|
bradko
Nowicjusz
Długość toru:: 25 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #1 : 18 Lutego 2010, 18:40:39 » |
0
|
Ten temat zastanawia mnie od jakiegoś czasu. Co pozostało ze szlaku do, a także stacji w Jasieńcu i w którym miejscu miejscowości szukać śladów. Czy był tam jakikolwiek budynek?
W Jasieńcu byłem raz w życiu, kilkanaście lat temu brat sędziował mecz piłkarski Kraski Jasieniec z kimś tam. Mecz był interesujący tak sobie, więc zasięgnąłem języka wśród miejscowych. Budynek, o którym powiedziano mi, że był budynkiem stacyjnym, był małym białym domkiem stojącym gdzieś tu (na zdjęciu widać ruinę bez dachu lub budowę; albo to było dokładnie tam, albo na pustej obecnie działce na zachód od tego). Z kolei ze strony internetowej szkoły dowiadujemy się, że stoi ona na pocukrownianej działce. A szkoła, o ile pamiętam, to budynek na północ od boiska. No i to by się zgadzało, kolejka wszak obsługiwała cukrownię Czersk.
|
|
|
|
|
|
|
Jsz
|
|
« Odpowiedz #2 : 18 Lutego 2010, 19:21:07 » |
0
|
Obiekty zachowane w Jasieńcu stan na początek 2009r.: -przyczółki mostu i kawałki nasypu za i przed nimi. -budynek stacji (parterowy,dwuokienny,z dachem krytym papą,otynkowany na biało). -resztki nasypu na szlaku Grójec-Jasieniec,w większości przekształcone na polne drogi jednak zaznaczone na mapach.
P.S. Eksplorację trasy polecam na wiosnę lub w lecie jak nie pada,bo po deszczu jest okropne błoto.
|
|
|
|
Jakub Szadkowski
|
|
|
2xm
|
|
« Odpowiedz #3 : 18 Lutego 2010, 19:38:06 » |
0
|
gdzieś tu Tak, ogólnie to chyba tu :smile: Widać "S", którą szlak kolejki odchodził od drogi w stronę stacji. Pozostało jeszcze kilka reliktów: Czasem tamtędy przejeżdżam, ale nigdy nie miałem czasu się zatrzymać. Z tego, co można zobaczyć z samochodu, zachował się jeden przyczółek mostku, kawałek nasypu u kogoś w sadzie i miedza w kształcie "S" prowadząca na teren stacji. Przy drodze (na wysokości stacji) jest również stylowy magazyn - ciekawe, czy była do niego jakaś bocznica? Obecnie trochę się tam wszystko pozmieniało. Edit: Powerpack był szybszy :wink: Dodam jeszcze, że część odcinków biegnie "na przełaj" przez sady - radziłbym odpuszczenie ich sobie - sadownicy są gościnni, ale nie wówczas, gdy przyłapią cię na pętaniu się bez zezwolenia po ich sadzie :wink: . Na zdjęciach lotniczych widać, że ziemia i roślinność ma nieco inny odcień. Ogólnie zaraz za mostkiem tor przecinał drogę i biegł cały czas niemal idealnie prosto w stronę Grójca.
|
|
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
|
bradko
Nowicjusz
Długość toru:: 25 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #5 : 20 Lutego 2010, 22:01:05 » |
0
|
Czy budynek stacyjny to ten domek dokładnie w środku kadru? Raczej nie. Mnie wskazano budynek stojący przy drodze.
|
|
|
|
|
|
|
Jacek 83218
|
|
« Odpowiedz #6 : 20 Lutego 2010, 23:29:30 » |
0
|
Hm czyli można założyć że to może być budynek obok tej budowli bez dachu. Zatem ten nasyp w kształcie Ski jest resztką bocznicy? Bo tor idący od niego wprost byłby za daleko od stacji. Zastanawia mnie czym jest zatem ta połać piachu, gruzu. Czy to może być resztka resztki np. cegielni bądź czegoś innego do czego prowadziła bocznica? Na podstawie zdjęcia (co prawda z 1942) z książki Pokropińskiego oraz tego co widzę na zumi ułożyłem następujący hipotetyczny układ. Nie wiem na ile realny. Jak coś nie tak to sprostujcie. Tak wiem że tor przecina obiekt bez dachu, ale ten mógł powstać po rozbiórce linii.
