Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:44:00 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sezon 2012  (Przeczytany 25088 razy)
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 25 Lutego 2012, 22:07:31 »
0

Pozwólcie, że zabiorę rozstrzygający głos.

Wagon pocztowy będzie udostępniany do zwiedzania w Rogowie i będzie kursował w pociągach na zamówienie.
Pamiątki będą sprzedawane kasie na stacji Rogów Towarowy Wąskotorowy oraz dodatkowo na polanie w Jeżowie (tutaj w najbliższym czasie będę rozmawiał z barem "U Rafała" który zajmuje się ogniskiem oraz prowadzi sprzedaż prowiantu).

Jsz
Zawiadowca
Długość toru:: 403 m

W terenie W terenie

Jakub Szadkowski
« Odpowiedz #21 : 26 Lutego 2012, 03:03:05 »
0

Zapowiada się ciekawy sezon bo tylu par pociągów w ciągu dnia dawno na kolei nie było.
I dobowy przebieg taboru wyjdzie całkiem niezły /według moich wyliczeń 64km/ jak na dzisiejsze czasy całkiem niezły.
Życzę więc kolegom z RKW licznej klienteli chętnej na przejażdżkę do Jeżowa.

Jakub Szadkowski
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 26 Lutego 2012, 13:20:20 »
-1

Myślisz ze w rolnictwie nie ma wypadków i zagrożeń?? Codziennie wstając z łóżka nie wiem czy na wieczór do niego się położę. Wszędzie czyhają wypadki.  2 godziny temu gdy słałem pod bykami jeden próbował mnie kopnąć.  Gdyby trafił w nogę to bym pewno miał jo teraz w gipsie...

Andrzeju, moja ex Judyta jest właścicielką działającego gospodarstwa rolnego, więc przez kilka lat trochę specyfikę tego zawodu poznałem. W przeciwieństwie do kolejek jednak działalność rolnicza jest działalnością zarobkową, wiec niejako ryzyko masz wliczone w koszta. Natomiast kierowanie koleją wąskotorową np. w przypadku rogowskim jest wolontariatem. Czyli nadstawiasz głowę w zupełności za free. Zresztą skala ryzyk w rolnictwie jest troszkę inna - głównie dotyczy osób pracujacych w gospodarstwie, członków rodziny. Na kolei mamy doczynienia z klientami, na których w przypadku szkód na zdrowiu nie można liczyć na pobłażliwość prokturatora czy sądów rozstrzygających o wyskości odszkodowania...

Pozdr.<br />CAr.<br />
Sputnik
Młotkowy
**
Długość toru:: 59 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 16 Marca 2012, 19:53:39 »
0

W dziale Rozkład jazdy - http://kolejrogowska.pl/?page_id=6 na kolejrogowska.pl opublikowaliśmy już terminy i godziny kursowania pociągów planowych w tym roku.
W stosunku do lat ubiegłych są zmiany. Ze względu na kradzież za Jeżowem wszystkie pociągi planowe jeżdżą tylko do Jeżowa.

Szkoda, że w tym roku nie uda się też zorganizować specjalnych kursów na trasie Rogów - Rawa - Biała z okazji Dni Rawy, jak miało to miejsce w latach ubiegłych Smutny
Ale z drugiej strony patrząc na rosnące ceny paliwa na stacjach benzynowych, to miasto - Rawa Mazowiecka nie chciałoby partycypować w zakresie pokrycia kosztów uruchomienia takich pociągów Smutny
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #24 : 16 Marca 2012, 23:03:05 »
+2

Gdyby nie ta kradzież... Jeżeli nie na dni Rawy to na przykład na "Pociągu Do Zabytków" lub innej imprezie na całej długości linii* można by zaliczyć całą trasę - teraz to sobie można co najwyżej gdybać...

*W minionym roku Kolej Rogowska zapewniała m. in. dojazd na dożynki w Białej Rawskiej - trzema parami pociągów.

To jest przekaz.
Adam W
Dyrektor
Długość toru:: 601 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 23 Kwietnia 2012, 19:35:40 »
+2

Zapraszamy w najbliższą niedzielę! Atrakcji będzie więcej niż dużo

www.kolejrogowska.pl

Michał Z
Mechanik
Długość toru:: 298 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 01 Maja 2012, 09:08:03 »
0

w Rogowie sezon 2012 rozpoczęty!
Krótka relacja na naszej stronie:
http://kolejrogowska.pl/?page_id=2
Polecamy także Łódzkie Wiadomości TV:
http://www.tvp.pl/lodz/informacja/lwd/wideo/29042012-1830/7215417
od minuty 5:10
czerwony
Nowicjusz
*
Długość toru:: 24 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 17 Czerwca 2012, 01:04:06 »
0

