Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 00:30:47 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jędrkowska Kolej Wąskotorowa  (Przeczytany 98784 razy)
Mallet
Mechanik
Długość toru:: 248 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #40 : 25 Listopada 2012, 23:52:34 »
+1

Budowy ciąg dalszy ,czując oddech zimy na plecach  na razie prace w na kolejce chwilowo zatrzymały się na częściowym zabetonowaniu i zaszalowaniu przyczółków mostowych .

Most ostatecznie będzie miał długość około 4metrów ,czeka mnie jeszcze wykonanie jednego mostku 6-metrowego i jednego przepustu , no i po zakończeniu tych prac będę mógł położyć tory już na stałe .
micho
Młotkowy
**
Długość toru:: 136 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #41 : 24 Października 2013, 07:52:54 »
0

Witaj.

Bardzo podobają mi się efekty Twojej pracy.
Muszę się przyznać, że gdy zainteresowała mnie kolej ogrodowa, to twój post był jednym z pierwszych miejsc gdzie zerkałem na ta tematykę.

… chcę cie „podpuścić” byś pochwalił się jak tam postępuje budowa lokomotyw – bo zapowiadają się wspaniale.

Langsam, langsam, aber sicher. (Pomału, pomału, ale zawsze do przodu.)
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 794 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #42 : 24 Października 2013, 21:20:57 »
0

A właśnie właśnie... jak tam postępy prac? Też jestem ciekaw
Pozdrawiam z MMz, Przemek

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
Mallet
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #43 : 24 Października 2013, 22:16:04 »
+5

Na razie był mały zastój jeśli chodzi o dwa Baldwiny ale powoli ruszam i zapewne niedługo będzie się czym pochwalić 
W tak zwanym międzyczasie robię projekt pod wykonanie parowozu Tx-10 w systemie Meyera-Malleta z Wyrzyskich Kolei Powiatowych .
A powstaje z ..... kartonu .

Daje mi to lepsze rozeznanie w konstrukcje aby potem już w stali nie popełniać błędów konstrukcyjnych .
Tak że jeśli nie robię w warsztacie to wykorzystuje wolne chwile na projektowanie .
Pozdrawiam Andrzej.
Harry Potter
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #44 : 25 Października 2013, 07:57:53 »
0

No to biorąc pod uwagę iż z tego co pamiętam to miał być parowóz na parę a nie elektryczność to już sam rozmiar robi wrażenie...
Tu to będzie potrzebna już porządna przyczepka

micho
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #45 : 25 Października 2013, 10:21:49 »
+1

... aż miło popatrzeć. Jak te projekty pokończysz to musisz zrobić kiedyś wystawę...

Mallet
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #46 : 08 Grudnia 2013, 21:07:43 »
+4

Bez przyczepki to na pewno ani rusz , wytawę jak wystawę ale można by się kiedyś spotkać np w Ogrodzieńcu.
Znalazłem ciekawy film z HF-ką z lat Wielkiej Wojny .
http://www.filmportal.de/video/mit-der-feldbahn-an-der-front-im-westen
Sadek
Gość
« Odpowiedz #47 : 08 Grudnia 2013, 23:15:51 »
0

Bez przyczepki to na pewno ani rusz , wytawę jak wystawę ale można by się kiedyś spotkać np w Ogrodzieńcu.
Znalazłem ciekawy film z HF-ką z lat Wielkiej Wojny .
coś pięknego
micho
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #48 : 09 Grudnia 2013, 14:56:41 »
0

... , wytawę jak wystawę ale można by się kiedyś spotkać np w Ogrodzieńcu.

Super by było – mam nadzieję, że poznam gospodarza/opiekuna kolejki i może wtedy...
Taki „zlot kolejki 127mm” – to temat na lato.
… na razie prace nad GLS-ką muszę popchać do przodu a idzie powolutku …

..a film suuuper

Mallet
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #49 : 09 Grudnia 2013, 17:09:53 »
0

To mamy to samo , prace a szczególnie te wymagające precyzyjnego podejścia wymagają czasu .
Jak to mówią ,szybko to trzeba wszy łapać 
Od czegoś trzeba zacząć ,a i myślę że takie spotkania mogły by być zachętą do działania dla tych co już budują ,a może i przy tej okazji parę osób też by się zaraziło tym bakcylem 
micho
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #50 : 20 Marca 2014, 11:57:39 »
0

Mallet czy możesz podać w jakie minimalne promienie łuku wpisują się Twoje lokomotywki?

Mallet
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #51 : 20 Marca 2014, 21:30:02 »
0

Przyjąłem że każda z kolejek wojskowych wpisywała się w łuk między 20 a 30 metrów więc aby nie było problemów dałem łuki  7 metrowe.
W praktyce po ułożeniu okazało się że jest nieco ponad  , w zasadzie dla dwóch osi mogą być jeszcze mniejsze.
Czyli z zasadzie jak było w oryginale tak i będzie w modelu .
micho
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #52 : 29 Maja 2014, 21:23:37 »
0

Witaj.

Znów zwracam się do Ciebie byś na forum podzielił się trochę doświadczeniami w budowie taboru dużej skali.

