Świat kolejek wąskotorowych SMF
28 Wrzesień 2023, 19:55:26 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pożar na Myślęcinku  (Przeczytany 51826 razy)
Michał Izydorczak
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« : 08 Wrzesień 2011, 10:13:43 »
0

http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20110908%2FBYDGOSZCZ01%2F93763825
Karol
Zawiadowca
Długość toru:: 357 m

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #1 : 08 Wrzesień 2011, 11:12:39 »
0

Strażacy szybko poradzili sobie z ugaszeniem pożaru.
W końcu nie było czego już gasić...

.
AXEL
Minister
Długość toru:: 2016 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #2 : 08 Wrzesień 2011, 12:47:41 »
0

Czyli mamy kolejną nieczynną kolejkę. Kolejki -1
SMKZnin
Mechanik
Długość toru:: 165 m

W terenie W terenie

olek.lutek
« Odpowiedz #3 : 08 Wrzesień 2011, 13:37:52 »
0

Co za ludzie... Brak słów :|

Profil Stowarzyszenia Miłośników Kolei w Żninie
WIĆUŚ
Mechanik
Długość toru:: 240 m

W terenie W terenie

kolejkowy zawrót głowy

« Odpowiedz #4 : 08 Wrzesień 2011, 15:43:38 »
0

Z mojego doświadczenia wnioskuję, że tabor do niczego nie będzie się nadawał, bo wysoka temperatura potrafi uszkodzić lub wygiąć konstrukcję. Spójrzcie na dach wagonu osobowego Niezdecydowany

Blog o mojej kolei ogrodowej: http://kolejogrodowa.blogspot.com/
Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #5 : 08 Wrzesień 2011, 16:49:48 »
0

Ja też nie sądzę. A teraz jeszcze pewnie znajdzie się 1500 100 900 powodów żeby zamknąć całą historię, i drugie tyle kiełbas wyborczych z nią związanych - mam nadzieję że władze Bydgoszczy mają jednak trochę oleju w głowach...
Koledzy - szczere wyrazy współczucia. Tej kolejki akurat nie zdążyłem odwiedzić, niestety...  Smutny
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2011, 16:57:47 wysłane przez Brood.K » Zapisane

andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2692 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 08 Wrzesień 2011, 18:31:48 »
0

Myślęcińska kolejka spłonęła Małe | Duże

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
RadekO
Młotkowy
**
Długość toru:: 114 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 08 Wrzesień 2011, 20:28:16 »
0

Czytając to co donosi TVP Bydgoszcz to prawdopodobnie był ostatni sezon kolejki:

http://www.tvp.pl/bydgoszcz/aktualnosci/kryminalne/splonela-kolejka-w-myslecinku-podpalenie/5220708

Wyrazy współczucia koledzy...

Piszę poprawnie po polsku
Wyrzyska Kolejka Powiatowa
Pozdrawiam RADEK
Ptr
Minister
Długość toru:: 1105 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #8 : 08 Wrzesień 2011, 22:47:34 »
0

Szybko doszli do konkretnych wniosków że niemożliwe jest już pozyskanie nowego taboru...  A np TU nie osiągalnie drogo by chyba nie było... Wagony jakieś chyba zostały (widać na niektórych zdjęciach i filmiku). Oczywiście trochę kasy potrzeba by na to zdobyć - nowy budynek i być może na większy remont nowej lokomotywy. pytanie czy było ubezpieczenie na taki wypadek i oczywiście czy w ogóle jest CHĘĆ do odtworzenia?

To jest przekaz.
SMKZnin
Mechanik

W terenie W terenie

olek.lutek
« Odpowiedz #9 : 08 Wrzesień 2011, 23:05:24 »
0

Prawdopodobnie kolejka nie była ubezpieczona
. cyt. za RK

Karol
Zawiadowca
Długość toru:: 357 m

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #10 : 08 Wrzesień 2011, 23:22:32 »
0

W szopie stał dawny wagon-bar, nie używany w ruchu. Pozostałym wagonom (prócz uszkodzonego letniaka stojącego obok szopy) jak domyślam nic się nie stało (pewnie stały kilkadziesiąt metrów dalej na mijance).

.
dino
Młotkowy
**
Długość toru:: 100 m

W terenie W terenie

M-sta spalinowych i elektrycznych poj. tr.

