kabzik
Młotkowy
Długość toru:: 90 m
W terenie
|
|
« : 20 Kwietnia 2012, 12:10:19 » |
0
|
Z uzykanych informacji, po likwidacji Lini Wilczyn- Sławoszewek, przyjdzie niebawem kolej na złomowanie tutułowej lini. Wszystkich którzy chcą upamiętnić tą linie na fotkach zapraszam do szybszej realizacji swoich planów. Może jakiś wypad ? Ja startuje z Poznania/Gniezna jakoś w maju przy ładnej pogodzie. Jak ktoś chce się zabrać to pisać na PW
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #1 : 20 Kwietnia 2012, 22:22:46 » |
0
|
No tak niedługo po kopalni teren będzie zrekultywowany na tereny wypoczynkowe i rozrywkowe a kolejkę rozbiorą... Anastażewo - Ślesin Miało by racje bytu a gdyby dało się przebić przez Ślesin to nawet do Sompolna. Z dalszą częścią szlaku już gorzej..
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
kabzik
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #2 : 21 Kwietnia 2012, 09:45:30 » |
+1
|
mi tam nie chodzi o to. Do Ślesina nad jezioro to jeszcze. Dalej nie ma sensu utrzymywanie Sompolińskiego odcinka. Chciałbym tylko, aby GKW bardziej się starała i przejęła ten odcinek na pozyskanie materiałów, które mogą zdobyć po dużo niższej cenei niż nowe, ale to tylko moje marzenia.
PS : 2 osoby już są. Jeszcze 2 miejsca wolne. Kurs z Poznania jedzie
|
|
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2012, 12:17:03 wysłane przez kabzik »
|
|
|
|
|
kabzik
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #3 : 17 Maja 2012, 17:25:49 » |
0
|
1 miejsce wolne na ten czas.
|
|
|
|
|
|
|
|
KLAN PALUCHOWSKICH
|
|
« Odpowiedz #5 : 28 Maja 2012, 15:30:25 » |
0
|
Z uzykanych informacji, po likwidacji Lini Wilczyn- Sławoszewek, przyjdzie niebawem kolej na złomowanie tutułowej lini. Wszystkich którzy chcą upamiętnić tą linie na fotkach zapraszam do szybszej realizacji swoich planów. Może jakiś wypad ? Ja startuje z Poznania/Gniezna jakoś w maju przy ładnej pogodzie. Jak ktoś chce się zabrać to pisać na PW
Kto to rozbiera? Kopalnia pod wyrobiska?
|
|
|
|
|
|
|
kabzik
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #6 : 29 Maja 2012, 21:51:38 » |
0
|
PKP nieruchomości, złom w cenie.
|
|
|
|
|
|
|
Brood.K
|
|
« Odpowiedz #7 : 10 Września 2012, 13:59:15 » |
0
|
Przejeżdżałem przez Koło Wąsk. w piątek po południu - i chyba rozbiórka ruszyła, przynajmniej sądząc z tego co mignęło przy 140km/h za oknem. Wyglądało jak sterta szyn leżąca przy łuku w miejscu wyjścia linii z terenu stacji...
|
|
|
|
|
|
|
Wądzio
|
|
« Odpowiedz #8 : 11 Września 2012, 17:17:42 » |
0
|
Tak, była. Nie wiem czy aby nielegalna. Nie udało się z OGN-em skontaktować. Widział kto jakieś szczegóły? Piszcie tu. To mógł być złomiarz!
|
|
|
|
|
|
|
kabzik
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #9 : 18 Września 2012, 08:57:31 » |
0
|
Zła to wiadomość, czy ktoś z okolicy może się tam wybrać i sprawdzić ? mi też z pkp nie odpowiadają.
a już odpowiedzieli :
Witam Cześć złomu z linii wąskotorowej w okolicach Koła została wydana jako brakująca ilość złomu do umowy z innego przetargu tzn. w wyniku kradzieży rzeczywista ilość złomu odebrana przez kupującego na innej likwidowanej linii kolejowej, znacznie różniła się od ilości umownej. Natomiast kupujący ze względu na podpisanie umów z odbiorcami złomu nie wyraził zgody na zwrot gotówki za brakującą ilość złomu. Pozostałe odcinki linii wąskotorowej są w fazie pozyskiwania niezbędnych pozwoleń na fizyczną likwidację/sprzedaż..
|
|
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2012, 09:05:28 wysłane przez kabzik »
|
|
|
|
|
gajos
|
|
« Odpowiedz #10 : 18 Września 2012, 12:21:40 » |
0
|
"Pozostałe" czyli które?
|
|
|
|
|
|
|
kabzik
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #11 : 19 Września 2012, 11:39:01 » |
0
|
Do przetargu na sprzedaż złomu przeznaczony będzie odcinek linii wąskotorowej od Anastazewa przez Przystronie do Izbicy Kujawskiej, oraz Przystronie do m. Ruchenna.
