Świat kolejek wąskotorowych SMF
13 Października 2025, 01:43:01 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pożegnanie Pięknej Heleny  (Przeczytany 14516 razy)
Miki12barcin
Młotkowy
**
Długość toru:: 114 m

W terenie W terenie

« : 07 Stycznia 2012, 17:17:10 »

Niestety wg tego źródła Piękna Helena wyjedzie w pożegnalny pociąg 14.04.2012r.  http://www.parowozycompl.fora.pl/pociag ... 2,854.html  Bilet mam już zarezerwowany. Jedzie ktoś? Bilety tutaj http://turkol.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=38&Itemid=24
WIĆUŚ
Mechanik
Długość toru:: 241 m

W terenie W terenie

kolejkowy zawrót głowy

« Odpowiedz #1 : 07 Stycznia 2012, 21:16:41 »

Pierwszy link (mi) nie działa.

Blog o mojej kolei ogrodowej: http://kolejogrodowa.blogspot.com/
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 07 Stycznia 2012, 21:31:14 »

http://www.parowozycompl.fora.pl/pociagi-specjalne,2/pociagi-specjalne-2012,854.html tu jest poprawny

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
lxd2476kkd
Nowicjusz
*
Długość toru:: 48 m

W terenie W terenie

Manowo Las i nasza rumunka 476

« Odpowiedz #3 : 07 Stycznia 2012, 23:18:42 »

Czyli jednym słowem mówiąc w tym roku nie ma po co jechać na pardę do Wolsztyna  Już nie ma nic sprawnego w Wolsztynie wszytko zajeździli Smutny(((
Miki12barcin
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 08 Stycznia 2012, 09:10:43 »

myślę że na 105 parowozowni czyli na paradę parowozów rozpalą Helenkę no bo jak nie to  w Wolsztynie mamy jeden sprawny parowoóz chyba że zdąży wrócić OL49-69
Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #5 : 08 Stycznia 2012, 14:13:21 »

Ten sam "obręczowy" temat dotyczy Ok22-31.
Każdej lokomotywy, nie tylko parowozu, od przekroczenia pewnej grubości (a właściwie "cienkości") obręczy użytkować nie wolno - zagrożenie pęknięciem i wypadkiem.
Natomiast z uzyskaniem obręczy nie ma problemu - każda huta wykona takowe z pocałowaniem w rączkę. Tyle że warunek jest jeden - pełny wsad wielkopiecowy. Czyli albo zamówicie obręczy powiedzmy 200, albo nie opłaca nam się palcem kiwnąć. A potrzebne jest obręczy bodajże 12 ( po 6 na parowóz...) i tu właśnie mamy impas.

AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #6 : 08 Stycznia 2012, 15:17:12 »

Brzydka żaba swoje wyjeździła, dziękujemy i żegnamy. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć że ani to ładne, ani specjalnie przydatne w ruchu a do tego kapryśne i jak na prototyp przystało nieprzewidywalne. Jest wiele piękniejszych parowozów które powinny zająć jej miejsce.
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #7 : 08 Stycznia 2012, 15:58:37 »

I to naciągane imię, które nigdy mi się nie podobało...  Z politowaniem

To jest przekaz.
Jacek 83218
Mechanik
Długość toru:: 251 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 08 Stycznia 2012, 17:50:53 »

Brzydka żaba swoje wyjeździła, dziękujemy i żegnamy. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć że ani to ładne, ani specjalnie przydatne w ruchu a do tego kapryśne i jak na prototyp przystało nieprzewidywalne. Jest wiele piękniejszych parowozów które powinny zająć jej miejsce.

Może i powinny, ale nie zajęły i raczej już nie zajmą. W ten sposób odchodzi nam kolejny parowóz, a mnie zastanawia już tylko kiedy następny i za jaki czas w Wolsztynie pojawiać się będą jedynie zagraniczne parowozy o ile Parada w ogóle będzie dalej organizowana. Mam jakieś pesymistyczne odczucia co do kraju w którym przyszło nam żyć.
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #9 : 08 Stycznia 2012, 18:00:06 »

Ten sam "obręczowy" temat dotyczy Ok22-31.
Każdej lokomotywy, nie tylko parowozu, od przekroczenia pewnej grubości (a właściwie "cienkości") obręczy użytkować nie wolno - zagrożenie pęknięciem i wypadkiem.
Natomiast z uzyskaniem obręczy nie ma problemu - każda huta wykona takowe z pocałowaniem w rączkę. Tyle że warunek jest jeden - pełny wsad wielkopiecowy. Czyli albo zamówicie obręczy powiedzmy 200, albo nie opłaca nam się palcem kiwnąć. A potrzebne jest obręczy bodajże 12 ( po 6 na parowóz...) i tu właśnie mamy impas.

