Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 07:30:55 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: "Zawieszenie ruchu pociągów ŚKD od 01.01.2011"  (Przeczytany 26037 razy)
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #20 : 13 Stycznia 2011, 20:59:46 »
0

Kiedyś jakiś kolejarz powiedział mi prorocze słowa: "Panie, te eskapeele i inne towarzystwa to jest przedłużanie agonii. Prędzej czy później to się posypie." i coś w tym jest. Skpl chyba przegrywa konfrontacje z rzeczywistością.…
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2011, 22:47:36 wysłane przez agneskate » Zapisane

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
px48
Zawiadowca
Długość toru:: 335 m

W terenie W terenie

Prezes TPKŚ

« Odpowiedz #21 : 13 Stycznia 2011, 23:20:48 »
0

"Jak gmina nie chce chama, niech spróbuje sama!"

To jest analogiczna sprawa  do konfliktu "PR and spółki córki mamuśki PKP S.A". W tej sytuacji nie ma wyjścia innego jak dotowanie deficytowej kolei bez względu na to jakiego rodzaju usługi świadczy. Konkurencja jest sprawiedliwa, kiedy ma się jednakowe szanse. SKPL nigdzie nie ma  łatwo! W Śmiglu były nadzieje dopóki burmistrzem był J. Cieśla. Tymczasem pogląd obecnych władz gminy Śmigiel nie napawa optymizmem. Mało kto rozumie, że "z gówna bata nie ukręcisz".
Tak jest niestety sprawa kolei wąskotorowych postrzegana w bardzo wielu gminach i powiatach. Dopóki włodarze nie zrozumieją, że "żeby wyjąć najpierw trzeba włożyć"  to nic i nigdzie się nie uda.

Pozdrawiam
M.K. 

obserwator
Mechanik
Długość toru:: 239 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 14 Stycznia 2011, 09:36:48 »
0

Wracając do opowieści o Spółdzielni Kręcenia ......., muszę ją sprostować Rapagiela przedstawiał wyniki finansowe !

ale tak na serio, mam kilka innych konkretów dotyczących podatku - ano sprawa wygląda tak że Gmina przekazuje kolejkę do zakładu komunalnego , te oto zakład musi złożyć deklarację DN-1 i zapłacić podatkek , Gmina jako organ założycielski musi natomiast przekazać brakujące środki do zakładu.

Czyli wojna z SKPL pod względem finansowym NIE DAJE NIC !!!

2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 14 Stycznia 2011, 14:48:58 »
0

Ale bezradni będą mogli powiedzieć, że kolejka jest "NASZA" a nie "ICH"... Dotacja pójdzie na pensję naszego dyrektora a nie jakiegoś obcego Rapagiela.
Jeśli zaś chodzi o podatek, to będzie (być może) prowadzony jedynie ruch pasażerski (Chu-Chu-Śmigiel-Turbo-Express) więc podatek się nie należy.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Janusz
SGKW
*
Długość toru:: 181 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 14 Stycznia 2011, 15:12:02 »
0

Kiedyś jakiś kolejarz powiedział mi prorocze słowa: "Panie, te eskapeele i inne towarzystwa to jest przedłużanie agonii. Prędzej czy później to się posypie." i coś w tym jest.
Chyba wszyscy mają tego świadomość, ale jaka jest alternatywa?
Z drugiej strony nie jestem optymistą. Wobec katastrofalnej sytuacji finansowej państwa wszelkie dotacje pod wszelkimi pozorami będą cięte. Sytuacja moim zdaniem nie zmieni się z pewnością w ciągu najbliższej dekady. Z tego powodu nie wierzę również w sukces Milicza, czy Rewala. Ale pewnie się mylę.

785mm
obserwator
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 18 Stycznia 2011, 10:16:44 »
0

http://www.gazetaabc.pl/
Szymon_TKO
Nowicjusz
*
Długość toru:: 25 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 04 Marca 2011, 16:28:02 »
0

Dnia 25 czerwca ubiegłego roku wybrałem się do Śmigla. Miałem zamiar zdążyć na ostatni przed przerwą wakacyjną kurs do Starego Bojanowa. Niestety pomimo gnania ile sił w moim motorku nie zdążyłem Smutny. Później po wakacjach nie było już czasu podjechać. Tym sposobem straciłem szansę na przejazd Kolejką w regularnym ruchu. Czy z racji braku operatora nie ma co liczyć na jakiekolwiek przejazdy Kolejką? Szczerze mówiąc w tej chwili satysfakcjonowałby mnie choćby wspomniany już "Chu-Chu-Śmigiel-Turbo-Express".
Ale czy jest w ogóle na to szansa?
Kilka fotek z wizyty: http://www.flickr.com/photos/doogie86/sets/72157626119706072/
obserwator
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 02 Kwietnia 2011, 19:15:02 »
0

http://www.smigiel.pl/index.php?mod=ShowPage&a=show&id=2929&ct=2
E583.002
Dyrektor
Długość toru:: 541 m

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #28 : 03 Czerwca 2011, 21:35:23 »
0

Dzisiaj w Bojanowie widziałem Lxd2 luzem, czyżby jakis towar?

Dodałem 2 min póżniej:

Jaki towar raczej gospodarczy jakiś
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2011, 21:38:52 wysłane przez Grzegorz Fidler » Zapisane

Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
px48
Zawiadowca
Długość toru:: 335 m

W terenie W terenie

Prezes TPKŚ

« Odpowiedz #29 : 03 Czerwca 2011, 22:21:01 »
0

Może zabierają się za wymianę podkładów z tej olbrzymiej góry jaka jest na stacji w Śmiglu.

Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!