wojtek
Nowicjusz

Długość toru:: 30 m
W terenie
|
 |
« : 19 Luty 2012, 17:21:54 » |
0
|
Czy ktoś wie gdzie w internecie można znależć aktualny rozkład jazdy PKL???
|
|
|
|
wojtek
|
|
|
pleszewianin
Młotkowy

Długość toru:: 148 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #1 : 21 Luty 2012, 12:47:30 » |
+1
|
W necie ciężko^^ Na stacji Pleszew Miasto jest i Pleszew PKP (kowalew)
Rano bodjaze cos o 6.30 z Pleszewa miasto i 14.30. W ferie kolejka nie jezdzi.
|
|
|
|
Nie jestem przedstawicielem PKL
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #2 : 21 Luty 2012, 14:58:40 » |
0
|
Czy ktoś wie gdzie w internecie można znależć aktualny rozkład jazdy PKL??? Tu pytanie do Administratora: można założyć miejsce na rozkłady wszystkich czynnych kolejek w 2012 roku? Może nie tylko polskich?
|
|
|
|
skp1900
Młotkowy

Długość toru:: 87 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #3 : 02 Czerwiec 2012, 20:01:39 » |
+2
|
Z okazji Dni Pleszewa, pragniemy zaprosić Was do podróży pociągiem turystycznym, na ostatniej polskiej wąskotorówce prowadzącej regularne przewozy pasażerskie. Pociągi specjalne będą kursować z Pleszewa w piątek 29.06.2012 o godz.: 15:30, 16:00 i 16:30. Natomiast w sobotę 30.06.2012 dla chętnych zostaną uruchomione również 3 pary pociągów do Kowalewa, jednak o godz.: 14:00, 15:00, 15:30. W każdym przypadku podróż w obie strony potrwa ok 25 minut. Bilety będą do nabycia u obsługi pociągu w cenie: 4 zł normalny i 2 zł ulgowy. Planowany skład pociągu to lokomotywa Lyd1 + letniak. źródło: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.298641466843818.69815.209511702423462&type=3
|
|
|
|
atst
Nowicjusz

Długość toru:: 10 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #4 : 07 Czerwiec 2012, 22:32:59 » |
+1
|
Witam Byłem dzisiaj w Pleszewie i powiem, że zastałem tam obraz nędzy i rozpaczy. Części pudła od Lidki rozwalone (dosłownie) po całej stacji, a sama lokomotywa rozgrzebana w wagonowni. Pług spalony prawie doszczętnie a w kanale oczystkowym wylane ....... z pękniętej rury ściekowej. Nie mówiąc już o pokradzionych śrubach i mocowaniach do szyny wąskiego toru na mijance i rozwalonym wagonie na pomniku. Jestem wielkim fanem wąskotorówek i Pleszewa (z racji patriotyzmu lokalnego) ale niestety widzę czarno imprezę w czerwcu. W sobotę jak będę wracał z Jarocina strzelę zdjęcia pleszewskiej stacji. Mam nadzieję, że jestem tylko przewrażliwiony, na to co zobaczyłem i że baaardzo się mylę....jeżeli tak jest - proszę o sprostowanie - odwołam wszystko. Pozdrawiam, życząc szczerze jak najlepiej pleszewskiej banie Adam
|
|
|
|
|
|
|
agneskate
|
 |
« Odpowiedz #5 : 08 Czerwiec 2012, 17:14:55 » |
0
|
Pozostała "dyskusja" przeniesiona do śmietnika.
|
|
|
|
Pozdrawiam Aga
|
|
|
pleszewianin
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #6 : 08 Czerwiec 2012, 18:30:43 » |
+3
|
Co do porozrzucanych części, Lyd1 jest sprawna, buda będzie założona. Niekiedy nie wszystko jest piękne jak by się wszystkim wydawało. Czerwcowa impreza się odbędzie, i proszę nie panikować 
|
|
|
|
|
|
|
brok
|
 |
« Odpowiedz #7 : 26 Czerwiec 2012, 15:07:45 » |
0
|
Pociągi specjalne będą kursować z Pleszewa w piątek 29.06.2012 o godz.: 15:30, 16:00 i 16:30. (...)
Rozumiem, że 29 czerwca, po raz ostatni przed wakacjami wyjadą również planowe pociągi pasażerskie z MBxd2?
|
|
|
|
Najpiękniejsze są takie podróże, Które pamięć na zawsze zachowa, Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw, A kolejka wąskotorowa...
|
|
|
brok
|
 |
« Odpowiedz #8 : 30 Czerwiec 2012, 13:16:39 » |
+1
|
Okazało się, że wbrew temu co jest napisane w rozkładzie jazdy, 29 czerwca przynajmniej popołudniowy pociąg pasażerski nie wyjechał na szlak... Na szczęście zgodnie z planem uruchomiono trzy pary pociągów specjalnych z okazji odbywających się Dni Pleszewa. Skład składający się z dwóch wagonów, odświeżonego Bxhpi i "letnika", prowadziła lokomotywa Lyd1-255 w barwach SKPL Cargo. Ładna pogoda sprawiła, że frekwencja dopisała. Niestety ludzie jak zwykle są niedoinformowani, usłyszane w pociągu: (...)w urzędzie powiedzieli mi, że jest jeden kurs(...)(...)kiedyś to ta kolejka tak codziennie jeździła, a teraz tylko od święta(...). I jeszcze zdjęcia: Manewry na stacji Pleszew Miasto:  Liczni pasażerowie na stacji Pleszew Wąskotorowy:  Lidka nuży się w zieloność i jak łódka brodzi...  Off top-icznie, ale nostalgicznie, czyli gdzie ten czas, gdy takie H35 w całej Polsce woziły nas... 
|
|
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwiec 2012, 13:54:59 wysłane przez brok »
|
|
Najpiękniejsze są takie podróże, Które pamięć na zawsze zachowa, Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw, A kolejka wąskotorowa...
|
|
|
Alois Pietrucha
Nowicjusz