Bingo. I to jest jedyny powód nie wykonywania napraw tych maszyn. Każda następna będzie po przekroczeniu minimalnych grubości obręczy odstawiana. Dlatego właśnie eksploatowane powinny być parowozy serii których wraki jeszcze stoją po krzakach a mogą służyć za dawcę ew. kpl zestawów kołowych. Mam nadzieję że odstawienie Helgi Żaby obudzi kogoś i do ruchu wróci któraś z Pt47.

Może i powinny, ale nie zajęły i raczej już nie zajmą. W ten sposób odchodzi nam kolejny parowóz, a mnie zastanawia już tylko kiedy następny i za jaki czas w Wolsztynie pojawiać się będą jedynie zagraniczne parowozy o ile Parada w ogóle będzie dalej organizowana. Mam jakieś pesymistyczne odczucia co do kraju w którym przyszło nam żyć.

Nie uprawiaj czarnowidztwa. W tym kraju w kwestii parowozowej coś zaczyna się dziać. Małymi krokami ale jednak niektórym włodarzom historia w kolei zaklęta zaczyna nie być obojętna. Przykładem na to niech będą pomniki których kilka wyrośnie. Póki co pomniki... A co do Wolsztyna - powiedziałem wyżej.
buczek_pkp
Zawiadowca
Długość toru:: 405 m

W terenie W terenie

PKP InterCity, Wąski w Piasecznie

« Odpowiedz #10 : 14 Stycznia 2012, 23:24:04 »

A więc towarzysze ja też już zakupiłem bilet na ten pociąg... Trzeba zmontować jakąś ekipe z forum.
Miki12barcin
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 15 Stycznia 2012, 14:07:32 »

jak już wyżej pisałem też mam bilet
Miki12barcin
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 20 Stycznia 2012, 15:09:06 »

http://turkol.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=43    kolejny pociąg 14.04, ale jesli ktoś by chciał to by mógł jechac i piernikiem i ko-piernkiem ja chyba jadę obydwoma.
WIĆUŚ
Mechanik
Długość toru:: 241 m

W terenie W terenie

kolejkowy zawrót głowy

« Odpowiedz #13 : 26 Stycznia 2012, 16:49:00 »

A propo Pm-36 ...
Znalazłem bardzo ciekawe opowiadanie, autorem jest dobrze nam znany Covalus.
http://www.covalus.ovh.org/mara.html

Blog o mojej kolei ogrodowej: http://kolejogrodowa.blogspot.com/
Jsz
Zawiadowca
Długość toru:: 403 m

W terenie W terenie

Jakub Szadkowski
« Odpowiedz #14 : 27 Stycznia 2012, 16:05:05 »

Opowiadanie fajne,lecz bardzo makabryczne.

Jakub Szadkowski
Jacek 83218
Mechanik
Długość toru:: 251 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 27 Stycznia 2012, 16:28:45 »

Czyli cały Covalus. 
kabzik
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 15 Kwietnia 2012, 18:12:52 »

no to się Helenka popsuła...
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #17 : 15 Kwietnia 2012, 18:20:58 »

Nie popsuła, Kolego, tylko się (tradycyjnie) spierniczyła. Proszę zwrócić uwagę, że jej zadaniem była realizacja pociągu PIERNIK, więc proszę nie pierniczyć że nie wykonała tego w 100%.

No, ale zgadnijcie kto z tego oto zacnego forum był głównym mącicielem na imprezie?!
Hehehe:

Zdjęcia pochodzą ze strony http://turkol.pl/
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2012, 19:57:55 wysłane przez Kucyk » Zapisane

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #18 : 16 Kwietnia 2012, 08:21:41 »

Buczek Ty pierniku
buczek_pkp
Zawiadowca
Długość toru:: 405 m

W terenie W terenie

PKP InterCity, Wąski w Piasecznie

« Odpowiedz #19 : 30 Kwietnia 2012, 00:47:24 »

Aj tam piernik...  Tak się bawi na kolejowych imprezach, a nie podniecanie się czy wagon jest dobrze czy źle pomalowany... Chodzi o klimat i atmosferę pomiędzy podróżnymi i nie tylko... Drodzy miłośnicy i .... też miłośnicy chciałbym aby tak naprawdę każda impreza wyglądała. Trochę poczucia humoru a nie tylko latania z aparatem i robienia zdjęć nawet jak coś wylatuje z rury pod WC...   A więc towarzysze!!! Proszę was aby od kolejnej imprezy kolejowej zawsze była tego typu atmosfera...

Zabytkowa lokomotywa w Trzemesznie Małe | Duże
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!