« Odpowiedz #11 : 09 Wrzesień 2011, 09:34:38 »
0

W szopie stał dawny wagon-bar, nie używany w ruchu. Pozostałym wagonom (prócz uszkodzonego letniaka stojącego obok szopy) jak domyślam nic się nie stało (pewnie stały kilkadziesiąt metrów dalej na mijance).

tylko ten wagon paradoksalnie był najcenniejszy :-(   
SMKZnin
Mechanik

W terenie W terenie

olek.lutek
« Odpowiedz #12 : 09 Wrzesień 2011, 11:22:13 »
0

No właśnie przecież to Bxhi z zakładów z Koronowa, tych wisienek jest kilka w tym jeden w Żninie ( ten spalony w Myślęcinku również był ze Żnina jak i reszta wagonów ) i dwa na pewno lub trzy w Białośliwiu... :|

Łowca
Młotkowy
**
Długość toru:: 134 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 09 Wrzesień 2011, 12:11:32 »
+1

To ja mam do dyrekcji parku leśnego takie pytanie - ILE ! -  kosztuje ubezpieczenie OC wraz z posiadanym mieniem i majątkiem ruchomym tak powiedzmy do 200-300 tys. złotych ?

Ja wiem ile  i jest to kwota trzy cyfrowa(!) a nie jakaś kosmiczna suma ( bo tyle płacimy w Koszalinie, co prawda tylko do 100tys. ale już niedługo podwyższamy do miliona jak się zacznie okres nowej umowy  ) ... - ale jak widac nawet tyle jest nie do udźwignięcia na urzędnicze bary...

A cóż to jest za kwota w porównaniu do świadectw bezpieczeństwa, dopuszczeń do eksploatacji typu, badaniami lekarskimi, examinami, opinią diagnosty, etc... - bo kto pakuje 100 dzieci w parkowy pociąg i naraża się na 100 rodzin gotowych pozwać do sądu gdy się on wy...bie to wszystko się to raczej posiada...

Poza tym chyba tu komuś usilnie zależy na udowodnieniu, że nie da się, nie opłaca się, nie ma sensu...
Komu i dlaczego ? chyba nie tej samej osobie co puściła to z dymem ?
Jacek 83218
Mechanik
Długość toru:: 251 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 09 Wrzesień 2011, 12:35:51 »
0

Ponoć na miejscu stacji początkowej miasto czy też prywatna firma chciała postawić akwapark. Nie chcę się bawić w pana Antka. M. i wysuwać teorii spiskowych, ale może coś jest na rzeczy. Zamiast jak w normalnym kraju uczynić basen dodatkową atrakcją kolejki i na odwrót, ktoś się pozbył problemu i "uwolnił" teren.
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2011, 14:31:02 wysłane przez Jacek 83218 » Zapisane
SMKZnin
Mechanik

W terenie W terenie

olek.lutek
« Odpowiedz #15 : 09 Wrzesień 2011, 14:24:14 »
0

Jakim cudem większość udziałów posiada PKP SA?  Co? Ja myślałem, że tym włada miasto.

KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 09 Wrzesień 2011, 17:17:18 »
0

To ja mam do dyrekcji parku leśnego takie pytanie - ILE ! -  kosztuje ubezpieczenie OC wraz z posiadanym mieniem i majątkiem ruchomym tak powiedzmy do 200-300 tys. złotych ?
Żebyć miał polisę OC nawet na miliard dolarów po takim pożarze dostaniesz 0PLN. OC to zabezpieczenie roszczeń osób poszkodowanych w wypadku z winy posiadacza takiej polisy. Pożar to zdarzenie losowe i na to są zupełnie inne ubezpieczenia.

Łowca
Młotkowy
**
Długość toru:: 134 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 09 Wrzesień 2011, 18:38:24 »
0

W takim razie rolnicy nie mają prawa ubezpieczać swoich upraw - bo gradobicie, susza i powódź to są zdarzenia losowe nie wynikające z winy ubezpieczonego!

Podobno podpalają co bardziej cwani cwaniacy zakłady i hale magazynowe by wymusić odszkodowanie w nadziei że dochodzenie nic nie wykaże, podobno też jak komuś spłonie samochód na parkingu to dostaje szkodę całkowitą - ale może to zwykłe bajki są.

Istnieją TU które NIE UBZEPIECZĄ samego OC od prowadzonej działalności ( kod działalności - przeowzy kolejowe ) jeżeli nie ubezpiecza się razem z tym zarządzanego majątku i mienia.

A swoją droga można nie zależnie od OC ubezpieczyć samo mienie, np. wagonownię, garaż, magazyn konserw...
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4301 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #18 : 09 Wrzesień 2011, 18:43:00 »
0

To się nazywa ubezpieczenie NW...

Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach.
(Edmund Burke)
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2692 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 09 Wrzesień 2011, 19:12:09 »
0

W takim razie rolnicy nie mają prawa ubezpieczać swoich upraw - bo gradobicie, susza i powódź to są zdarzenia losowe nie wynikające z winy ubezpieczonego!
Takie ubezpieczenie jest nawet obowiązkowe tylko ze polisy nie są tanie na wszystkie te zdarzenia. Firmy nie chcą nawet ubezpieczać w niektórych rejonach gdyż w razie zdarzenia musiały by wypłacić ogromne odszkodowania a to doprowadziło by do upadku całą firmę.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!