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #12 : 19 Września 2012, 11:58:44 » |
0
|
A za 5 lat na miejscu odkrywki kopalnianej postanie park i miejsce wypoczynku dla ludzi ale kolejki nie da się już uruchomić
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Piotrek
|
|
« Odpowiedz #13 : 03 Listopada 2012, 19:33:49 » |
+2
|
Przejeżdżałem dziś wzdłuż odcinka kolejki między Ślesinem a odkrywką w okolicy Kleczewa. Tory leżą dość długimi odcinkami, przejazdy zaasfaltowane lub gdzie powstała nowsza droga to torów brak. Przy skrzyżowaniu dróg 25 z 263 na skraju Ślesina nie ma nic, podobnie przy rondzie w Sławoszewku. Sama stacja w Słwoszewku też niekompletna, jedynie budynek nadal w dobrej kondycji. Kilka zdjęć z dzisiaj https://picasaweb.google.com/piotr.kd/SompolenskaKD3Listopada2012#
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #14 : 04 Listopada 2012, 22:04:24 » |
0
|
Ale zarosło... Ostatni raz w Sławoszewku byłem chyba z 10 lat temu, i te drzewa na torach robią przygnębiajace wrażenie...
|
|
|
|
|
|
|
MWT
Uciszony
Nowicjusz
Długość toru:: 33 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #15 : 24 Lutego 2013, 14:08:03 » |
-7
|
na linii Linia Anastazewo - Sompolno - Koło można przecież uruchomi kolej Drezynową, albo przedłuży trasę Gnieśnieńskiej kolej Dojazdowej do Koła A prosiliśmy o przestrzeganie zasad języka polskiego... Dwa tygodnie na zapoznanie się z gramatyką i słownikiem ortograficznym mam nadzieję wystarczą...
|
|
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2013, 14:29:51 wysłane przez Ariel Ciechański »
|
|
|
|
|
dobrzyn
|
|
« Odpowiedz #16 : 24 Lutego 2013, 14:11:22 » |
+4
|
Tak samo jak można uruchomić odcinek do włocławka... Zejdź na ziemię
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
Brood.K
|
|
« Odpowiedz #17 : 25 Lutego 2013, 22:39:10 » |
0
|
Aż mam ochotę dla naszego antysłownikowego policzyć w ilu miejscach linia Anastazewo - Koło jest nieprzejezdna i jakiej te miejsca są łącznej długości. W sumie pewnie wyjdzie ponad połowa linii...
|
|
|
|
|
|
|
Adam W
|
|
« Odpowiedz #18 : 26 Lutego 2013, 14:08:04 » |
+6
|
Nie chcę nikogo urazić, ale IMHO zajmowanie się pozostałościami szyn po różnych dawno zamkniętych odcinkach jest delikatnie mówiąc marnowaniem czasu i własnego zapału. Obecnie zachowane i wciąż jeszcze jeżdżące kolejki mają mnóstwo problemów i rzeczy do zrobienia którymi nie ma się kto zająć. Tymczasem uwaga skupia się na jakiś resztówkach w krzakach. Jeszcze trochę i będzie więcej takich resztówek do pilnowania i meldowania do OGN.
|
|
|
|
|
|
|
Brood.K
|
|
« Odpowiedz #19 : 27 Lutego 2013, 18:20:36 » |
+3
|
Chyba do mnie to też było, więc się określę trochę. Do Kujaw mam sentyment po prostu, bo rzeczone Sompolno zastawione Wddxami to jeszcze nawet pamiętam,a ta cała sieć, to niedaleko stąd przecież, więc się tam zaglądało co jakiś czas. A policzenie ile leży a ile nie, (na podstawie własnej wiedzy plus przejrzenie forum) to jest jakieś 10 minut, więc bez przesady z tym marnowaniem czasu. Tyle o szczegółach, bo jeśli chodzi o ogół, to kolega ma oczywiście rację - wąskie Kujawy odjechały do historii i nie wrócą.
|
|
|
|
|
|
|
|