Długość toru:: 46 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #9 : 12 Luty 2013, 10:09:16 » |
0
|
Witam,
mam pytanie, jak z rozkładem jazdy PKL aktualnie. Wybieram się do Pleszewa i mam zamiar jechać kolejką. Z góry serdecznie dziękuje za informacje.
|
|
|
|
PKP Szybka Kolej Miejska w Trójmieście - Mój zakład pracy. The best:) Nienawidzę Arriva PCC SP42+4Bhp - pociąg przyszłości w woj. kujawsko - pomorskim.
|
|
|
nikolai
|
 |
« Odpowiedz #10 : 12 Luty 2013, 20:46:25 » |
+1
|
Uwzględniając sugestie miłośników-doradców, którzy niezwykle aktywnie uczestniczyli w dyskusji nad jesiennym rozkładem w zeszłym roku, a przede wszystkim uwzględniając rachunek ekonomiczny, ruch pociągów został zawieszony z końcem rozkładu 2011/2012 z przyczyn ekonomicznych.
|
|
|
|
Obsługa może odmówić przewozu osób nietrzeźwych, wzbudzających odrazę brudem lub niechlujstwem [...] (Regulamin przewozu osób i bagażu na sieci SKPL, Rozdział 4, pkt. 1)
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #11 : 12 Luty 2013, 20:51:26 » |
0
|
ruch pociągów został zawieszony z końcem rozkładu 2011/2012 Zatem dwa pytania: kiedy ten rozkład się skończył i jaki on był?
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
brok
|
 |
« Odpowiedz #12 : 13 Luty 2013, 01:21:22 » |
0
|
ruch pociągów został zawieszony z końcem rozkładu 2011/2012 Zatem dwa pytania: kiedy ten rozkład się skończył i jaki on był? Skończył się, tak jak na kolei. Od września była to już tylko jedna symboliczna para.
|
|
|
|
|
|
|
Alois Pietrucha
Nowicjusz

Długość toru:: 46 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #13 : 13 Luty 2013, 09:23:03 » |
0
|
A w takim razie, czy jest to decyzja ostateczna, czy pociągi mają wrócić na szlak? Nigdzie nie było słychać, że pociągi przestają kursować.. A więc, jeśli zawieszenie jest ostateczne, to straciliśmy ostatnia w kraju linię wąskotorową z ruchem planowym.  A jeśli nie TO CZEKAMY NA POWRÓT NA SZLAK 
|
|
|
|
PKP Szybka Kolej Miejska w Trójmieście - Mój zakład pracy. The best:) Nienawidzę Arriva PCC SP42+4Bhp - pociąg przyszłości w woj. kujawsko - pomorskim.
|
|
|
Tomasz Sonntag
|
 |
« Odpowiedz #14 : 13 Luty 2013, 09:57:52 » |
0
|
Dołączę się do pytania Kolegi wyżej, czy jest szansa na chociażby ruch sezonowy?
pozdrawiam
|
|
|
|
TomaszS
|
|
|
nikolai
|
 |
« Odpowiedz #15 : 13 Luty 2013, 20:47:19 » |
0
|
Szansa na ruch zawsze jest. Operator w każdej chwili może przywrócić połączenia w dowolnej sile. Pytanie tylko kto za to miałby płacić?
|
|
|
|
Obsługa może odmówić przewozu osób nietrzeźwych, wzbudzających odrazę brudem lub niechlujstwem [...] (Regulamin przewozu osób i bagażu na sieci SKPL, Rozdział 4, pkt. 1)
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #16 : 13 Luty 2013, 20:55:03 » |
+9
|
A czy ów deficytowy ruch pasażerski nie jest "opłatą" za możliwość korzystania z przynoszącej zyski trzeciej szyny, he?
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
Tomasz Sonntag
|
 |
« Odpowiedz #17 : 13 Luty 2013, 22:47:19 » |
0
|
Szansa na ruch zawsze jest. Operator w każdej chwili może przywrócić połączenia w dowolnej sile. Pytanie tylko kto za to miałby płacić?
Nie sprecyzowałem pytania. To że operator w sensie technicznym jest w stanie uruchomić przewozy pasażerskie to wiem doskonale. Pytanie o szansę wznowienia przewozów dotyczyło właśnie ich finansowania. pozdrawiam
|
|
|
|
TomaszS
|
|
|
pleszewianin
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #18 : 18 Luty 2013, 10:17:00 » |
+2
|
Kolejka nie jeździ rozkładu nie ma. Jeśli mamy wozić powietrze to raczej nikt nie będzie wstawał po to by się kolejką przejechać. Przejazdy mają być za pewne na dni Pleszewa. I może jakieś inne organizowane okoliczności. Wszystko leży w rękach operatora i osób zainteresowanych jeśli dana oferta przejazdowa się pojawi.
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #19 : 18 Luty 2013, 13:27:28 » |
+6
|
Jeśli mamy wozić powietrze to... Jednak dobrze mi się zdawało, że przyczyną braku rozkładu jazdy ostatniej w kraju linii wąskotorowej z ruchem planowym nie są brzozy smoleńskie sadzone przez miłośników-doradców, którzy niezwykle aktywnie uczestniczyli w dyskusji nad jesiennym rozkładem w zeszłym roku ani nawet rachunek ekonomiczny. Przyczyną jest fakt że kolej przestała być atrakcyjnym/konkurencyjnym środkiem transportu we współczesnych czasach. Czasy się zmieniają - ciuchcie przeganiają.
|
|
|
|
|
|
|
|