Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 12:33:28 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problemy techniczne  (Przeczytany 34537 razy)
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« : 06 Czerwca 2011, 15:22:32 »
0

Jako, że działamy w fazie testowej mogą zdarzać się różne błędy i awarie - proszę się temu nie dziwić.

Aktualne problemy techniczne to:

1. Nie działają infoboksy przeniesione z Wikipedii - problem, na moje oko, tkwi w arkuszu stylów przyporządkowanym do infoboksów. Pracuję nad sprawą, ale, rzecz jasna, proszę o pomoc.

2. Nie do końca poprawnie działa system tworzenia przypisów (znaczniki <ref> i </ref>). Lista przypisów tworzy się właściwie, ale zam przypis w tekście nie jest, jak powinien, cyferką, a jakimś tam tekstem. Także pracuję nad tym.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2013, 21:30:09 wysłane przez Paweł Niemczuk » Zapisane
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #1 : 06 Czerwca 2011, 16:57:57 »
0

A czy to ma być encyklopedia wąskotorowa czy ogólnokolejowa (krajowe lub nawet międzynarodowe zagadnienia)? Pytam w kontekście kształtu infoboxów - trzeba w nich od razu przewidzieć możliwie wszystkie opcje opisujące coś, czego ten szablon ma dotyczyć. Np  infobox o lokomotywie spalinowej - sprawa powiedzmy sterowania wielokrotnego: Wiadomo że wąskie w PL tego nie mają (choć na świecie się zdarzają) ale normalne czasami tak. To że w szablonie jest taka, w danym przypadku niepotrzebna, opcja zupełnie nie przeszkadza w opisywaniu - wystarczy zostawić nie wypełnione i będzie nie wyświetlane.

To jest przekaz.
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 06 Czerwca 2011, 21:19:55 »
0

Encyklopedia ma być ogólnokolejowa.
Infoboksy możemy starać się przenosić z Wiki, możemy tworzyć własne. Uważasz, że coś trzeba dodać albo odjąć - działaj śmiało.
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 08 Czerwca 2011, 02:35:43 »
0

Udało się rozwiązać kilka problemów:

1. Wersja php na serwerze została podnisiona do php5 - strona encyklopedii ładuje się już bez dziwnego przekierowania, które było przez kilka dni.
2. Zainstalowano rozszerzenie ułatwiające tworzenie przypisów oraz naprawiono pojawiające się z nim problemy.
3. Wprowadzono wersje przejrzane artykułów (w zacznym stopniu eliminuje to problem ewentualnych wandalizmów lub nieumyślnych zniszczeń dokonanych przez niedoświadczonych edytorów).
4. Rozpoczęto prace nad implementacją infoboksów (zgrabnych tabelek pozwalających prezentować podsumowanie informacji na temat np. typu taboru).
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 09 Stycznia 2012, 05:07:44 »
0

Informujemy, że trwające około półtora dnia problemy techniczne zostały usunięte i serwis Enkol.pl funkcjonuje już normalnie. Żadne dane nie zostały utracone, wszystko działa, jak należy. Zapraszam

http://enkol.pl
Kaczor
Mechanik
Długość toru:: 168 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 10 Stycznia 2013, 18:51:42 »
0

Czy Enkol działa? Bo nie mogę edytować/stworzyć artykułu ani dodać zdjęć...

Ptr
Minister

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #6 : 10 Stycznia 2013, 19:06:20 »
0

Działa normalnie. Jednak z powodu niewyobrażalnego ataku spamu trzeba było zmienić uprawnienia do edycji tylko dla zarejestrowanych użytkowników - próbowałeś edytować na swoim koncie czy jako niezalogowany?

To jest przekaz.
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 10 Stycznia 2013, 19:07:46 »
0

Wygląda na to, że strony są zabezpieczone i edytować mogą wyłącznie admini... i emailconfirmed (grupa pusta). Domyślam się [o, właśnie^^^], że ma to związek z TYM. Swoją drogą, trochę mi wstyd, że ostatnio Enkol leży odłogiem (i to mimo, że chwilowo mam teoretycznie duużo czasu). No nic, obiecuję poprawę  Spoko.

« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2013, 19:15:49 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Ptr
Minister

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #8 : 10 Stycznia 2013, 19:14:58 »
0

A to w takim razie już Paweł musi zmienić ustawienia...