Prawda jest taka, że jeśli rogowska nie dojedzie przynajmniej do Rawy Mazowieckiej to ja, jak i podejżewam wiele osób nie pojedzie przez pół Polski do Rogowa dla ośmiu kilometrów.
A szkoda, bo lubiałem "pociągi do zabytków". Może jednak zamiast w tym momencie skupiać się na taborze, warto rzucić wszystkie siły na odbudowę toru, bo choć będzie zadbany tabor to nie będzie gdzie pojechać. A infrastrukrurę mieliście przecież wspaniale utrzymaną co doceniałem nie tylko ja, ale także moi znajomi.
Niestety ja nie pomogę Wam w odbudowie, bo nie mam takich możliwości (zbyt daleko), ale trzymam kciuki .
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 17 Czerwca 2012, 01:19:28 »
+2

Tyle, że miłośników w twojej sytuacji (gotowi przejechać pół Polski, ale tylko dla linii min. Rogów-Rawa) jest góra kilkudziesięciu w skali kraju. Kolejnych kilkuset albo przyjedzie tak czy inaczej, albo nie przyjedzie w ogóle - niezależnie od trasy. Dla pozostałych tysięcy zwykłych turystów nie ma to aż tak wielkiego znaczenia (była o tym mowa przy okazji kursów z Piaseczna do Grójca i ich małej popularności)... Oni jadą dla atrakcji, jaką jest sama kolejka. Chcą zobaczyć (a częściej: pokazać dzieciom) ten nietypowy dziś środek transportu, kawałek się przejechać, zjeść coś, spędzić trochę czasu w miłej atmosferze i wrócić do domu na podwieczorek. Czy pokonają 8 czy 28 km nie ma znaczenia. Co więcej, nie będą gotowi zapłacić za dodatkowe kilometry proporcjonalnie więcej.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2012, 01:27:01 wysłane przez 2xm » Zapisane

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 17 Czerwca 2012, 01:44:59 »
+2

Cieszy nas zainteresowanie Naszą koleją osób z drugiego końca Polski Niestety rozwiązanie problemu ubytków za Jeżowem nie jest tak banalne jak wydawać by się mogło. Prowadzona obecnie naprawa główna wagonów 3Aw jest współfinansowana ze środków UE a co za tym idzie musi być realizowana w ściśle określonym harmonogramie dlatego nie możemy ot tak porzucić prac przy taborze. Oczywiście kwestia torowiska jest równie ważna stąd organizowane przez nas wyjazdy robocze.

PS> Przypominam, że można nam pomóc nie tylko fizycznie lecz także finansowo każda złotówka przybliża nas do pełnej przejezdności szlaku

Adam W
Dyrektor
Długość toru:: 601 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 17 Czerwca 2012, 08:38:00 »
0

Może jednak zamiast w tym momencie skupiać się na taborze, warto rzucić wszystkie siły na odbudowę toru, bo choć będzie zadbany tabor to nie będzie gdzie pojechać.
(...)
Niestety ja nie pomogę Wam w odbudowie, bo nie mam takich możliwości (zbyt daleko), ale trzymam kciuki .

Niestety, ja też bym bardzo chciał się przejechać do Rawy. Odbudowa toru po kradzieży to nie tylko pojechanie i przykręcenie szyn. Na chwilę obecną potrzeba do tego:
min. 600 podkładów (ok. 50 000 zł)
min. 1 200 podkładek (ok. 24 000 zł)
min. 7 200 wkrętów (ok. 21 000 zł)
Razem mamy (95 000 zł) na same materiały.
Takich rzeczy w takiej ilości FPKW nie ma. Pieniędzy też nie ma. Także mówienie nam: "rzućcie siły na odbudowę" raczej słabo dopinguje.
Dodam że podczas ostatniej, publicznie ogłoszonej akcji w torach przyjechała tylko garstka najwierniejszych wolontariuszy. Skończyło się to tym że musieliśmy odwołać wyjazd.

Zachęcam do pomocy w odbudowie. Można nam przekazać środki zwykłym przelewem lub przez PayPal.

Link do PayPal-a jest na stronie:
www.fpkw.org

Konto do przelewu środków:
BANK PEKAO 60 1240 1053 1111 0010 2944 1375
Fundacja Polskich Kolei Wąskotorowych
ul. Dworcowa 37, 95-063 Rogów
tytułem: "darowizna na odbudowę toru"

S pozdravem Adam

kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #31 : 17 Czerwca 2012, 08:42:25 »
0

Czy pokonają 8 czy 28 km nie ma znaczenia.

Jak najbardziej ma to znaczenie. Przy kilometrze 15tym zaczną się nudzić, a przy 28 wyjdą z pociągu wyraźnie zmęczeni

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #32 : 17 Czerwca 2012, 10:15:20 »
+5

...a na dodatek wizja nabijania kolejnych dupogodzin w pociągu jadącym 100 km skutecznie odstrasza część klienteli jaką są rodzinki z wrzeszczącymi bachorami, które, choć to się mikolom bardzo nie podoba, stanowią trzon zostawiających to coś papierowe, dzięki czemu kolej funkcjonuje. I nie mam na myśli papirzaków pod wagonami.

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!