Świat kolejek wąskotorowych SMF
29 Maj 2023, 13:48:43 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sezon 2014  (Przeczytany 33038 razy)
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 778 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 30 Sierpień 2014, 00:14:44 »
0

Tu trochę się nie zgodzę Pawle.
Przepatrzyłem ich stronę i ogólnie atrakcji trochę jest.
Kwestia tylko, czy cennik jest dopasowany do "lokalnych( powiedzmy R=50km)" możliwości.
Poza tym jak by nie patrzeć w Parku spędzisz tyle czasu ile chcesz i na totalnym luzie, a na/w Zatorze usiłujesz wydusić ile wejdzie bo familja zapłaciła te prawie 300 złociszy za dzień.

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
hjugytf
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 30 Sierpień 2014, 09:44:19 »
0

Nie chciałem właśnie pisać na ten temat, aby nie było tzw.ale, bo w końcu Zator to nie temat tego forum. Byłem jakiś czas temu. Ludzi bardzo dużo, zapłaciłem 220zł za wstęp i nie przejechałem się na niczym, bo było tyle ludzi. Z tego co mi gość gadał maja tewgo wszystkiego robić więcej. Jeśli w Chorzowie nie zedrą starej odpadającej farby to myślę, że może klient się podzielić a dla Chorzowa może to być ciężko, bo sam jak pisałeś od lat mają kłopot z kasą/
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1839 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 31 Sierpień 2014, 01:16:42 »
+3

Rzecz w tym, że kolej wąskotorowa w Parku Śląskim nie jest elementem Wesołego Miasteczka. Z pewnością duży ruch w Wesołym sprzyja kolei wąskotorowej, ale nie jest warunkiem sine qua non. Park jest niezwykle (by nie rzecz nieparlamentarnie - zajebiście) popularnym miejscem wypoczynku dziesiątek tysięcy ludzi z Katowic, Chorzowa, Siemianowic, Bytomia, a za pewne także i nieco bardziej odległych miejscowości (Ruda, Świętochłowice itepe). Oprócz Wesołego Miasteczka jest tam zoo, planetarium, multum restauracji i cholera wie, co jeszcze. Ponadto dotarcie do niego kosztuje tyle, co niemal nic (bilet na tramwaj), a wejście - z goła nic. I jest dostępny dla niezmotoryzowanych. A Zator - khem, bez auta to lipa.

Podsumowując - nie wydaje mi się, żeby Zator stanowił jakieś istotne zagrożenie dla parkowej kolei.
Dla nieznających górnośląskich realiów - Park Śląski znajduje się w samym sercu rejonu, w którym średnia gęstość zaludnienia wynosi ponad 4000 osób na kilometr kwadratowy (średnia dla całej Polski: 147 osób). Zaś w czasie nieprzekraczającym 30 minut może do niego dojechać komunikacją miejską (potencjalnie) około miliona osób, z czego znaczna część (albo nawet i większość) bez przesiadek. Kolejny milion w czasie godziny.
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!