Dwuteownik rzeczywiście jest "szynopodobny" czy raczej szyna "dwuteownikopodobna", bo obydwa te profile są stworzone do przenoszenia zginania - dlatego mają stosunkowo cienki środnik, a masę skoncentrowaną w półkach lub stopce i główce. Szyna ma masywniejszą główkę, ponieważ musi ona wytrzymać po częściowym starciu podczas użytkowania oraz nie ulegać odkształceniu, którego obawiałbym się przy nacisku koła przyłożonym do krawędzi półki dwuteownika. Sam ostatnio zastanawiałem się nad profilem najodpowiedniejszym do budowy kolejki ogrodowej i doszedłem do wniosku, że najpraktyczniejsze byłyby dwie opcje:
1) w miarę wierne odwzorowanie - teownik równoramienny (np. 30) z dospawanym u góry prętem prostokątnym (np. 10x15), tak jak
tutaj;
2) z boku też dobrze wyglądające, a jednocześnie proste do wykonania i pozwalające przekazać obciążenie wprost na środnik profilu - właśnie ceowniki w układzie _]___[_
Widziałem
gdzieś zdjęcia ogrodowych torów "patentowych", które miały podkłady z takich samych ceowników, przyspawanych do szyn.
Jeśli posiadam swój grunt ,mogę robić na nim co zechcę.(oczywiście oprócz stawiania bloku czy willi

)
No nie tylko takie wyjątki są. Wystarczy wygooglować prawo budowlane i trochę poczytać

Kolejka ogrodowa z powodzeniem może być zakwalifikowana jako obiekt małej architektury, czyli
niewielki obiekt użytkowy służący rekreacji codziennej i nie wymaga pozwolenia na budowę, ale w miejscu publicznym wymagałby zgłoszenia. Za to już z nasypami i przekopami trzeba uważać - cokolwiek poza zdjęciem warstwy organicznej (humusu) jest już traktowane jako budowlane roboty ziemne, a nasypy i przekopy to budowle ziemne teoretycznie wymagające pozwolenia.
Inna sprawa, gdyby ktoś chciał sobie wybudować całą kolejkę parkową np. szerokości 600 albo 750 mm - taka już podlega pod rozporządzenie ws. warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budowle kolejowe i ich usytuowanie i jest obiektem budowlanym, dokładniej obiektem liniowym - linią kolejową.
Tyle prawo, a czy jest ono zbyt rygorystyczne... to już niekoniecznie temat na to forum.
Aha, przy budowie toru 750 mm
można zastosować podkłady normalnotorowe przecięte na pół, o ile nie planuje się ruchu transporterów -
więcej tu.