buczek_pkp
|
 |
« : 09 Stycznia 2012, 20:07:46 » |
0
|
Jadąc dzisiaj pociągiem do domu, standartowo patrzyłem co tam ciekawego widać w Muz Kolu... A tu nagle widzę, że stoi jakiś nowy parowóz. Mało co mi oczy nie wyszły z oczodołów, skąd wytrzasneli tą maszynę... Parowóz stoi tak jakby koło SD80. Sądząc po jego wyglądzie to stał gdzieś w jakiś przytulnych krzaczkach. Wie ktoś co to za cudo i skąd się wzięło na Towarowej???
|
|
|
|
|
|
|
MichałŁ
|
 |
« Odpowiedz #1 : 09 Stycznia 2012, 20:13:00 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacekglm
|
 |
« Odpowiedz #2 : 09 Stycznia 2012, 22:00:15 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
102N
|
 |
« Odpowiedz #3 : 09 Stycznia 2012, 22:11:55 » |
0
|
Pu29-3
|
|
|
|
1. Admin / Moderator ma zawsze rację. 2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
|
|
|
buczek_pkp
|
 |
« Odpowiedz #4 : 09 Stycznia 2012, 22:18:30 » |
0
|
Dzięki za info:) W takim razie musze jeszcze wypatrzeć tam SN52... Powiem szczerze; nie sądziłem, że zobacze w Muz Kolu jakieś nowe eksponaty, a tu proszę bardzo jaka noworoczna niespodzianka...  Jednakże ciekawi mnie jaki będzie dalszy los motorka. Oby nie taki jak SD80.
|
|
|
|
|
|
|
OczeQ
SGKW

Długość toru:: 524 m
W terenie
Wariat torowy
|
 |
« Odpowiedz #5 : 09 Stycznia 2012, 22:21:32 » |
0
|
To nie sa nowe eksponaty, jeno Muzkol niewiadomopoco ściąga swoje depozyty do wawy.
|
|
|
|
Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem? 
|
|
|
buczek_pkp
|
 |
« Odpowiedz #6 : 09 Stycznia 2012, 22:23:41 » |
+1
|
Mówiąc "nowe", miałem na myśli takie, jakich jeszcze w Wawie nie widziałem... I też sądze, że nie wiadmo po co... Chyba, żeby mieli więcej do zabierania jak ich z Towarowej wywalą.
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
 |
« Odpowiedz #7 : 09 Stycznia 2012, 22:46:13 » |
0
|
Pewnie chcą stworzyć największe muzeum kolei w Europie, wzorem ich mniejszej placówki gdzie eksponaty czekające prawie trzy dekady na remont rozpadają się ze starości. MuzKol jest właścicielem większości unikatowych jednostek w Polsce - pewnie wkrótce poza Mazowszem będzie można zobaczyć parowozy tylko sześciu serii.
|
|
|
|
.
|
|
|
Jacek 83218
|
 |
« Odpowiedz #8 : 09 Stycznia 2012, 23:28:22 » |
0
|
Mówiąc "nowe", miałem na myśli takie, jakich jeszcze w Wawie nie widziałem... I też sądze, że nie wiadmo po co... Chyba, żeby mieli więcej do zabierania jak ich z Towarowej wywalą.
Właśnie. Zupełnie niezrozumiałe postępowanie. Przyszłość muzeum niepewna, a oni się zachowują jakby mieli już działkę czy też halę nagraną, i zbierali eksponaty żeby je tam wystawiać. A może o czymś nie wiemy? 
|
|
|
|
|
|
|
|
Ptr
|
 |
« Odpowiedz #10 : 10 Stycznia 2012, 16:49:42 » |
0
|
Skrajnia to za mało  Tylko ciekawe czy za mało dla parowozu, czy dla peronu 
|
|
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2012, 18:51:38 wysłane przez Ptr »
|
|
To jest przekaz.
|
|
|
dobrzyn
|
 |
« Odpowiedz #11 : 10 Stycznia 2012, 18:37:16 » |
0
|
Ciekawe gdzie zginęły korbowody i wiązary. Albo inaczej: czy się znajdą
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
Jacek 83218
|
 |
« Odpowiedz #12 : 10 Stycznia 2012, 21:54:09 » |
0
|
A nie zdjęli do transportu żeby im się lepiej toczył i było jak najmniej miejsc powodujących tarcie - przegrzanie?
|
|
|
|
|
|
|
Mikołaj
|
 |
« Odpowiedz #13 : 11 Stycznia 2012, 11:18:16 » |
0
|
Jestem ciekaw co Muzeum szykuje? Po co oni to ściągają? Macie może zdjęcia SN52, który dojechał do Warszawy?
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #14 : 11 Stycznia 2012, 12:30:21 » |
+2
|
Jestem ciekaw co Muzeum szykuje? Barykady...  Muzeum okopuje się na pozycjach. Jak dużo żelastwa nazbierają będzie ich trudniej ruszyć. Będzie też można skarżyć się prasie, że takie wspaniałe zabytki muszą w krzakach gnić... A może wprost przeciwnie?
|
|
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #15 : 11 Stycznia 2012, 13:04:14 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
dobrzyn
|
 |
« Odpowiedz #16 : 11 Stycznia 2012, 14:36:59 » |
0
|
O i Esen już ma ładny malunek. Zaczyna się
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
Ariel Ciechański
|
 |
« Odpowiedz #17 : 11 Stycznia 2012, 14:46:26 » |
0
|
O i Esen już ma ładny malunek. Zaczyna się
Podobno jeszcze w Kościerzynie go maźnięto :-(. Faktem jest, że jechał z graffiti...
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br /> 
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #18 : 11 Stycznia 2012, 19:30:04 » |
+3
|
Fiuuu! Muzkol potrafi dbać o eksponaty! Nie do końca zdawałem sobie sprawę gdzie tego Pu postawili. Myślałem że tam, gdzie kiśnie salonka Bieruta. Ale nie! Jest on postawiony na początku ciągu magazynów czyli tam, gdzie szanowni bezdomni sobie koczują. Wspaniale - oni będą jego chronić i bronić. Wskazówka dla meneli - tabliczka na zbieralniku pary jest mosiężna. W skupie złomu za nią dostanie się na 10 win, a na Aledrogo pójdzie za równowartość dwustu winek bo to tabliczka oryginalna! Szlag mnie trafia jak widzę takie muzealnictwo. O ile Pu nie szkoda - gnił w Kościerzynie (choć historycznie jest z tymi stronami związany) i gnić będzie również w Warszawie, to kozik mi się w kieszeni otwiera jak widzę że SN który miał miejsce pod dachem teraz sczeźnie w strugach deszczu, podobnie jak Muzkolowy wrak SN61 próchniejący w Białymstoku i wołający o pomstę do siąpiącego deszczem nieba. Ale przecież łatwiej odmalowany na gotowo wagon ściągnąć niż strucla uchronić od rozpadu, sprowadzić, zakonserwować oraz odnowić. To chyba taki szybki sposób na zrobienie sobie pjaru. Znaczy nie PiaRu tylko piarnięcia. Tylko ciekawe czy smród się rozejdzie, czy czasem samego puszczającego nie poddusi, czego co poniektórym szczerze życzę.
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #19 : 11 Stycznia 2012, 20:08:13 » |
0
|
Pytanie dla bardziej obeznanych z internetem - co mam zrobić jak to zobaczę?
|
|
|
|
|