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
|
« Odpowiedz #7 : 21 Lutego 2010, 00:15:51 » |
0
|
Hm czyli można założyć że to może być budynek obok tej budowli bez dachu. Ten budynek to wspomniany przeze mnie stylowy magazyn. Jeśli stacja ma być przy drodze, to może chodzić o ten budynek na lewo (ten, na którym jest krzyżyk: http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/Default.aspx?crs=EPSG%3A2180&bbox=633072.949165724,440941.564208616,633911.230415724,441509.532958616&variant=RASTER ). Gruzowisko to pewnie teren magazynów po jakimś GSie albo czymś takim. Tak wiem że tor przecina obiekt bez dachu, ale ten mógł powstać po rozbiórce linii. Powstał całkiem niedawno :smile: Na koniec polska mapa WIG z zaznaczonym przebiegiem linii (szkoda, że nie udostępniono - jeszcze - MAPY 1:25000). Widać na niej nasyp bocznicy do cukrowni (na zumi - inny odcień trawy biegnący na południe i kończący się łukiem w prawo). http://www.mapywig.org/m/WIG100_300DPI/P41_S32_GROJEC_300dpi.jpgCzy nikt z ekipy Piaseczyńskiej nie ma dokładniejszych informacji? No, Towarzysze... Pomożecie? :wink:
|
|
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
Jerzy Ch.
Nowicjusz
Długość toru:: 39 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #8 : 21 Lutego 2010, 08:09:25 » |
0
|
Kolego Marku ! Wszelkie pytania dotyczące starych papierów, map i dokumentów powinny być kierowane do kol. Kucyka. To jego dotknęło szczęście w życiu, polegające na tym, że ktoś na drodze z pracy do domu i spowrotem "rozsiewał" te dokumenty na chodnikach i innych zaułkach GrKD - a Kucuś je mozolnie zbierał i nosił nacht hause :-) On Na 100% ma wszystkie pozostałe domuenty i pamiątki dotyczące Jasieńca. Pozdrawiam Jerzy
|
|
|
|
|
|
|
Jacek 83218
|
|
« Odpowiedz #9 : 21 Lutego 2010, 10:56:11 » |
0
|
Cóż to trzeba poczekać na Janusza :smile: Włączenie katastru w geoportalu pokazuje przebieg szlaku na części odcinków. Nawet tam gdzie na miejscu nasypu jest już sad.
@ 2xm Ta miedza w kształcie Ski to chyba nie jest starotorze a po prostu zarastająca droga dojazdowa do wyburzonych magazynów. W/g google earth stały tam jeszcze w 2002.
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
|
« Odpowiedz #10 : 21 Lutego 2010, 13:28:41 » |
0
|
Ta miedza w kształcie Ski to chyba nie jest starotorze a po prostu zarastająca droga dojazdowa do wyburzonych magazynów. Dziwny kształt, jak na drogę (jakby za wszelką cenę nie chciała do asfaltu :wink: ), poza tym magazyny miały bezpośredni dojazd w północno-wschodnim narożniku. Nie wiem, czy magazyny załapały się na bocznicę (wygląda na to, że tak), ale moim zdaniem jest to przede wszystkim początkowy fragment bocznicy do cukrowni (na Zumi: http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Jasieniec&Submit=Szukaj&long=20.937341&lat=51.8193348&type=2&scale=2&svActive=false widać, że roślinność na tym pasie ma inny odcień): Włączenie katastru w geoportalu pokazuje przebieg szlaku na części odcinków. Nawet tam gdzie na miejscu nasypu jest już sad. I to jest moja ulubiona opcja Geoportalu :mrgreen: . No to czekamy na Kucyka.
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #11 : 21 Lutego 2010, 14:39:58 » |
0
|
No i ście się doczekali. Ale ze mną w tym przypadku, to trochę tak jak z tym ruskim świętym Mikołajem, co prezentów nie dawał... Nie zabierałem głosu w temacie, bo kompletnie nic nie wiem. Sprawa Jasieńca będąca nieistniejącą od ponad 40 lat nie pozostawiła w wygrzebanych ze śmietnika podczas likwidacji biura kolei w Piasecznie żadnych śladów. Jedynie podostaje Geoportal... Od działki 3366 (trochę źle tu wyznaczonej) odchodzi działka 14 http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/Default.aspx?crs=EPSG%3A2180&bbox=630107.9375,444935.8203125,630946.21875,445306.9140625&variant=KATASTER będąca początkiem odgałęzienia do Jasieńca, kolejne działki: 37, 127, 34 - zostały one zachowane w formie pierwotnej, dalej obszar kolejowy (dz. nr ew. 126) został spieniężony okolicznym rolnikom co widać tu: http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/Default.aspx?crs=EPSG%3A2180&bbox=632389.96875,441596.7578125,633228.25,441967.8515625&variant=KATASTER Pozostałości obszaru stacji zawiera zapewne pokrojona działka 107. Ale to tylko takie moje gdybanie... Natomiast nie zupełnie "leży" mi prowadzenie bocznicy po działce 114/11, jak co, to stawiał bym na działkę 112. Kucuś
