Świat kolejek wąskotorowych SMF
19 Kwietnia 2026, 20:19:51 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Średzka Kolej... Powiatowa!  (Przeczytany 27961 razy)
px48
Zawiadowca
Długość toru:: 335 m

W terenie W terenie

Prezes TPKŚ

« : 17 Listopada 2010, 17:53:01 »
0

W dniu wczorajszym tj. 16.11 po ponad 61 latach średzka wąskotorówka stała się na nowo koleją powiatową. Poniżej zamieszczam notatkę ze strony powiatu:

We wtorek, 16 listopada 2010 roku,  w Ostrowie Wielkopolskim Starosta Średzki Piotr Piekarski i Wicestarosta Jerzy Leporowski uroczyście podpisali 19 – stronnicowy akt notarialny,  dotyczący nieodpłatnego nabycia przez Powiat Średzki od Polskich Kolei Państwowych Spółki Akcyjnej w Warszawie, prawa użytkowania wieczystego gruntu i własności budynków i budowli, stanowiących Średzką Kolej Dojazdową relacji Środa Wielkopolska – Zaniemyśl. Oprócz Starosty i Wicestarosty akt podpisali: Dyrektor Ekonomiczno - Finansowy G. Nidzińska oraz Dyrektor Handlowo - Eksploatacyjny   G. Tomaszewski  - oboje reprezentujący PKP.

Akt notarialny finalizuje bardzo trudne negocjacje i wieloletnie starania Starosty Średzkiego o bezkosztowe przejęcie nieruchomości o łącznej powierzchni ponad 20 ha, których wartość rynkowa wynosi 4,5 mln złotych. Przejęta przez Powiat linia kolejowa o długości ponad 14 km przebiega przez gminy: Środa Wielkopolska i Zaniemyśl.

Podpisanie aktu notarialnego stwarza zupełnie nowe możliwości zdobycia środków z  Unii Europejskiej na rewitalizację infrastruktury kolejki w celu polepszenia jej atrakcyjności turystycznej i częściowego wykorzystania terenów kolejki na budowę ścieżki rowerowej.

Działania Powiatu dotyczące zagospodarowania nabytego mienia będą podążały w kierunku dobrych i sprawdzonych rozwiązań, jakie Starosta poznał w Niemczech i północnych Włoszech.

Starosta ma nadzieję, że Powiatowi uda się zrealizować te ambitne plany dla dobra wszystkich mieszkańców Ziemi Średzkiej.

Niestety nie wiem czy się z tego faktu cieszyć, czy może raczej martwić. Tekst zaznaczony kolorem czerwonym pobudza do refleksji nad nim i mając na względzie kampanię wyborczą pozostaje mieć nadzieję, że w tej kiełbasie wyborczej nie ma jakiegoś ukrytego jadu. Powraca wielokrotnie wałkowany temat ścieżki rowerowej. Zatem nie wiadomo czy fragment informacji ze starostwa dotyczący "częściowego wykorzystania terenów kolejki na budowę ścieżki rowerowej" oznacza budowę ścieżki obok, czy zamiast kolejki.

Wracając do nazwy, to jej oficjalna zmiana nastąpi prawdopodobnie na pierwszym posiedzeniu nowej rady powiatu, także w związku z powyższym proszę administrację forum o zmianę nazwy tego działu na Średzka Kolej Powiatowa.

Pozdrawiam
Marcin K.

Kucyk
Minister
Długość toru:: 4313 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #1 : 17 Listopada 2010, 18:04:25 »
0

Nie ma co się bać przekształceń własnościowych. Jeśli radni będą chcieli zaorać kolejkę i wybudować na niej ścieżkę, to bez problemu sobie z tym poradzą: wystarczy że nie przyznają dotacji i kolej zdechnie sama, a potem spychacz i dotacje z UE.
Ale są też ogromne plusy przekazania majątku: teraz można finansować kolej przez nieograniczone zarządzanie nieruchomościami, a z tego zawsze nieźle płynie kaska. Tylko znów problem, czy radni z kasiory czerpanej z 20ha majątku nie postanowią łatać dziury budżetowej, albo asfaltować ulic... Tylko na to nie mamy wpływu...
A właściwie mamy! 21 listopada!!! Do urn sympatycy kolejek wszelakich!

