29 Maj 2004, 21:39:16 » |
0
|
Dobrzyn był tam jakiś czas temu i mówił, że powiat ma uruchamiać. A ja widziałem tam 4, słownie 4 Lyd1, w tym jedną z wyjętym silnikiem i jeden MBxd2. Jeżeli teraz są dwie Lyd1, to co się stało z tymi dwoma innymi?
|
|
|
|
|
|
|
MBxd1
Nowicjusz

Długość toru:: 24 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #3 : 30 Maj 2004, 21:28:48 » |
0
|
Wiem że NA PEWNO mam potwierdzone istnienie dwóch, a reszta nie wiem czy tam stała.
|
|
|
|
|
|
|
gkw
|
 |
« Odpowiedz #4 : 10 Grudzień 2005, 16:15:57 » |
0
|
co sie obecnie dzieje z taborem pleszewskiej kd??
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
 |
« Odpowiedz #5 : 10 Grudzień 2005, 18:50:59 » |
0
|
Zapewne stoi jak stał. Gorzej jeżeli znaleźli go łowcy metali kolorowych. Jak byłem w 2000 to z wagonów były trzy Faury, pług odśnierzny, letniak i drezyna ręczna.
|
|
|
|
.
|
|
|
gkw
|
 |
« Odpowiedz #6 : 10 Grudzień 2005, 19:15:14 » |
0
|
kiedy ta kolejka ostatnio funkcjonowała?? chodzi mi kiedy ostatni raz uzywany był tabor??
|
|
|
|
|
|
|
|
jaros
Nowicjusz

Długość toru:: 36 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #8 : 10 Grudzień 2005, 20:27:38 » |
0
|
Wystarczy poszukać, chociażby przez google. Informacja o zawieszeniu kursowania: http://www.koleje.wask.pl/kolejFoto.php?id=krotkd&foto=P7040082Od tego czasu nic tam nie jechało i nigdy już nie pojedzie - część trasy została rozebrana i dzisiaj służy jako... ścieżka rowerowa. EDIT: Krzysiek mnie uprzedził 
|
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
 |
« Odpowiedz #10 : 10 Grudzień 2005, 21:25:37 » |
0
|
część trasy została rozebrana i dzisiaj służy jako... ścieżka rowerowa. Ta ścierzka rowerowa to w miejscu trzeciej szyny czy też może tor normalny przesunięto obok? A może wprowadzono ruch transporterowy z torów normalnych na rowery? :lol:
|
|
|
|
.
|
|
|
ok333
|
 |
« Odpowiedz #11 : 10 Grudzień 2005, 22:08:52 » |
0
|
Oh, Karol! do czasu mojej wizyty nie widzielismy ( McKid i ja) zadnej sciezki rowerowej.Chyba , ze ...polna. Albo kielbasa wyborcza??? Tam jezdzily zdawki normalnotorowe i tor ten byl dobrze wyslizgany (wegiel , nawozy i inne). SPRAWA BYLA NA TYLE OPLOACALNA, ZE STAROSTWO CHCIALO PRZEJAC TOR NORMALNY OD plk ZA DLUGI TZN PODATEK OD NIERUCHOMOSCI. Pozdrawiam ok333 
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
gkw
|
 |
« Odpowiedz #12 : 11 Grudzień 2005, 08:33:36 » |
0
|
szkoda pleszewskiego taboru... powinni go gdzieś przekazać na inną kolejke ...
|
|
|
|
|
|
|
lukasz
Nowicjusz

Długość toru:: 31 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #13 : 11 Grudzień 2005, 11:49:34 » |
0
|
No ale przynajmniej wueleski i MBxd2 stoją w szopie.A co do wagonów to widać na zdjęciach,że nie są w najlepszym stanie.Jednak kiedyś kolejka bieszczadzka potrzebowała wagonów.Może je kupią i wyremontuja?? Szkoda tej kolejki. 
|
|
|
|
|
|
|
gkw
|
 |
« Odpowiedz #14 : 11 Grudzień 2005, 12:53:34 » |
0
|
mogłaby sie zainteresowac jakaś kolejka tym mbxd2. bo szkoda mi go że musi być odstawiony w szopie...
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
 |
« Odpowiedz #15 : 11 Grudzień 2005, 13:32:48 » |
0
|
A gdzie by niebył odstawiony w szopie? Normalny całoroczny ruch osobowy prowadzą już tylko Śmigiel i Krośniewice a sezonowy Nowy Dwór Gdański, Bytom, Żnin, Gryfice i Rudy. Na pozostałych wąskotorówkach ruch osobowy jest sporadyczny.
|
|
|
|
.
|
|
|
lukasz
Nowicjusz

Długość toru:: 31 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #16 : 11 Grudzień 2005, 14:01:38 » |
0
|
Lepiej przecierz żeby stał w szopie niż miałby stać na stacji.Przynajmniej gdyby kolejka pleszewska miała wznowić kursy to mieliby czym jeźdźić. A jeśli nie, to przynajmniej jakaś inna kolejka miałaby z niego uzytek.
|
|
|
|
|
|
|
Ogoniasty
|
 |
« Odpowiedz #17 : 11 Grudzień 2005, 16:09:33 » |
0
|
Panowie, a czy na tej kolejce nie mozna puscic ruchu turystycznego tak jak na Starachowickiej :?: Ilu miłosników jest z Pleszewa lub mieszka niedaleko kolejki :?:
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
gkw
|
 |
« Odpowiedz #18 : 11 Grudzień 2005, 17:37:29 » |
0
|
jaki odcinek jest obecnie przejezdny??
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
 |
« Odpowiedz #19 : 11 Grudzień 2005, 18:57:11 » |
0
|
Istnieje tylko ogryzek dawnej lini czyli Pleszew Miasto-Pleszew Wąsk. (Kowalew). Jedyna szansa dla kolei Pleszewskiej to zastąpienie nią ruchu autobusowego. Kiedy w 2000 roku byłem w Pleszewie autobusy kradły prawie szystkich pasarzerów spod dworca normalnotorowego. Pozatym stacja Pleszew Miasto niestety jest troche za daleko centrum więc ludzie woleli jeździć autobusami. Tabor jaki był w 2000 roku na kolei Pleszewskiej - cztery Lyd1 (z czego jedna poszła do Starachowic i jedna do Kosina) - MBxd2-216 - 3 doczepy Faur - pług - platforma (sprowadzona w celu przebudowy na letniaka) - letniak - drezyna ręczna - Px48+brankard (pomnik) - Px48+brankard+3Aw (pomnik w Krotoszynie)
|
|
|
|
.
|
|
|
|