Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 12:40:00 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przetarg na Ol49-80  (Przeczytany 7182 razy)
Mikołaj
Młotkowy
**
Długość toru:: 71 m

W terenie W terenie

« : 28 Marca 2012, 07:32:33 »
0

Najprawdopodobniej kolejny parowóz idzie na złom...
http://www.pkp-nieruchomosci.pl/article/przetargi_na_uslugi/index.php/przetarg_edit/7061

Brood.K
Dyrektor
Długość toru:: 793 m

W terenie W terenie

Nic na siłę. Weź większy młotek.

« Odpowiedz #1 : 28 Marca 2012, 09:49:50 »
0

A co w takim razie ze 102?...

Jsz
Zawiadowca
Długość toru:: 403 m

W terenie W terenie

Jakub Szadkowski
« Odpowiedz #2 : 28 Marca 2012, 20:28:39 »
0

Ale z ceną tej kompletnie prze szabrowanej SM-ki to chyba trochę przegięli,za tego szrota 120.000 pln  

« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2012, 20:32:38 wysłane przez Jakub Szadkowski » Zapisane

Jakub Szadkowski
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 07 Sierpnia 2012, 12:02:27 »
0

Skoro zaczęliśmy temat...

Forum WMTMK

Poinformowanie MK przez złomiarza o swoich planach chyba nie było najlepszym pomysłem .

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
wars98
Czytelnik

Długość toru:: 9 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 19 Sierpnia 2012, 20:45:59 »
0

Zabytkowy tabor kolejowy z Ełku wkrótce będzie objęty ochroną prawną w postaci wpisu do rejestru zabytków. Działania w tej sprawie podjął Warmińsko-Mazurski wojewódzki konserwator zabytków na wniosek fundacji Thesaurus. 27 sierpnia br. będą dokonane oględziny. Wpis będzie wkrótce potem.
Pozdrawiam
wars98
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #5 : 19 Sierpnia 2012, 21:32:56 »
0

Ale z ceną tej kompletnie prze szabrowanej SM-ki to chyba trochę przegięli,za tego szrota 120.000 pln  

Chyba nie wiesz co mówisz Kuba. Sam wystąpiłem z wnioskiem o sprzedaż tej lokomotywy, osobiście brałem udział w wycenie i ocenie stanu technicznego, poza kilkoma stycznikami była kompletna. Niestety mój klient się wycofał i najniższy numer SM42 trafił w pustkę...
Jsz
Zawiadowca
Długość toru:: 403 m

W terenie W terenie

Jakub Szadkowski
« Odpowiedz #6 : 21 Sierpnia 2012, 07:55:54 »
0

Wiem dobrze co piszę bo maszyna ta została odstawiona w połowie lat dziewięćdziesiątych  w MD Warszawa Odolany i stała w rzędzie razem z innymi przeszabrowanymi złomami aż ktoś się zlitował i została przetransportowana razem z SP30 do skansenu w Ełku gdzie dalej była dawcą części zamiennych.Natomiast nie jestem pewien ale ktoś mi kiedyś mówił że tylko dlatego nie została skasowana bo była przeznaczona jako eksponat muzealny dla Muzeum Kolejnictwa.

Jakub Szadkowski
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 23 Października 2012, 20:04:00 »
0

Rynek Kolejowy: PKP SA wyprzedaje zabytki. Trafią na złom?
Stowarzyszenie Miłośników Kolei w Jaworzynie Śląskiej wystosowało list, w którym informuje, że PKP SA chce wyprzedać zabytkowe wagony, parowozy, dźwigi oraz inne urządzenia. Miłośnicy boją się, że mogą trafić na złom.
[...]
Jak podaje PKP SA w przetargu będą mogli wziąć udział wyłącznie organizację skupiające miłośników kolei oraz wszystkie placówki muzealne działające na terenie kraju. Stowarzyszenie Miłośników Kolei obawia się jednak, że zabytki po sprzedaży trafią na złomowiska -,, Jak pokazują liczne przykłady zabytki te są sprzedawane, każdemu, kto powie, że jest miłośnikiem kolei. Liczne zabytki zostały w ten sposób sprzedane, a następnie pocięte na złom i nikogo to nie dziwi [...]".
[...]
- Jesteśmy w trakcie przygotowań do przetargu na zbycie taboru kolejowego, w tym taboru zabytkowego. W chwili obecnej przygotowania nie są jeszcze zakończone, gdyż weryfikujemy dane o taborze, którego łącznie jest około 250 sztuk (w całej Polsce), a także opracowujemy warunki sprzedaży, które uniemożliwią nabywanie zabytkowego taboru przez firmy handlujące złomem - powiedział „Rynkowi Kolejowemu” Bartłomiej Sarna, rzecznik prasowy PKP SA we Wrocławiu.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!