To jest przekaz.
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 10 Stycznia 2013, 21:25:46 »
0

Też mi wstyd, że odłogiem leży, ale ostatnio nie mam czasu ani na Enkol, ani na Wiki...
Ze względu na zmasowany atak botów zablokowałem możliwość edycji przez userów anonimowych i próbowałem wprowadzić możliwość edycji jedynie dla emailconfirmed, ale coś mi nie wyszło. Spróbuję się tym zająć jutro. A jako rozwiązanie tymczasowe albo wprowadzę możliwość edytowania / tworzenia artów tylko dla redaktorów, a jeśli to mi się nie uda, to nadam Wam i innym chętnym do edycji uprawnienia admina.
Tak, czy siak - jutro dam znać, co udało mi się zrobić. No i przepraszam za niedogodności!
Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 15 Stycznia 2013, 12:55:13 »
0

Może najprościej będzie jak osoba zainteresowana możliwością edycji wyśle PW do admina żeby dał jej uprawnienia  co ograniczy problem spambotów.

Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 15 Stycznia 2013, 22:51:39 »
0

No to też jest tymczasowe rozwiązanie. Zainteresowanych proszę o kontakt majlowy:

p.niemczuk (małpa) sgkw (kropka) eu
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 18 Stycznia 2013, 07:42:32 »
0

Wszyscy "żywi" użytkownicy otrzymali dziś uprawnienia umożliwiające im edytowanie Enkolu.

Co prawda problemu nie rozwiązałem ostatecznie, ale tymczasowo działa. Brak czasu (jakoś modny ostatnio, heh) nie pozwala mi się raz a porządnie zabrać za sprawę...
Kaczor
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 22 Stycznia 2013, 12:16:29 »
0

Może istnieje możliwość zablokowania rejestracji z poziomu Enkolu? Można zrobić informację o konieczności zgłoszenia sie do Admina mailowo w celu utworzenia konta...

Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 25 Stycznia 2013, 21:56:38 »
0

Niewątpliwie byłoby to rozwiązanie radykalnie rozwiązujące sprawę. Niemniej jednak zależy mi na otwartości projektu. A że kosztem tego, że codziennie usuwam kilkadziesiąt botów... No cóż, coś za coś. No i w wolnej chwili uporam się z problemem. Żeby go rozwiązać trzeba zainstalować bardziej zaawansowaną wersję CAPTCHA. Ale - czas, czas, czas. Zachciało mi się zostać biznesmenem i teraz mam za swoje
102N
Zawiadowca
Długość toru:: 466 m

W terenie W terenie

jakub.luczak
« Odpowiedz #15 : 25 Stycznia 2013, 22:06:17 »
0

A może sprząc konta na 750 z kontami na enkolu?  Nie wiem, czy takie coś jest możliwe, myślę tylko głośno...?

1. Admin / Moderator ma zawsze rację.
2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 26 Stycznia 2013, 13:50:13 »
0

Jeśli ktoś się podejmie dostosowania oprogramowania, to nie widzę problemu. Niestety moja wiedza programistyczna jest dalece niewystarczająca żeby taką operację przeprowadzić.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #17 : 27 Stycznia 2013, 17:49:49 »
0

Ja również stosownej wiedzy nie posiadam, pomijając wszelkie inne sprawy organizacyjne - różne domeny, różne hosty itd. Idea szczytna, ale nie wiem czy koszty nie przewyższałyby zysków. Łatwiej będzie jak Kudlok ogarnie sobie jakiegoś pomocnika co będzie się zajmował kontami na enkolu. To by było najprostsze i najszybsze moim zdaniem.

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 03 Lutego 2013, 20:06:54 »
0

Problem botów spamujących został, jak na razie rozwiązany, a w związku z tym usunąłem wszelkie ograniczenia w edytowaniu i tworzeniu artykułów dla zarejestrowanych użytkowników, zlikwidowałem też konieczność potwierdzania adresu e-mail. Użytkownicy niezarejestrowani nadal nie mogą ani tworzyć, ani edytować.

Pojawiła się pewna nowość przy rejestracji konta. Otóż użytkownik, który chce utworzyć nowe konto musi rozwiązać zagadkę obrazkową. Polega ona na tym, że z zestawu obrazków (zwykle 8 do 10), na których są zdjęcia psów i kotów musi wybrać i zaznaczyć WSZYSTKIE obrazki z kotami i tylko z kotami. Tylko wtedy jego konto zostanie utworzone. W przeciwnym wypadku operacja zostanie odrzucona.

Podsumowując - użytkownicy już zarejestrowani mogą znów swobodnie i bez ograniczeń edytować, a niezarejestrowani mogą łatwo utworzyć konto i następnie swobodnie i bez ograniczeń edytować.

W razie pytań czy problemów proszę o kontakt na forum lub majlowo: p (kropka) niemczuk (małpa) sgkw (kropka) eu
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #19 : 20 Października 2014, 13:38:53 »
0

Własnie próbuje się zarejestrować, ale ani psów ani kotów nie widzę - tylko puste pole... Ani w Chrome, ani w IE. A internet mam szybki

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!