kabzik
Młotkowy
Długość toru:: 90 m
W terenie
|
|
« : 26 Maja 2012, 19:29:46 » |
+5
|
Czy mogę wiedzieć co za szczytni cel przyczynił się do likwidacji bocznicy do GS we Witkowie i do Wojska w Powidzu ? i gdzie się podział materiał z tej budowy ?
|
|
|
|
|
|
|
kabzik
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #1 : 27 Maja 2012, 11:07:16 » |
0
|
i czemu za zwykłe zapytanie ktoś ( zapewne wiem kto) daje minusa ? To tylko zwykłe pytanie... idiotyzm
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #2 : 27 Maja 2012, 11:19:38 » |
0
|
Czyli likwidacja przywrócenia w przyszłość przewozów towarowych. Następne będą transportery...
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
|
|
kabzik
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #5 : 27 Maja 2012, 19:56:36 » |
0
|
Czyli likwidacja przywrócenia w przyszłość przewozów towarowych. Następne będą transportery...
tego się właśnie obawiam. Szkoda, że wszędzie udzielający się wąskitor milczy, a tylko minusy daje ;P
|
|
|
|
|
|
|
|
marcin sds
|
|
« Odpowiedz #7 : 27 Maja 2012, 20:00:19 » |
+2
|
Według mapki jaką zamieścił w swojej książce pt.: "Gnieźnieńska i Wrzesińska Koleje Wąskotorowe", p. Marek Torzewski, mijanka na tej bocznicy do jednostki była. Bocznica nazywała się "Dolina". W książce autor podaje stan na 15 kwietnia 1968 r. Bocznica w kierunku lotniska była już zlikwidowana.
|
|
|
|
|
|
|
wąskitor
|
|
« Odpowiedz #8 : 28 Maja 2012, 16:03:17 » |
0
|
Okej teraz po zasięgnięciu wiedzy mogę się odezwać: bocznice we Witkowie jak i w Powidzu rozebrali ich właściciele tj w Witkowie GS-y (tory trafiły na złom) a w Powidzu wojsko (tory są na terenie jednostki), GKW stara się o nieodpłatne pozyskanie ich. Niedługo rozbierana będzie również bocznica w Niechanowie przez właściciela.
|
|
|
|
|
|
|
102N
|
|
« Odpowiedz #9 : 28 Maja 2012, 16:30:20 » |
0
|
Stara się o pozyskanie czego? Zwrotnica w Powidzu była na terenie jednostki? Więc droga też musi być. Ciekawe, że ja niecały rok temu słyszałem, że Operator namówił komendanta bazy, by jednak tory zostały. Ot, zmienność. We Witkowie cały tor należał do GSów? Nie, ale i tak został rozebrany. Niech zgadnę, według tej logiki w Niechanowie tor zostanie rozebrany do samej stacji? Śmieszne. Tak, wiem, muszę liczyć się z minusami. Uuu..
|
|
|
|
1. Admin / Moderator ma zawsze rację. 2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
|
|
|
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #10 : 28 Maja 2012, 17:50:26 » |
0
|
Według mapki jaką zamieścił w swojej książce pt.: "Gnieźnieńska i Wrzesińska Koleje Wąskotorowe", p. Marek Torzewski, mijanka na tej bocznicy do jednostki była. Bocznica nazywała się "Dolina". W książce autor podaje stan na 15 kwietnia 1968 r. Bocznica w kierunku lotniska była już zlikwidowana.
Tak, ale Torzewski powiela materiał z lat 60-tych uwieczniający stan kilka lat po rozbiórce bocznicy na lotnisko. Trzeba pamiętać, że w końcu lat 80-tych i potem nastąpił proces rozbiórki infrastruktury bocznicowej GKW - zlikwidowano wiele ładowni. W latach 90-tych znaczenie i rozmiar jednostki w Powidzu mocno zmalało, jak również zapotrzebowanie na opał, który wojsko również zaczęło sprowadzać transportem samochodowym. Na zdjęciu sat Kuby widać ślad po drugim rozjeździe, ja jednak pamiętam z mojej wizyty dwa lata temu, że były tam dwa tory bez kończącego rozjazdu i toru wyciągowego. Spór rozstrzygnąłby ew. regulamin techniczny bocznicy lub po prostu - Kuba - pytanie do Maszynisty Janka lub innego starego ruchowca - jak to robili.