Zamówiłem blachy kabiny (stalowe 1mm, wypalane laserem) i teraz martwię się o spawanie… Dyskutujemy z kumplem – wydaje nam się, że może przy spawaniu TIG przepalą się blachy, że może lepiej MIG/MAG. Chcemy spawać punktowo.

Widziałem fotkę twojej spalinówki HP – była tak ładnie punktowo pospawana. Jaką metodą spawałeś.

Zastanawiałem się też nad budową nadwozia z mosiądzu – można by łatwo lutować. Z tego co oglądałem większość modelarzy skręca śrubkami blachy kabiny czy ostoi … chcę popróbować spawania.

Poradź coś bo wpadki są dość kosztowne…

Mallet
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #53 : 29 Maja 2014, 23:12:28 »
+1

Witaj ,w większości wszystko w tego typu konstrukcjach blaszanych spawanie jest tylko punktowe ,chodzi tu głównie nie tyle o pospawanie ale o przyłapanie blach aby później można było powiercić otworki i ponitować .
Tak więc tak jak w oryginale wszystko jest nitowane , a jedynie elementy konstrukcyjne które tworzą szkielet na których będzie nałożona blacha są spawane .
Co do lutowania to też dobra koncepcja , ale ma niestety jedną wadę , cyna ulega po pewnym czasie utlenieniu i połączenia lubią pękać , trzeba pamiętać, że ta kolej pracuje tak jak duża i czasami potrafi wypaść z szyn .
Niedawno miałem wykolejenie z HF -ka wypadając z szyn wywróciła się na bok i tylko dzięki temu że ma boczne wzmocnienia nic jej nie było .
Tak że warto i o takich przypadkach pomyśleć , co do lutowania to może zamiast drogiego i miękkiego mosiądzu użyć blachy ocynkowanej też się świetnie spawa ,nie koroduje no i sztywność konstrukcyjna o niebo lepsza .
Mam po prostu jedną zasadę jak był robiony oryginał to i tak trzeba zrobić model ,o ile oczywiście jest to technicznie wykonalne i pozwalają mi na to moje warunki warsztatowe .
Do wykonania szkieletów konstrukcyjnych z reguły wykorzystuje dostępne w handlu różne profile stalowe .
Jak czas pozwoli to może wkleję parę zdjęć z takich robót może komuś pomoże przy budowie ,np jak wykonać ceowniki , szyny ,rozjazdy .

Harry Potter
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #54 : 01 Czerwca 2014, 18:25:02 »
0

A szczególnie szyny i inny osprzęt torowy...
W sumie jak obejrzałem sobie tory, a w szczególności łuki Twojej roboty
to sporo rzeczy w sumie zrobiło trochę jaśniejszych.
Np. jaki materiał urzyć, jak mocować szyny itp.

Pozdrawiam z MMz

micho
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #55 : 02 Czerwca 2014, 08:02:06 »
0

dzięki za wskazówki

... Mam po prostu jedną zasadę jak był robiony oryginał to i tak trzeba zrobić model ,o ile oczywiście jest to technicznie wykonalne i pozwalają mi na to moje warunki warsztatowe .

Też tak się staram. GLS-ka którą buduje ma ostoję i kabinę spawaną, więc wszystko maniakalnie spawam - komplikując sobie trochę czasem :-)

... nie pomyślałem o wzmocnieniach kabiny - może coś jeszcze wymyślę. Czy możesz podać jaka grubą blachę stosujesz na dla kabiny/budki. Karoseria samochodowa jest z blachy o grubości 0,8 mm, ja zamówiłem 1 mm - teraz myślę, że może 1,5 mm byłoby lepiej.

A fotki z budowy Twojej kolejki na pewno byłyby chętnie oglądane i takim początkującym jak ja dadzą wskazówki.

Mallet
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #56 : 03 Czerwca 2014, 22:37:31 »
+1

Z kronikarskiego obowiązku dwa zdjęcia z imprezy która odbyła się w Mińsku Mazowieckim .
Podczas trwania Rajdu zabytkowych motocykli jedną z atrakcji temu towarzyszących była kolejka która woziła i młodych i starych i inne ssaki  

Pozdrawiam Andrzej .
PS . Całą nadbudowę blaszana ,wykonuje z blachy 1mm ,teraz jednak przy większych parowozie będzie z 1,5 mm.
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2014, 22:54:53 wysłane przez Mallet » Zapisane
micho
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #57 : 04 Czerwca 2014, 23:01:31 »
0

Suuuper.

Mam nadzieję, że moje cudo na przyszły sezon uruchomię.

Pozdrawiam.

badziol
SGKW
*
Długość toru:: 112 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #58 : 06 Lipca 2014, 22:06:15 »
0

Tak nawiązując do modelu "haefki" zdjęcia modelu takiej maszyny w nieco większej skali:

http://www.flickriver.com/photos/alfav8/sets/72157638520744225/

p.s. nie bardzo wiedziałem gdzie napisać a nie chciałem specjalnie nowego wątku tworzyć

Wąskie jest piękne:)
Mallet
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #59 : 06 Lipca 2014, 23:37:01 »
0

Taak widziałem ,super sprawa .
Tak na moje oko to pewnie w 1:3 ,i na dobrą sprawę to nie wiadomo kiedy kończy model a zaczyna mała wąskotorówka .
Strony: 1 2 [3] 4 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!