Świat kolejek wąskotorowych SMF
03 Grudzień 2023, 05:18:26 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sporo archiwalnych zdjęć z Ostrowitego.  (Przeczytany 8300 razy)
marekus
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« : 14 Luty 2012, 19:31:26 »
+2

Witam. Znalazłem niedawno profil cukrowni w Ostrowitem na Facebooku. Oto on:

http://pl-pl.facebook.com/pages/Cukrownia-w-Ostrowitem/167211410038871

Powstał całkiem niedawno, a już są na nim setki z zdjęć (i prawie codziennie pojawiają się nowe). Część z nich dotyczy rzecz jasna kolejki.

Widzimy choćby zdjęcie z miejsca aktualnego pobytu 3762 (podobno gdzieś w Rypinie):

Znalazłem także fotografię z lotu ptaka, prawdopodobnie z okresu, kiedy kolejka na całej długości była już zamknięta, ale sytuacja na fotografii mówi coś innego (podpisy mojego autorstwa):

Uploaded with ImageShack.us

Jeszcze Kp4 stojący ewidentnie przed ostrowicką szopą, ale z dziwnym oznaczeniem (czy ktoś wie coś więcej?):

Znalazłem tam także zdjęcie płyty z filmem pt. "Cukrownia Ostrowite 1900-2008" z którego pochodzi wiele zdjęć z galerii. Zapewne znaleźlibyśmy na nim zdjęcia (filmy?) z działającej kolejki. Niestety samego filmu brak Smutny

Jeszcze jedno - czy ktoś posiada jakiekolwiek zdjęcia (filmy) z okresu, kiedy kolejka jeszcze działała (a szczególnie z "Majówki z kapciem"?) Z pewnością istnieją z tego przejazdu okolicznościowego jakieś filmy, tylko nie ujrzały one jeszcze światła dziennego Smutny

Profil warto regularnie sprawdzać, zapewne będzie dochodziło wiele zdjęć (a może nawet filmów) z kolejki.

« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2012, 19:34:48 wysłane przez marekus » Zapisane
Karol
Zawiadowca
Długość toru:: 357 m

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #1 : 14 Luty 2012, 19:48:42 »
0

W Rosji te parowozy są oznaczone jako Кп4, więc na zdjęciu widać oznaczenie w pierwotnym układzie.

.
marekus
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 14 Luty 2012, 20:05:41 »
0

W Rosji te parowozy są oznaczone jako Кп4, więc na zdjęciu widać oznaczenie w pierwotnym układzie.

Czyli jest to chyba zdjęcie z 1959 roku - prawdopodobnie ktoś zrobił mu zdjęcie po przybyciu do Ostrowitego prosto z fabryki (drogą kolejową przez Brodnicę rzecz jasna), bo z tego co wiem to wszystkie Kp4 były przeznaczone na eksport, ale z różnych przyczyn nie wszystkie wyeksportowano i część trafiła do przemysłu.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!