Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:31:57 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: EC "Szombierki" do EC Szombierki :)  (Przeczytany 25307 razy)
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 14 Kwietnia 2011, 18:23:12 »
0

Oj, ale to jednak zupełnie inny problem. W artykułach jest mowa o organizowaniu koncertów i innych wydarzeń kulturalnych a Ty piszesz (jak rozumiem) o imprezach integracyjnych dla pracowników (i ich rodzin) czy "dniach otwartych drzwi". Na tej zasadzie bywam czasem na różnych budowach (np. gdańskiej Baltic Areny, warszawskiego Stadionu Narodowego, filtrów czy kilku innych ciekawszych obiektów). Jest to jednak za każdym razem uprzejmość ze strony gospodarza (wynikająca oczywiście ze strategii marketingowo-wizerunkowej ). Prawda jest też taka, że np. kierownicy budów coraz rzadziej godzą się na takie wizyty (nawet studentów z branży) właśnie ze strachu przed ewentualnymi konsekwencjami.
Wytykasz Finom, że chcą kasę. Dla mnie naturalne jest to, że oprócz zwrotu wszelkich kosztów, za udostępnianie obiektów należą się pieniądze. Jeśli ktoś z nich do tej pory rezygnował to była to jedynie jego dobra wola (czytaj: sponsorował całą imprezę). Można tak zrobić raz, można drugi, ale bez przesady - firma zajmuje się produkcją energii a nie finansowaniem i organizowaniem Szlaku Zabytków Techniki.

PS.
Uważałbym trochę z pisaniem o tym pifsku i innych cudach, bo jeśli ktoś "życzliwy" doniesie gdzie nie trzeba to ktoś inny może się potem gęsto tłumaczyć ... Mamy niestety taką rzeczywistość, jaką mamy  .
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2011, 18:38:30 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
niedźwiedź
SGKW
*
Długość toru:: 47 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 15 Kwietnia 2011, 16:36:38 »
0

Naprawde nie muszę uważać, bo wszyscy pracownicy dostają bony na pifko legalnie  . A co do EC to ja jednak mam inne zdanie. Do tej pory nikomu nie przeszkadzały koncerty,  zwiedzanie itp. A od kiedy zmienił się właściciel, to mam wrażenie, że teraz teren ten zostanie nieźle "wypożyczony" po niezłej cenie którejś z sieci hipermarketów...  Z politowaniem Obym się mylił...  Spoko
Ja nigdy nie promowałem picia pifka na takiej imprezce. Co do wytykania finom kaski - hm możemy w Polsce w sumie wszystko sprzedać łącznie ze szpitalami i zakładami obcemu kapitałowi - ale czy naprawdę uważasz, że ludzie umierający w przejściach podziemnych to dobra wizytówka polskiej służby zdrowia ? To oczywiście tylko z mojej strony taka przenośnia. Ale zauważ, że wszyscy właściciele, którym Polacy sprzedali cokolwiek pozbywają się tego z niesamowitym zyskiem i nie patrzą na historię, oraz dzień dzisiejszy pracowników. 
Co do Szlaku Zabytków Techniki to jednak to jest kawałek naszej śląskiej historii i nikt mnie nie przekona, że obcy kapitał może z zabytkami robić co chce.  Bo w tym zakładzie od paru pokoleń pracowały całe rodziny. Możesz tego nie rozumieć, ale to o to mi chodzi...

Pozdrawiam
nasz nr gg: 31183487
Janusz
SGKW
*
Długość toru:: 181 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 15 Kwietnia 2011, 17:37:05 »
0

Dajmy nowemu właścicielowi trochę czasu. Naprawdę  nie sądzę, by zdecydował się wyburzyć EC i przeznaczyć teren pod market. Choć po woltach z katowickim dworcem niczego już nie można być pewnym.
W Fotrum z tego co mówiono, przepisy BHP doprowadzono do perfekcji lub nawet trochę dalej, więc zakaz organizowania imprez zapewne ma  z tym związek. Zresztą nie oszukujmy się, dach nad halą turbogeneratorów jest w nie najlepszym stanie, przynajmniej niedawno był.  W wielu miejscach światło przeświecało przez pokrycie z dachówek. A właśnie w tej hali organizowane są imprezy. Prawdę powiedziawszy chyba najlepszym wyjściem dla elektrowni byłoby przywrócenie produkcji energii, bo za tym popłynęłyby pieniądze na remonty obiektu, lecz taki scenariusz wydaje się mało prawdopodobny.
Przeznaczenie kompleksu natomiast na cele wyłącznie kulturalne, oznaczałoby konieczność wyasygnowania niebagatelnych środków na utrzymanie budynków, nie mówiąc już o niezbędnych w takim wypadku przebudowach. Kto miałby to finansować? Popatrzmy jak niemrawo idą sprawy związane z szybem Krystyna.