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
2xm
|
|
« Odpowiedz #12 : 21 Lutego 2010, 15:05:25 » |
0
|
Natomiast nie zupełnie "leży" mi prowadzenie bocznicy po działce 114/11, jak co, to stawiał bym na działkę 112. Pamiętaj, że mówimy o okresie "ho, ho, a może jeszcze wcześniej". Cukrownia padła w pierwszej połowie lat '30 tak, że nawet na WIGówce bocznica już nie istniała (a i budynków jak na cukrownię jakoś tak mało). Współczesne mapy geodezyjne z podziałem własnościowym robiono (o ile dobrze pamiętam) na początku lat '70 (pewien starszy geodeta opowiadał mi jakie były przy tym jaja ). Z portalu branżowego zacytuję jedynie: Zaledwie około 40% map ewidencyjnych w Polsce wykonano na podstawie pomiarów bezpośrednich. Jedna czwarta powstała w wyniku opracowań fotogrametrycznych, a pozostałe pochodzą z materiałów archiwalnych*. Bocznica po granicy działki 112 odzwierciedlałaby późniejszy stan (kiedy o cukrowni mało kto pamiętał). Na przedwojennej mapie jest wyraźnie zaznaczony nasyp (co jak co, ale mapy WIG to jedne z najlepszych map jakie wówczas istniały na świecie). Jak wspomniałem do dzisiaj pozostał ślad na zdjęciach lotniczych w postaci innego odcienia roślinności - piach z nasypu robi swoje. Nie była to raczej droga - zbyt łagodne łuki. Przydałyby się jakieś dokładniejsze mapy z epoki - wiem, że istnieją całkiem niezłe mapy z lat '50 i '60, ale niestety w sieci nie widziałem. Swoją drogą - sprawy, gdzie nikt nic nie wie są bardziej wciągające :grin: . *W praktyce najczęściej w terenie wyznaczano działki kod drogami, liniami kolejowymi itp. oraz punkty, w których stykały się z nimi inne granice. Resztę robiono na podstawie zdjęć.
|
|
|
|
|
|
|
gajos
|
|
« Odpowiedz #13 : 21 Lutego 2010, 15:38:21 » |
0
|
Zaledwie około 40% map ewidencyjnych w Polsce wykonano na podstawie pomiarów bezpośrednich. Jedna czwarta powstała w wyniku opracowań fotogrametrycznych, a pozostałe pochodzą z materiałów archiwalnych. Znowu trochę pooftopuję, ale byłem świadkiem rozmowy pomiędzy geodetą mierzącym działki w pewnej wiosce z miejscowym tubylcą (starszym niż Px29) ale pamiętającym jak po wojnie mierzyli wioskę ówcześni geodeci "Aaa Panie, ręką pokazywali i tak mierzyli"
|
|
|
|
|
|
|
Jacek 83218
|
|
« Odpowiedz #14 : 21 Lutego 2010, 19:20:43 » |
0
|
@ 2xm Porównanie mapy z zdjęciem to doskonały pomysł. Teraz już mam jasność co do układu całości. Swoją drogą nie wiem czemu szukałem szkoły gdzie indziej, a to boisko jest w miarę widoczne.
@ Gajos Może i tak mierzyli. :smile: Nie mniej wyświetlany przez geoportal przebieg wpisuje się w widoczne starotorze wyróżniające się z otoczenia m.in wspomnianą przez Kucyka różnicą w odcieniu roślinności.
Cóż niech się poprawi pogoda i będę mógł się wybrać na dokumentację pozostałości stacji, a może w części i szlaku. A czego się dowiem tu umieszczę.
|
|
|
|
|
|
|
Jacekglm
|
|
« Odpowiedz #15 : 21 Lutego 2010, 19:55:40 » |
0
|
Cóż niech się poprawi pogoda i będę mógł się wybrać na dokumentację pozostałości stacji, a może w części i szlaku. A czego się dowiem tu umieszczę. Miałem to samo zaproponować. Od połowy marca już jest w miarę znośnie. Daj znać jak będziesz się wybierał.
|
|
|
|
|
|
|
Jacek 83218
|
|
« Odpowiedz #16 : 06 Lipca 2010, 21:39:03 » |
0
|
Wizja lokalna podejście pierwsze. Gdzieś tak z miesiąc temu przejeżdżałem przypadkiem przez Jasieniec. (Temat sobie trochę poczekał ) Nie miałem czasu na zbytnie rozglądanie się i badanie pozostałości, nie mniej udało mi się zrobić parę zdjęć budynku który był (?) dworcem i owego przyczółka mostu. To jest ten dworzec. Teren przed nim jest tak bardzo zmieniony że naprawdę ciężko doszukać się równi stacyjnej. W ogóle cała okolica jest tak pogrodzona że nawet nie można się tam w ogóle pokręcić w poszukiwaniu pozostałości, a samego dworca pilnuje niezbyt sympatyczny pies. A oto ten przyczółek. Solidnie zbudowany. Szkoda że jego bliźniak przepadł w odmętach historii. Prowadzi do niego płaski, niski nasyp. Za przyczółkiem nie ma już śladu po czymkolwiek. Gospodarz sadu zaorał skutecznie resztę starotorza, podobnie dalej brak śladów. 30 lat naprawdę zrobiło swoje. Drugie podejście może pozwoli zebrać nieco więcej informacji.
|
|
|
|
|
|
|
gajos
|
|
« Odpowiedz #17 : 04 Lipca 2012, 01:12:50 » |
+2