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Doctor
Młotkowy
**
Długość toru:: 113 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 17 Listopada 2010, 22:00:07 »
0

A ja myślę, że jeśli średzcy prominenci chcą wdrażać rozwiązania niemieckie, to jest to raczej powód do optymizmu. Trzeba im tylko na łapki patrzeć ;-)

pozdrawiam
Michał 'Doctor' Pawełczyk
http://parowozy.net
http://tpwp.pl
Phinek
Gość
« Odpowiedz #3 : 17 Listopada 2010, 22:28:44 »
0

Jak by nie było zawsze lepiej w rękach samorządu niż w rękach PKP ZN czyli niczyich.
Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #4 : 17 Listopada 2010, 23:26:11 »
0

Dokładnie tak jak Doctor pisze. Nie sądzę, żeby przez ostatnie lata do kogoś ( z wspominanych prominentów ) wreszcie nie dotarło, że ma na swoim terenie unikat - linię wąskotorową zachowaną tak zgodnie z materią historyczną jak to tylko było możliwe. Żadnych przedstawicieli rumuńskiej myśli technicznej w taborze,budynki,infrastruktura ( choćby latarnie na Środzie miasto.)- wszystko żywcem przeniesione z lat 70tych XX w.
 Unikat przyciągający turystów zarówno lokalnych, bo ciuchcia nad jezioro, dla dzieciaków frajda a trasa tak akurat na długość, żeby nudno nie było - jak i miłośników z zagranicy , dla powodów o których pisałem na początku. Jestem dobrej myśli i oby tylko takiej samej byli nowi zarządzający

px48
Zawiadowca

W terenie W terenie

Prezes TPKŚ

« Odpowiedz #5 : 16 Lutego 2011, 17:35:42 »
0

Chciałbym prosić wszystkich użytkowników o oddawanie głosów w sondzie zamieszczonej na stronie Powiatu Średzkiego. Dotyczy ona zmiany nazwy kolejki z Powiatowa Kolej Wąskotorowa w Środzie Wlkp na Średzka Kolej Powiatowa. Już od kilku miesięcy staramy się o przywrócenie jej dawnej nazwy tj Średzka Kolej Powiatowa. Bardzo prosimy o głosowanie na TAK

http://www.srodawlkp-powiat.pl/index.php?rsl=1&&pid=12&&WOKSESSID=78d05b1282fe46ce37e890f943541844

Pozdrawiam
M. K.

px48
Zawiadowca

W terenie W terenie

Prezes TPKŚ

« Odpowiedz #6 : 18 Lutego 2011, 22:26:12 »
0

Chciałbym podziękować pewnemu użytkownikowi TEGO forum (ta osoba wie o kim mówię), który od ponad godziny bez przerwy oddaje głosy na NIE. Oddał już ich około 400.
Życzę Ci drogi Kolego miłych snów!

Bez pozdrowień!

KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 18 Lutego 2011, 23:30:57 »
0

Chciałbym podziękować pewnemu użytkownikowi TEGO forum (ta osoba wie o kim mówię), który od ponad godziny bez przerwy oddaje głosy na NIE. Oddał już ich około 400.
Życzę Ci drogi Kolego miłych snów!

Bez pozdrowień!

Skoro masz dostęp do numerów IP to nic innego jak założyć wykluczenie powtarzających się numerów IP lub klikanie samemu.

Swoją drogą 400 kliknięć w 60 minut to zakrawa o automat chyba już

Edit: ten licznik jest wrażliwy na COOKIES, więc raczej sadzę, że ktoś sobie napisał jakiś drobny skrypt.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2011, 23:58:14 wysłane przez KLAN PALUCHOWSKICH » Zapisane

andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2699 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 19 Lutego 2011, 09:40:30 »
0

Ustawiasz w przeglądarce aby nie zapisywała plików cookies. Zamykasz przeglądarkę i nie masz pliku.

Swoją drogo komu tak by zależało aby nie przywrócić dawnej nazwy???

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #9 : 19 Lutego 2011, 10:30:53 »
0

Proponuję napisać do administratora strony powiatowej i poinformować o podejrzeniach. Niech sobie sprawdzą IP głosujących.

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
px48
Zawiadowca

W terenie W terenie

Prezes TPKŚ

« Odpowiedz #10 : 19 Lutego 2011, 18:05:39 »
0

W poniedziałek idę do starostwa wyjaśnić sprawę. Pewnie ich skrypty na stronie nie są przygotowane na ataki wynudzonych mikoli  Z politowaniem
Swoją drogą taka sonda to dosyć kiepski pomysł na "wybadanie opinii " mieszkańców.