785mm
OczeQ
Moderator
Długość toru:: 524 m

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
« Odpowiedz #23 : 18 Kwietnia 2011, 12:48:06 »
0

http://www.bytom.naszemiasto.pl/artykul/867280,turysci-chca-jechac-do-elektrocieplowni-szombierki-na,id,t.html

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
niedźwiedź
SGKW
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 19 Kwietnia 2011, 14:29:26 »
0

A ja z naszej strony tradycyjnie zapraszam do rezerwacji miejsc na ostatnie 2 wycieczki (jak to zleciało...  ) w tym zezonie "wiosennym", które odbędą się w ostatnie niedziele maja i czerwca.  Wszystkich chętnych prosimy i szybką rezerwację, bo z doświadczeń minionych 4 wycieczek, wiem, że miejsca rozchodzą się jak ciepłe bułeczki  Spoko
Rezerwacje dokonujem mailowu, przez gg i telefonicznie. Szczegóły na naszym profilu facebook'owym oraz na naszej stronie sgkw.eu
Zapraszamy zatem do rezerwacji. 

Pozdrawiam
Dariusz
Minister
Długość toru:: 1220 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 06 Maja 2011, 18:26:30 »
0

http://gdario.republika.pl/

Pozycja nr 2

niedźwiedź
SGKW
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 18 Czerwca 2011, 18:17:02 »
0

Miło nam zakomunikować, że w niedzielę 26 czerwca odbędzie się dodatkowa wycieczka do EC Szombierki  Chichot Serdecznie zapraszamy wszystkich do rezerwacji miejsc mailowo, telefonicznie, bądź po przez gg. To już ostatnia wycieczka przed wakacjami  Spoko a ilość miejsc jak zwykle ograniczona  Szok Więc Panie i Panowie do klawiatury kompa, bądź telefonu czym prędzej podążajcie  
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2011, 18:32:47 wysłane przez niedźwiedź » Zapisane

Pozdrawiam
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 19 Czerwca 2011, 05:56:36 »
0

Wygląda na to, że EC do EC jest strzałem w dziesiątkę. To dla zwyczajnego zjadacza chleba jedyna okazja, żeby zwiedzić ten monumentalny obiekt. Kto go nie widział powinien tę zaległość nadrobić. To jeden z najwspanialszych pomników architektury przemysłowej w Polsce. Śmiem twierdzić, że i w Europie. Doskonała ilustracja minionej potęgi wielkiego przemysłu i dbałości o piękno w niemal każdym szczególe.
Popularności EC do EC niewątpliwie przysporzyło zamieszanie wokół elektrowni - nowy właściciel, fińska firma Fortum, stwierdził, że nie widzi możliwości udostępniania obiektu dla publiczności bo nie spełnia on wymogów bezpieczeństwa. Ponoć ma wykonać niezbędne prace, ale czy i kiedy to nastąpi - licho wie. Dodam, że poruszałem ten temat podczas rozmowy z prezydentem Bytomia - prezydent powiedział, że firma Fortum zadeklarowała wykonanie tychże prac jak najszybciej. Zobaczymy... A na razie zachęcam do rezerwowania miejsc na imprezę 26 czerwca. Nie wiadomo, kiedy będzie następna okazja! Warto przyjechać choćby i z drugiego końca Polski. Takie rzeczy tylko w Bytomiu!
errorr
Nowicjusz
*
Długość toru:: 40 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 08 Marca 2012, 13:59:06 »
+1

czy planujecie w tym roku EC do EC?
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2012, 14:03:50 wysłane przez errorr » Zapisane

"Najpiękniejsze są takie podróże, które pamięć na zawsze zachowa,
gdy dziewczyna jest piękna nad podziw, a kolejka - wąskotorowa"
(J. Kondratowicz)
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 09 Marca 2012, 01:39:09 »
0

Ze względu na to, że nowy właściciel obiektów elektrowni, fińska firma Fortuum, uznała, że ze względów bezpieczeństwa dalsze udostępnianie jej dla publiczności jest niebezpieczne i zamknęła obiekt - nie planujemy uruchamiania EC Szombierki w dającej się przewidzieć przyszłości.
errorr
Nowicjusz
*
Długość toru:: 40 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 09 Marca 2012, 08:29:40 »
0

czyli jak zwykle się spóźniłem ze zwiedzaniem...

no nic, trzeba mieć nadzieję, że się wszystko jakoś ułoży przyszłości
taki artykuł znalazłem: http://www.fortum.pl/media/informacje_prasowe/jaka_jest_przyszlosc_ec_szombierki/

co o tym sądzić? rozumiem, że raczej nie ma szans na kawałek kultury w Szombierkach, póki co?

"Najpiękniejsze są takie podróże, które pamięć na zawsze zachowa,
gdy dziewczyna jest piękna nad podziw, a kolejka - wąskotorowa"
(J. Kondratowicz)
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!