PX48-28
Młotkowy

Długość toru:: 52 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #20 : 29 Sierpnia 2011, 22:57:05 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
tadek14nfs
Młotkowy

Długość toru:: 54 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #21 : 30 Sierpnia 2011, 08:25:27 » |
0
|
Propozycja wykonania modelu pociągu towarowego:  Lidka będzie dostępna jak ją skleję 
|
|
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2011, 10:51:37 wysłane przez tadek14nfs »
|
|
|
|
|
tadek14nfs
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #22 : 30 Sierpnia 2011, 19:57:30 » |
0
|
Jak na razie mam Tyle modeli:  - -Lyd 1- 255- skończony, w trakcie sprawdzania -Węglarki W- skończone, sprawdzone, zamieszczone w internecie -Wagon K- skończony, poprawiony, zamieszczony w internecie -Wagon Fh- skończony, sprawdzony, zamieszczony w internecie -Mbxd2 - 226- Na ukończeniu -Gls30- skończony, w trakcie sprawdzania Jeszcze robię model cysterny serii R W planach mam Bxhpi Faur i koleby do Gls 30
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #23 : 30 Sierpnia 2011, 20:23:22 » |
0
|
Jeśli chodzi o wygląd to prezentują się całkiem dobrze,choć Mbxd2 to kojarzy mi się z pierwowzorem rodem z książki o GrKD B. Pokropińskiego. Tam właśnie rysunek miał dziwne proporcje... Pozdrawiam, Przemek
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Ptr
|
 |
« Odpowiedz #24 : 30 Sierpnia 2011, 21:20:02 » |
0
|
Skleiłem na próbę jeden z wagonów i w sumie całkiem dobra wycinanka  Poniżej zamieszczam zdjęcie na którym widać jak wyszedł. Ja niemniej jednak wolę modele w nieco większej skali - widać więcej szczegółów  Choć jak będzie dostępna już twoja lydka to też spróbuję ją skleić.
|
|
|
|
To jest przekaz.
|
|
|
Kajetan
|
 |
« Odpowiedz #25 : 31 Sierpnia 2011, 09:08:54 » |
0
|
Wymiary w książce, model czy zdjęcie?
Chodzi o to, że generalnie rysunki BP są "bezskalowe" to znaczy naniesione na nie wymiary zapewne były rzeczywiście zmierzone ale sam rysunek był tworzony jakoś tak jak autorowi wyszło. Spróbuj policzyć skalę rysunków w tej książce używając kilku różnych wymiarów z tego samego rysunku. Będą Ci wychodzić różne liczby. No i porównaj sobie (ale to już mówię z pamięci, bo książki nie mam pod ręką) na przykład stosunek szerokości drzwi tej węglarki do długości pudła. Na rysunku jest zupełnie inny niż na zdjęciu (zdjęcie jest, przypuszczam, z Sochaczewa). Wiem bo z 10 lat temu też majstrowałem model tej węglarki z listewek i kartonu korzystając z tych samych rysunków. To był gruby błąd.
|
|
|
|
|
|
|
tadek14nfs
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #26 : 31 Sierpnia 2011, 14:23:24 » |
0
|
Wymiary w książce, model czy zdjęcie?
Chodzi o to, że generalnie rysunki BP są "bezskalowe" to znaczy naniesione na nie wymiary zapewne były rzeczywiście zmierzone ale sam rysunek był tworzony jakoś tak jak autorowi wyszło. Spróbuj policzyć skalę rysunków w tej książce używając kilku różnych wymiarów z tego samego rysunku. Będą Ci wychodzić różne liczby. No i porównaj sobie (ale to już mówię z pamięci, bo książki nie mam pod ręką) na przykład stosunek szerokości drzwi tej węglarki do długości pudła. Na rysunku jest zupełnie inny niż na zdjęciu (zdjęcie jest, przypuszczam, z Sochaczewa). Wiem bo z 10 lat temu też majstrowałem model tej węglarki z listewek i kartonu korzystając z tych samych rysunków. To był gruby błąd. Faktyczne, zrobiłem trochę za wąskie drzwiczki. Do robienia modeli wykorzystywałem różne rysunki, nie tylko z książki pana B. Pokropińskiego.
|
|
|
|
|
|
|
tadek14nfs
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #27 : 01 Września 2011, 11:28:03 » |
0
|
Kończę Gls30 i lydkę. W planach mam: -Px29 albo 48 -Bxhpi faur (mam już rysunki) -Cysterna serii R -Parowóz HF Tx1113 -platformy na 600 mm -Wls 40/50 (zrobię wersję z Płociczna, tą na łańcuchy) -Wlp50 (?)
