|
WIĆUŚ
|
 |
« Odpowiedz #1 : 07 Stycznia 2012, 21:16:41 » |
|
Pierwszy link (mi) nie działa.
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #2 : 07 Stycznia 2012, 21:31:14 » |
|
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
lxd2476kkd
Nowicjusz

Długość toru:: 48 m
W terenie
Manowo Las i nasza rumunka 476
|
 |
« Odpowiedz #3 : 07 Stycznia 2012, 23:18:42 » |
|
Czyli jednym słowem mówiąc w tym roku nie ma po co jechać na pardę do Wolsztyna  Już nie ma nic sprawnego w Wolsztynie wszytko zajeździli  (((
|
|
|
|
|
|
|
Miki12barcin
Młotkowy

Długość toru:: 114 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #4 : 08 Stycznia 2012, 09:10:43 » |
|
myślę że na 105 parowozowni czyli na paradę parowozów rozpalą Helenkę no bo jak nie to w Wolsztynie mamy jeden sprawny parowoóz chyba że zdąży wrócić OL49-69
|
|
|
|
|
|
|
Brood.K
|
 |
« Odpowiedz #5 : 08 Stycznia 2012, 14:13:21 » |
|
Ten sam "obręczowy" temat dotyczy Ok22-31. Każdej lokomotywy, nie tylko parowozu, od przekroczenia pewnej grubości (a właściwie "cienkości") obręczy użytkować nie wolno - zagrożenie pęknięciem i wypadkiem. Natomiast z uzyskaniem obręczy nie ma problemu - każda huta wykona takowe z pocałowaniem w rączkę. Tyle że warunek jest jeden - pełny wsad wielkopiecowy. Czyli albo zamówicie obręczy powiedzmy 200, albo nie opłaca nam się palcem kiwnąć. A potrzebne jest obręczy bodajże 12 ( po 6 na parowóz...) i tu właśnie mamy impas.
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #6 : 08 Stycznia 2012, 15:17:12 » |
|
Brzydka żaba swoje wyjeździła, dziękujemy i żegnamy. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć że ani to ładne, ani specjalnie przydatne w ruchu a do tego kapryśne i jak na prototyp przystało nieprzewidywalne. Jest wiele piękniejszych parowozów które powinny zająć jej miejsce.
|
|
|
|
|
|
|
Ptr
|
 |
« Odpowiedz #7 : 08 Stycznia 2012, 15:58:37 » |
|
I to naciągane imię, które nigdy mi się nie podobało... 
|
|
|
|
To jest przekaz.
|
|
|
Jacek 83218
|
 |
« Odpowiedz #8 : 08 Stycznia 2012, 17:50:53 » |
|
Brzydka żaba swoje wyjeździła, dziękujemy i żegnamy. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć że ani to ładne, ani specjalnie przydatne w ruchu a do tego kapryśne i jak na prototyp przystało nieprzewidywalne. Jest wiele piękniejszych parowozów które powinny zająć jej miejsce.
Może i powinny, ale nie zajęły i raczej już nie zajmą. W ten sposób odchodzi nam kolejny parowóz, a mnie zastanawia już tylko kiedy następny i za jaki czas w Wolsztynie pojawiać się będą jedynie zagraniczne parowozy o ile Parada w ogóle będzie dalej organizowana. Mam jakieś pesymistyczne odczucia co do kraju w którym przyszło nam żyć.
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #9 : 08 Stycznia 2012, 18:00:06 » |
|
Ten sam "obręczowy" temat dotyczy Ok22-31. Każdej lokomotywy, nie tylko parowozu, od przekroczenia pewnej grubości (a właściwie "cienkości") obręczy użytkować nie wolno - zagrożenie pęknięciem i wypadkiem. Natomiast z uzyskaniem obręczy nie ma problemu - każda huta wykona takowe z pocałowaniem w rączkę. Tyle że warunek jest jeden - pełny wsad wielkopiecowy. Czyli albo zamówicie obręczy powiedzmy 200, albo nie opłaca nam się palcem kiwnąć. A potrzebne jest obręczy bodajże 12 ( po 6 na parowóz...) i tu właśnie mamy impas.
Bingo. I to jest jedyny powód nie wykonywania napraw tych maszyn. Każda następna będzie po przekroczeniu minimalnych grubości obręczy odstawiana. Dlatego właśnie eksploatowane powinny być parowozy serii których wraki jeszcze stoją po krzakach a mogą służyć za dawcę ew. kpl zestawów kołowych. Mam nadzieję że odstawienie Helgi Żaby obudzi kogoś i do ruchu wróci któraś z Pt47. Brzydka żaba swoje wyjeździła, dziękujemy i żegnamy. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć że ani to ładne, ani specjalnie przydatne w ruchu a do tego kapryśne i jak na prototyp przystało nieprzewidywalne. Jest wiele piękniejszych parowozów które powinny zająć jej miejsce.
Może i powinny, ale nie zajęły i raczej już nie zajmą. W ten sposób odchodzi nam kolejny parowóz, a mnie zastanawia już tylko kiedy następny i za jaki czas w Wolsztynie pojawiać się będą jedynie zagraniczne parowozy o ile Parada w ogóle będzie dalej organizowana. Mam jakieś pesymistyczne odczucia co do kraju w którym przyszło nam żyć. Nie uprawiaj czarnowidztwa. W tym kraju w kwestii parowozowej coś zaczyna się dziać. Małymi krokami ale jednak niektórym włodarzom historia w kolei zaklęta zaczyna nie być obojętna. Przykładem na to niech będą pomniki których kilka wyrośnie. Póki co pomniki... A co do Wolsztyna - powiedziałem wyżej.
|
|
|
|
|
|
|
buczek_pkp
|
 |
« Odpowiedz #10 : 14 Stycznia 2012, 23:24:04 » |
|
A więc towarzysze ja też już zakupiłem bilet na ten pociąg... Trzeba zmontować jakąś ekipe z forum.
|
|
|
|
|
|
|
Miki12barcin
Młotkowy

