Odnośnie oznaczania wagonów normalnotorowych i obliczania cyfry samokontroli, to znajdziesz info tutaj:
http://www.transportszynowy.pl/oznaczeniawagp.phpWagony wąskotorowe oznaczano wg innych zasad (zupełnie inne znaczenie poszczególnych liczb). Mniej więcej wygląda to tak:
00-08-532-2082-0
00- wąski tor
08 - ładowność w tonach / ilość miejsc siedzących w przypadku wagonu pasażerskiego, wagony służbowe, specjalne mają tu 00
532 - ta grupa cyfr koduje:
pierwsza cyfra: rodzaj wagonu
0 - pasażerski
1 - kryty (serii K lub Kd)
3 - platforma serii P lub PH
4 - wózek kłonicowy, transporter
5 - węglarka (a na GKW także platformy podkontenerowe)
7 - cysterna
9 - wagon specjalny lub służbowy
druga cyfra koduje prześwit. 3 to 785 mm
trzecia cyfra koduje liczbę osi
Zatem 532 to węglarka dwuosiowa na tor 785 mm
2082 - właściwy nr taborowy
0 - liczba samokontroli
Zatem podany przykład to:
00 - wąskotorowy
08 - o ładowności 8 ton
532 - węglarka na prześwit 785 mm, dwuosiowa
2082 - numer konkretnego wagonu
0 - cyfra samokontroli
A konkretnie to węglarka serii Wh.
00-17-534-9310-3 - wąskotorowy wagon czteroosiowy na tor o prześwicie 785 mm o ładowności 17 ton, czyli poczciwy Ziehl
Tak to wygląda w przypadku wagonów posiadających 4 cyfrowy numer taborowy (trzecia grupa liczb), tj. towarowych lub specjalnych oraz niektórych pasażerskich. W przypadku wagonów posiadających numer taborowy trzycyfrowy (większość pasażerskich) następuje pewne przesunięcie:
Przykład:
00-100034-001-6
00 - wąskotorowy
100034 -
10 - liczba miejsc siedzących
0 - dodatkowe zero, które, jak się zdaje, niczego nie koduje
034 - pasażerski na tor o prześwicie 785 mm, 4 osie
001 - właściwy nr taborowy
6 - cyfra samokontroli
Wagon podany w tym konkretnym przykładzie to salonka.
Istnieją różne niekonsekwencje, np. wagony - platformy przebudowane z węglarek albo cynkówki (czyli kryte) takoż przebudowane z węglarek, platformy podkontenerowe - zachowywały na GKW oznaczenie cyfrowe charakterystyczne dla węglarek, czyli liczbę "5" w trzeciej grupie cyfr.
Nie są mi znane oznaczenia liczbowe dla cystern, gruszek na materiały sypkie itd. Znaczenie poszczególnych liczb odcyfrowałem analizując spisy taboru.
Nie trafiła mi nigdy w ręce jakakolwiek instrukcja regulująca nadawanie numerów CETAR wagonom wąskotorowym. Nie wiem nawet, czy taka istnieje. Niemniej jednak obserwując oznaczenia taboru na innych kolejach, to w miarę konsekwentnie tego przestrzegano.
Dostrzegłem pewne niekonsekwencje w oznaczaniu prześwitu, do jakiego tabor był dostosowany.
Wydaje się, że środkowa liczba w trzeciej grupie koduje:
1 - tor 600 mm
2 - tor 750 mm
3 - tor 785 mm
4 - tor 1000 mm
Niemniej jednak, gdy przyjrzeć się oznaczeniom SZT typu A20DP, to wygląda na to, że mają one w numerze liczbę 4 wskazującą na prześwit 1000 mm niezależnie od faktycznej szerokości toru, na której je eksploatowano.