Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 06:48:00 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: pytanie taborowe  (Przeczytany 5588 razy)
Łowca
Młotkowy
**
Długość toru:: 134 m

W terenie W terenie

« : 29 Marca 2011, 13:23:06 »
+1

Teraz moje pytanie do znawców tematu taboru - choc może powinienem założyć osobny temat w dziale tabor i narażam się na zjeby od administracji...
Czy ktoś za wyjątkiem Żurawia dysponuje obecnie następującą wiedzą - odpowiedni wymiar i profil obręczy koła dla Lxd2 oraz wymiar graniczny powyżej którego obręcz kwalifikuje się do wymiany ?
By coś naprawić trzeba mieć nie tylko maszyny i fachowców ale jeszcze wiedzieć jak...
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2011, 13:48:26 wysłane przez grzegorz_sykut » Zapisane
Dariusz
Minister
Długość toru:: 1220 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 29 Marca 2011, 17:21:17 »
0

Taką naprawę mogą wykonać warsztaty SwKD.

Łowca
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 29 Marca 2011, 21:08:13 »
0

Akurat o tym także słyszałem, mało tego też na jakimś forum to własnie napisałem i wielu ludziom to powtórzyłem, jednakże później z trzech różnych i wiarygodnych źródeł dowiedziałem się, że dyplomatycznie mówiąc - nie jest to do końca zgodne ze stanem faktycznym. Mówię pardon tym co mi uwierzyli gdy tamto czytali lub słuchali - tak na wszelki wypadek.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2011, 22:10:20 wysłane przez Łowca » Zapisane
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 29 Marca 2011, 21:45:00 »
0

Czy ktoś za wyjątkiem Żurawia dysponuje obecnie następującą wiedzą - odpowiedni wymiar i profil obręczy koła dla Lxd2 oraz wymiar graniczny powyżej którego obręcz kwalifikuje się do wymiany ?

Fundacja Polskich Kolei Wąskotorowych posiada. Proponuję kontakt z działem technicznym w osobie Jacka Fink-Finowickiego.

Łowca
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 29 Marca 2011, 22:09:23 »
0

I ja już wiem, bo właśnie zostałem doszkolony - jest odpowiednia norma to regulująca - wymiary i profil, zaś zużycie graniczne - jest do tego odpowiedni znacznik na obręczy.
Jak wspominałem w innym miejscu, jestem drogowiec, a nie taborowiec - przeglądając W33, W34 i Wm35 można znaleźć rysunki profili, tabele z wymiarami etc., natomiast w obydwu wydaniach Wm12 i W24 nie ma słowa na ten temat, ani żadnego rysunku, wymiarów etc. - stąd też zrodziło się moje przypuszczenie, że są to jakieś wysoce wyspecjalizowane arkana znane tylko nielicznym....
Roman
Czytelnik

Długość toru:: 9 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 08 Czerwca 2011, 23:33:38 »
0

o ile mi wiadomo dla kolei wąskotorwych w Polsce nie opracowano dokładnej instrukcji odnośnie zarysów obręczy zastawów kołowych, jest polska norma która określa zarysy A. Natomiast wymiary kresowe w instrukcjach są okreslone tylko do grubości obręczy w okręgu tocznym oraz grubości obrzeża.
Odnośnie lokomotywy Lxd2 jest stara PKPowska instrukcja  "Odbioru lokomotywy po naprawie" gdzie są podane najważniejsze wymiary konstrukcyjne, naprawcze i kresowe, poszczególnych zespołów.   
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #6 : 09 Czerwca 2011, 08:55:47 »
0

Norma posiada numer PN-61/K-91050 "Tabor kolejowy wąskotorowy. Zarys zewnętrzny obręczy zestawów kołowych"

Dopuszczalne wymiary wynoszą:
- minimalna grubość obręczy w płaszczyźnie okręgu tocznego 20 mm;
- minimalna grubość obrzeża mierzona 10 mm ponad okręgiem tocznym 15 mm;
- zużycie powierzchni tocznej mierzone w płaszczyźnie okręgu tocznego 6 mm (dla lokomotyw 5 mm);
- odległość wewnętrznych powierzchni obręczy 940 ± 3 mm (dla toru 1000 mm).

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!