Długość toru:: 114 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #11 : 15 Stycznia 2012, 14:07:32 » |
|
jak już wyżej pisałem też mam bilet
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jsz
|
 |
« Odpowiedz #14 : 27 Stycznia 2012, 16:05:05 » |
|
Opowiadanie fajne,lecz bardzo makabryczne.
|
|
|
|
Jakub Szadkowski
|
|
|
Jacek 83218
|
 |
« Odpowiedz #15 : 27 Stycznia 2012, 16:28:45 » |
|
Czyli cały Covalus. 
|
|
|
|
|
|
|
kabzik
Młotkowy

Długość toru:: 90 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #16 : 15 Kwietnia 2012, 18:12:52 » |
|
no to się Helenka popsuła...
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #17 : 15 Kwietnia 2012, 18:20:58 » |
|
Nie popsuła, Kolego, tylko się (tradycyjnie) spierniczyła. Proszę zwrócić uwagę, że jej zadaniem była realizacja pociągu PIERNIK, więc proszę nie pierniczyć że nie wykonała tego w 100%. No, ale zgadnijcie kto z tego oto zacnego forum był głównym mącicielem na imprezie?! Hehehe:   Zdjęcia pochodzą ze strony http://turkol.pl/
|
|
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2012, 19:57:55 wysłane przez Kucyk »
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #18 : 16 Kwietnia 2012, 08:21:41 » |
|
Buczek Ty pierniku 
|
|
|
|
|
|
|
buczek_pkp
|
 |
« Odpowiedz #19 : 30 Kwietnia 2012, 00:47:24 » |
|
Aj tam piernik... Tak się bawi na kolejowych imprezach, a nie podniecanie się czy wagon jest dobrze czy źle pomalowany... Chodzi o klimat i atmosferę pomiędzy podróżnymi i nie tylko... Drodzy miłośnicy i .... też miłośnicy chciałbym aby tak naprawdę każda impreza wyglądała. Trochę poczucia humoru a nie tylko latania z aparatem i robienia zdjęć nawet jak coś wylatuje z rury pod WC... A więc towarzysze!!! Proszę was aby od kolejnej imprezy kolejowej zawsze była tego typu atmosfera...
|
|
|
|
|
|
|
|