Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 16:18:21 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje kartonowe stworzenia.  (Przeczytany 10480 razy)
Trabant
Dyrektor
Długość toru:: 547 m

W terenie W terenie

« : 13 Lipca 2012, 18:09:42 »
+3

Witam!
Jestem nowy na forum. Mam na imię Łukasz, jestem z Żoliborza. Modelarstwem zajmuję się chyba od podstawówki. Ostatnio zrobiłem kilka modeli od podstaw. Opierałem się na planach ściągniętych z internetu. Wielu elementów nie umiem jeszcze zrobić. Ale mimo to, liczę na konstruktywną krytykę. 

* z1.jpg (99.32 KB, 919x689 - wyświetlony 1060 razy.)

* z2.jpg (91.33 KB, 919x687 - wyświetlony 1211 razy.)

* z3.jpg (93.8 KB, 919x690 - wyświetlony 1115 razy.)

PRÓŻ / ŁAD
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #1 : 13 Lipca 2012, 18:20:24 »
0

O MBxd1-344 jest! 

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
CinekX0
Nowicjusz
*
Długość toru:: 16 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 13 Lipca 2012, 18:51:23 »
0

Jak dla mnie bomba  Modele są ładne i estetyczne, jak podorabiasz detale to będzie super. Ogólnie widać, że są predyspozycje na modelarza  Osobiście ja nie przepadam za kartonem... zbyt nietrwały
I powiedz jaka to skala a do zdjęć dobrze jakbyś przystawił linijkę koło modelu lub elementu jaki wykonałeś.

pozdr 
Hagedorn
Nowicjusz
*
Długość toru:: 13 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 13 Lipca 2012, 18:51:42 »
0

i MBd1-139! 
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #4 : 14 Lipca 2012, 00:48:17 »
0

A ja witam kolegę od Trabantów

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
Trabant
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 15 Lipca 2012, 21:02:01 »
0

Dzięki za zainteresowanie. Karton jest dość łatwy w obróbce. Chciałem, żeby modele były dość czyste i równe. Jak napisał kolega dwa oczka wyżej - estetyczne. Nie mam jeszcze wypracowanych technik robienia niektórych detali typu np. klamki. Ale myślę, że to kwestia doświadczenia. MBxd1-344? Niestety, ale blisko. Jest to pierwszy wagon z zakładów Lilpopa na Kolejce Grójeckiej. Różnił się od późniejszych np. brakiem drzwi w ścianie czołowej. Miał oznaczenie 101M i został spalony przez Niemców w I. 1945r. Zrobiłem go na podstawie książki Bogdana Pokropińskiego "Kolej Grójecka". Modele są obliczone na 1/87.

P.S. Dobrzyn? Czy nie byłeś jednym z organizatorów Centralnego Zjazdu Pojazdów Komunistycznych w Zduńskiej Woli w 2010. roku?

PRÓŻ / ŁAD
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 19 Lipca 2012, 14:24:08 »
0

Zrobiłem go na podstawie książki Bogdana Pokropińskiego "Kolej Grójecka". Modele są obliczone na 1/87.
Będę brutalny ale napiszę: To oznacza, że możesz go wyrzucić, bo ma niewiele wspólnego z rzeczywistością ;-).
W wielu miejscach, na wielu różnych forach było mówione, że rysunki Pokropińskiego są odręcznymi szkicami, mającymi często bardzo niewiele wspólnego z prawdziwymi wymiarami pojazdu, który mają obrazować....

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 19 Lipca 2012, 14:44:34 »
0

Oj tam, oj tam
Dla mnie ważniejsze jest ogólne wrażenie, a te modele naprawdę fajnie się prezentują. Zastanowiłbym się tylko nad malowaniem, żeby uzyskać gładszą powierzchnię (miejscami widać grudki farby) i trochę połysku.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Trabant
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 19 Lipca 2012, 16:33:14 »
0

Zrobiłem go na podstawie książki Bogdana Pokropińskiego "Kolej Grójecka". Modele są obliczone na 1/87.
Będę brutalny ale napiszę: To oznacza, że możesz go wyrzucić, bo ma niewiele wspólnego z rzeczywistością ;-).
W wielu miejscach, na wielu różnych forach było mówione, że rysunki Pokropińskiego są odręcznymi szkicami, mającymi często bardzo niewiele wspólnego z prawdziwymi wymiarami pojazdu, który mają obrazować....
Domyśliłem się tego porównując fotkę oryginału z rysunkiem. Np. nie zgadzają się proporcje okien. Nie grzebałem w internecie, wiec nie wiem kto, co o tym pisał. Wagon wydał się ciekawy,więc trafił na warsztat. Jak wcześniej pisałem, to są moje pierwsze modele tego typu i wielu rozwiązań jeszcze nie rozwiązałem. Ale dzięki za miłe słowo. myślałem, że mnie od razu odstawicie na boczny tor z tymi.
Co do malowania i połysku. Tekturka ciągnie Humbrola jak wata wodę, poza tym wszystkie moje farbki to mat. Pochodzą z czasów, gdy sklejałem plastiki w 1/72. Dorobiłem wycieraczki do MBd1, i zawiasy do Lilpopa (klamki urwali fani jadący na mecz do strefy pseudokibica).  A na serio; nie wiem, czy można coś jeszcze można z nich wycisnąć w tej skali.

* z6.JPG (136.03 KB, 1225x917 - wyświetlony 1238 razy.)

* z4.JPG (84.97 KB, 921x689 - wyświetlony 859 razy.)

* z5.JPG (53.82 KB, 922x443 - wyświetlony 1026 razy.)
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2012, 17:25:34 wysłane przez Trabant » Zapisane

PRÓŻ / ŁAD
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #9 : 20 Lipca 2012, 17:45:10 »
0

P.S. Dobrzyn? Czy nie byłeś jednym z organizatorów Centralnego Zjazdu Pojazdów Komunistycznych w Zduńskiej Woli w 2010. roku?
Tak ten Dobrzyn od CZPK i ja to ta sama osoba Trabanta też chyba poznaje zdaje się. Białe 1.1 ?

Co do modeli - Ładne. Na szczegóły i bardziej zaawansowane konstrukcje przyjdzie czas. Pogrzeb trochę w necie, można zakupić kilka fajnych modeli do sklejenia w różnych skalach, głównie 1:25

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
Trabant
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 23 Lipca 2012, 20:04:47 »
0

Dzięki, na większą skalę będę musiał zwiększyć mieszkanie i swoje umiejętności. Ale po kolei. Na razie zadowalam się maleństwami. Ale jak jest z wytrzymałością tektury? Wiadomo, że papier się utlenia, ale w nim jest tyle kleju do drewna, farby olejnej (Humbrol jest odmianą olejnej?), i cyjanoakrylanu, że chyba trochę minie, zanim się rozleci?

Pamiętam Cię. Chyba też miałeś czerwonego,  farbowanego 1.1, który udaje 601? Zazdrościłem Ci starej deski, ale teraz też mam taką. Tylko, że drugi wskaźnik (olej, paliwo) zamontowałem inaczej. Widać peryferie motoryzacji sąsiadują z kolejowym światem.

PRÓŻ / ŁAD
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!