Uwaga! Palnąłem głupotę!!!
W związku z bardzo silnym rozwolnieniem jakie nastąpiło u mnie po zjedzeniu zapiekanki na dworcu Warszawa Centralna nasrałem żarem, co grozi pożarem. Otóż zanim sprawę do końca obadałem, to napisałem posta powyższego, który mija się z prawdą objawioną w Dziennikach Ustaw. Zatem dementuję:
Owszem, rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 sierpnia 2004 r. w sprawie wykazu stanowisk bezpośrednio związanych z prowadzeniem i bezpieczeństwem ruchu kolejowego i warunków, jakie powinny spełniać osoby zatrudnione na tych stanowiskach oraz prowadzący pojazdy kolejowe nie ma mocy prawnej od ponad trzech miesięcy, ale nie całkowicie - w zakresie dotyczącym maszynistów zachowuje moc nie dłużej bo nawet do dnia
1 grudnia 2017 r.,
W pozostałym zakresie (czyli wszystkie stanowiska poza maszynistami, no może i pomocnikami) moc miało do dnia wejścia w życie nowego rozporządzenia, zgodnie z art. 3 Dz.U. z 2009 Nr 214, poz. 1658, nie dłużej niż do dnia 3 grudnia 2010 r. Co miejsca nie miało.
Sorki za zamieszanie.
P.S. Czyli formalnie wszystkie komisje egzaminacyjne działające po tym terminie działają nielegalnie jeśli wydają świadectwa dla innych stanowisk niż maszyniści. Zatem ruchowcy, drogowcy, automatycy, rewidenci i drezyniarze - nie ma kto Was egzaminować.