|
|
|
|
|
|
|
102N
|
|
« Odpowiedz #11 : 28 Maja 2012, 20:37:10 » |
0
|
Mechanika Janka spotkam 16.06. Ty zresztą też, jeżeli będziesz na imprezie. Tak będzie najlepiej
|
|
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2012, 22:11:47 wysłane przez 102N »
|
|
1. Admin / Moderator ma zawsze rację. 2. Gdy Admin / Moderator nie ma racji - patrz punkt 1.
|
|
|
kabzik
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #12 : 29 Maja 2012, 21:50:54 » |
0
|
Okej teraz po zasięgnięciu wiedzy mogę się odezwać: bocznice we Witkowie jak i w Powidzu rozebrali ich właściciele tj w Witkowie GS-y (tory trafiły na złom) a w Powidzu wojsko (tory są na terenie jednostki), GKW stara się o nieodpłatne pozyskanie ich. Niedługo rozbierana będzie również bocznica w Niechanowie przez właściciela.
no właśnie, od kiedy to bocznice należą do danych GS , aż do rozjazdu... chyba aż za nadto sobie pozwolili. Nie lepiej z Nichanowem starać się o wznowienie ? Skoro kilkunastu chciało odwołania kolejki towarowej, to ja Tobie gwarantuje przynajmniej 100 podpisów o przywrócenie towarówki. PS : jeżeli możesz wąskitorze, to pogrzeb i posprawdzaj od kiedy bocznice w takim stopniu należą nie do GKD.
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #13 : 30 Maja 2012, 07:36:36 » |
+1
|
Mam nadzieje ze tego który zablokował towarowy a teraz przez to jest likwidacja bocznic (komu one przeszkadzały???) rozjedzie ciężarówka wioząca towar z Gniezna do odbiorcy obsługiwanego przez kolejkę.
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #14 : 30 Maja 2012, 11:11:07 » |
-2
|
Drodzy Koledzy
Szanuję Wasz szlachetny zapał, ale kwestia przewozów towarowych na GKW już dawno została zamknięta (zajrzyjcie do historycznej dyskusji na forum).
|
|
|
|
|
|
|
kabzik
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #15 : 30 Maja 2012, 13:34:12 » |
+4
|
Drodzy Koledzy
Szanuję Wasz szlachetny zapał, ale kwestia przewozów towarowych na GKW już dawno została zamknięta (zajrzyjcie do historycznej dyskusji na forum).
nie mów hop... tory są, jest czym wozić. Potrzeba tylko ludzi z jajajmi i myślących twórczo, a nie bojących się utracić swojej du.y ze stołka.
|
|
|
|
|
|
|
Piotrek
|
|
« Odpowiedz #16 : 30 Maja 2012, 13:56:21 » |
0
|
Mam nadzieje ze tego który zablokował towarowy a teraz przez to jest likwidacja bocznic (komu one przeszkadzały???) rozjedzie ciężarówka wioząca towar z Gniezna do odbiorcy obsługiwanego przez kolejkę.
Podobno ten osobnik już nie żyje... Ale jego sprawa jak widać ma jeszcze skutki do teraz...
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #17 : 30 Maja 2012, 14:06:59 » |
0
|
Żartujesz?? To tuz przed śmiercią zdążył jeszcze udupić towary na wąskim co przecież w Polsce jest rarytasem... Czy poza nim jeszcze ktoś tak protestował?? Może była by możliwość wznowić przewozy.
|
|
|
|
|
|
|
Romas
|
|
« Odpowiedz #18 : 30 Maja 2012, 19:21:33 » |
+3
|
nie mów hop...
Hop, hop !!! Jest tam kto ? Nie ma ? Widać wszyscy lewitują i ciężko im osiągnąć poziom ziemi. Tylko żeby nie było potem na mnie Z całych sił trzyma kciuki ze te "towary" co to kolejka będzie woziła w już w niedalekiej przyszłości. Wtedy będę pierwszym który łeb popiołem posypie i powie "mea culpa". Moja wina- nie wierzyłem, a pojechało. Proszę tylko o informację o tym "towarze", z jednodniowym choć wyprzedzeniem, żebym zdążył na zdjęcia przyjechać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|