Jeśli macie jakieś propozycje modelu albo wersji malowania możecie przysłać zdjęcie lub schemat.
|
|
|
|
|
|
|
PX48-28
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #28 : 01 Września 2011, 11:52:14 » |
0
|
Jeżeli chodzi o kwestię Px29 to trudna sprawa z planami natomiast jeżeli chodzi o Px48 to mam jakieś stare plany jeszcze od dziadka to mogę zapodać skana. Budowa Px48 jest chyba łatwiejsza bo jak budowałem 48 z kartonu to większch trudności nie napotkałem a 29 właśnie niema planów i niema punktu zaczepienia.
|
|
|
|
|
|
|
tadek14nfs
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #29 : 01 Września 2011, 14:15:08 » |
0
|
Też mam rysunki Px 48. Dobra zrobię peiksa 48. Może jeszcze do tego będzie Ryś (Bn2t).
|
|
|
|
|
|
|
tadek14nfs
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #30 : 06 Września 2011, 09:08:03 » |
0
|
Jeśli ktoś z was ma dostęp do lokomotywy Wlp50 to proszę aby ta osoba wysłała mi na e-mail zdjęcie, w miarę równe z przodu i z tyłu lokomotywy oraz szerokość lokomotywy i kabiny. Jest mi to potrzebne do zrobienia modelu.
|
|
|
|
|
|
|
PX48-28
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #31 : 09 Września 2011, 19:37:22 » |
0
|
Jak tam prace. Już niemoge się doczekać kolejnej porcji modeli  Pozdr
|
|
|
|
|
|
|
tadek14nfs
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #32 : 11 Września 2011, 22:51:32 » |
0
|
Za niedługo podeślę ci model Gls 30 i Lyd1. Już kończę MBxd2 i Bxhpi faur.
|
|
|
|
|
|
|
tadek14nfs
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #33 : 18 Września 2011, 11:39:17 » |
0
|
Przewaga Corela nad paintem:  Ten emblemat GLS-30 ma wymiary 0,752mm x 1,207mm.
|
|
|
|
|
|
|
|
tadek14nfs
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #35 : 18 Września 2011, 19:47:21 » |
0
|
Ważna informacja. W instrukcji sklejania Lydki nie ma zdjęcia pokazującego jak skleić przód i tył, dlatego że jeszcze go nie zrobiłem. Za niedługo wkleję je do tego tematu.
|
|
|
|
|
|
|
tadek14nfs
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #36 : 16 Października 2011, 21:29:02 » |
0
|
Witam
Przepraszam za długą nieobecność ale nie miałem czasu na siedzenie przed kompem. Co do modeli to mam problem z wyliczeniem paru wymiarów na modelu MBxd2. A z tych dobrych wieści: mam model domku jednorodzinnego i rozgrzebany model Tarpana f-223 w skali 1-87.
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #37 : 17 Października 2011, 15:32:40 » |
0
|
Witaj... Nie ty jeden masz problem z tą maszyną...  Robiąc siatkę do ww modelu na podstawie Ś.K. brak mi kilku wymiarów, np. wysokość okien w przedziale pasażerskim, długość okien w kabinie, kotłowni/toalecie, promień zaokrągleń w oknach i kilka innych szczegółów... Rysunek robię w double cadzie ( praktyczny program, ułatwiający przeskalowywanie rysunków np 1:1 na 0m lub N  ) W razie czego pisz co trza, może dam radę pomóc. Pozdrawiam
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
tadek14nfs
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #38 : 17 Października 2011, 22:53:10 » |
0
|
Ja mam problem z geometrycznymi duperelami a nie z rozmiarami okien. Wiem jak ten problem rozwiązać, więc się nie martw. Na szczęście jeśli zrobię siatkę MBxd2, to wystarczy że zmienię tekstury i już mam Bxhpi. Taka mała sztuczka...
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
 |
« Odpowiedz #39 : 19 Października 2011, 09:39:30 » |
0
|
Tą samą metodę i ja chciałem zastosować, ale póki co skupiam się raczej na trasie żeby tabor miał po czym jeździć (patrz http://750mm.pl/index.php?topic=3240.0) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|