MK-waskotorowiec
Mechanik
Długość toru:: 167 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 19 Lutego 2011, 22:41:53 »
0

Ja zagłosowałem raz na TAK i teraz nie mam już możliwości głosowania.
102N
Zawiadowca
Długość toru:: 466 m

W terenie W terenie

jakub.luczak
« Odpowiedz #12 : 20 Lutego 2011, 17:37:48 »
0

Ja również oddałem tylko jeden głos.
Ale nie o tym chciałem napisać.
Mnie natomiast ciekawi (oczywiście nikogo nie broniąc, czy obwiniając), nie to, w jaki sposób px48 ma dostęp do listy adresów IP głosujących w ankiecie, tylko w jaki sposób sprawdza, czy ów jegomość klikający ''nie'' jest użytkownikiem tego (czasem mniej lub bardziej) zacnego forum.
A tak nawiasem, na stronie, gdzie jest ankieta, nie są podane do wiadomości publicznej adresy IP, imiona czy nazwiska głosujących i jest to zrobione celowo, prawda?
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2011, 17:41:00 wysłane przez 102N » Zapisane

1. Admin / Moderator ma zawsze rację.
2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
px48
Zawiadowca

W terenie W terenie

Prezes TPKŚ

« Odpowiedz #13 : 20 Lutego 2011, 20:36:52 »
0

Ja nie napisałem, że mam do takich danych dostęp. Nie wiem kto głosuje z taką zawziętością. Wiem jedynie, że to musi być osoba "ze środowiska" bo dotychczas te ankiety nie robiły furory i nie oddawano więcej niż 200 głosów, a klikacz uaktywnił się po opublikowaniu prośby na forum. Tymczasem stan licznika na chwilę obecną wynosi 3502 głosy i sytuacja jest dokładnie odwrotna bo jest 84% na tak!
Rozumiem z tego tyle co z piosenki poniżej:
Nie ma pan kutasa nie... Małe | Duże

"Co mieli psem - mieli sonde"

AK
Nowicjusz
*
Długość toru:: 39 m

W terenie W terenie

Sredzka.Kolej.Powiatowa
« Odpowiedz #14 : 20 Lutego 2011, 20:44:37 »
0

Witam serdecznie Państwa,

zanim zaczną się nietrafione podejrzenia kto i w jakim celu prawie 400 razy klikał na NIE w ankiecie na stronach powiatu odrazu mogę powiedzieć kto lub raczej co jest winowajcą.
Otóż wina leży po stronie mojego komputera który został zainfekowany silnym trojanem przez skrzynkę pocztową (obstawiam że otwarłem jakiś załąłcznik). Jak widzę do tylu zmartwień muszę dołożyć jeszcze to   Zawstydzony . Po zainfekowaniu komputera przez to świństwo straciłem dostęp do konta bankowego, allegro a co najgorsze moja strona została usunięta po tym jak na prawie 3 godziny zawiesiły się serwery prv.pl . Wchodziłem także na stronę powiatu - mogę powiedzieć bez ogródek że głosowałem na TAK w sondzie - nadal nie świadomy trojana, zacząłem nabierać podejrzeń kiedy wyświetlając wyniki sondy co chwila strona się odświeżała i przybywało po 50 wyników na NIE. A przekonałem się na 100% o tym kiedy po zawieszeniu systemu i ponownym uruchomieniu poproszono mnie o numer karty kredytowej lub hasła na paypal'a. Nie wpisanie tych danych kończyło się wyłączeniem komputera.

Tak więc chciałbym  wszystkich wprowadzonych w błąd, a także tych którzy myśleli że jest to celowe działanie serdecznie przeprosić i mam nadzieję że więcej się to nie powtórzy a a'propos avasta, można odrazu wyrzucić go do kosza. Z poważaniem AK

www.sredzkakolej.pl - strona o Średzkiej Kolei Powiatowej
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2025 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 20 Lutego 2011, 21:03:39 »
0

a a'propos avasta, można odrazu wyrzucić go do kosza. Z poważaniem AK
Wystarczy zmienić system na dowolny niewindowspochodny :-) Mnie to się sprawdza od kilku ładnych lat, a o czymś takim jak zawieszenie komputera to już nie pamiętam... a komputer mam stary, z 2003 roku.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2699 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 20 Lutego 2011, 21:14:17 »
0

Ja mam nod32 i brak problemów z wiruskami

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
px48
Zawiadowca

W terenie W terenie

Prezes TPKŚ

« Odpowiedz #17 : 28 Lutego 2011, 16:33:49 »
+2

Zarząd Powiatu Średzkiego podjął 23 lutego uchwałę o nadaniu kolejce średzkiej historycznej nazwy "Średzka Kolej Powiatowa"

http://www.srodawlkp-powiat.pl/bip/organy-wladzy-publicznej/zarzad-powiatu/uchwaly-zarzadu/2011-rok-iv-kadencja.html?pid=3093

Pozdrawiam!

Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #18 : 01 Marca 2011, 17:52:20 »
0

No i brawo. Głosowałem w sondzie raz ;-) i właśnie za tą zmianą. Wąskotorówki powinny mieć zawartą w nazwie nazwę miejscowości- siedziby.Powiatowa Kolej Wąskotorowa może być w każdym powiecie. Średzka jest w Środzie.

kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #19 : 02 Marca 2011, 20:06:05 »
0

gz!

Zmiana oczywiście została właśnie uwzględniona również na forum

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!