dobrzyn
|
 |
« Odpowiedz #40 : 23 Marca 2013, 08:51:34 » |
+2
|
Wczorajszy dzień przyniósł wizualizację pomysłu kol. Jakuba:  Natomiast wieczór zrodził taką oto wizję: 
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
sarna
|
 |
« Odpowiedz #41 : 23 Marca 2013, 09:14:33 » |
+2
|
Pomysł na dole fajny ale jak już to bardziej widział bym tam Polskie kolory zamiast kolorów Boliwii 
|
|
|
|
|
|
|
dobrzyn
|
 |
« Odpowiedz #42 : 23 Marca 2013, 09:33:11 » |
+1
|
Pomysł na dole nawiązuje do kolorów rasta nie boliwii i jest to element wizji 
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #43 : 23 Marca 2013, 10:50:38 » |
0
|
Dobrzyń a dal byś rade narzucić schemat malowania wagonów rumuńskich na lokomotywę??
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
dobrzyn
|
 |
« Odpowiedz #44 : 23 Marca 2013, 11:36:53 » |
0
|
Dobrzyń
Dobrzy n dałby radę  Ale nie przed wieczorem
|
|
|
|
|
|
|
Cordylus
|
 |
« Odpowiedz #45 : 23 Marca 2013, 13:00:09 » |
+1
|
Ten pierwszy "LxSP32" wygląda świetnie! Ten "rasta-rumun", już niestety nie. Kojarzy mi się raczej z... szkoda gadać...  Mogę się jeszcze spytać na jakim programie wizualizacje te były robione?
|
|
|
|
|
|
|
sarna
|
 |
« Odpowiedz #46 : 23 Marca 2013, 13:11:43 » |
0
|
Pomysł na dole nawiązuje do kolorów rasta nie boliwii i jest to element wizji  Jak ma być true-rasta to musisz dorzucić jeszcze kilka zielonych liści, inaczej będzie mylony z Boliwią..  Wpadł mi teraz taki pomysł.. pamiętacie furgon z Drużyny A? GMC Vandura. Zawsze podobał mi się ten czerwony pasek który szedł od środka po sam dach, może coś takiego? z 2 stron, na dłuższym przedziale mniej stromy i oba łączyły by się w pasek nad budką.. nie wiem jak to dokładniej opisać http://all-carz.com/data_images/gmc-vandura/gmc-vandura-06.jpgspojler raczej można sobie odpuścić 
|
|
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2013, 13:17:19 wysłane przez sarna »
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #47 : 23 Marca 2013, 13:22:25 » |
0
|
Mogę się jeszcze spytać na jakim programie wizualizacje te były robione? Większość wizualek bazuje na projekcie Marcina Wojdy ze strony www.klimaty.wask.plOrygiał był przygotowany w formacie wektorowym Corel Draw (*.cdr) Przy projektowaniu malowania form przestrzennych warto także mieć na uwadze wszelkie załamania krawędzi, przetłoczenia, drzwiczki, żaluzje itd. To co w formie płaskiej prezentuje się ładnie na projekcie nie zawsze będzie dobrze prezentować się w 3d.
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #48 : 23 Marca 2013, 13:22:58 » |
0
|
Miałbym prośbę do Kolegi Dobrzynia bądź Kolegi Grzegorza Sykuta. Jak widzę obaj macie talent do operowania grafiką, czego niestety ja nie posiadam. Czy można było by poprosić Was o "podstawianie" projektów malowania lokomotyw do wagonu rumuńskiego w "klasycznej" szacie? Wiecie, widok wagon + lokomotywa od razu daje pojęcie czy pasuje jedno do drugiego...
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
|
|
|
dobrzyn
|
 |
« Odpowiedz #49 : 23 Marca 2013, 13:48:57 » |
0
|
Dobrzynia
A nawet Dobrzyna wieczorem mogę się pobawić w schemat doczepowy. Rysunki są z Corela i stanowią wypadkową moich niegdysiejszych prac nad "spłaszczeniem" blach rumuna narysowanych przez Marcina. Układ żaluzji i drzwi odpowiada w tym przypadku Lxd2-316
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #50 : 23 Marca 2013, 13:55:53 » |
0
|
Układ aluzji i gładkie drzwi odpowiadają również w 100% maszynom z Piaseczna, zatem mamy bardzo dobrą lalę do ćwiczenia makijażu.
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
|
|
|
Hal9
|
 |
« Odpowiedz #51 : 23 Marca 2013, 17:37:21 » |
0
|
Zielony (wojskowy) + żółty bardzoooo ładny  Malowanie w tzw. polskie barwy uważam za zły pomysł. Lokomotywa nie jest przecież polskiej produkcji, nie obsługuje też oficjalnych pociągów państwowych. Malowanie na wzór klasy rumuńskiej: kość słoniowa - czerwony jakoś mnie osobiście się nie podoba. Wydaje mi się że jednolita całość lokomotywa + wagony będą wyglądać może i porządnie ale nieciekawie i nie będą zwracać uwagi (a to ważne w tym interesie). Zanim ktoś mi zarzuci że tzw. polskie barwy i malowanie na wzór klasy rumuńskiej to jedno i to samo zwracam uwagę że kolory flagi są ściśle określone. Jeszcze jedno pytanie czy ta lokomotywa w odmiennym malowaniu ma być eksploatowana normalnie w pociągach rozkładowych czy służyć jako rezerwa i do celów technicznych ? Jeśli to drugie to może by ją wymalować na jaskrawy pomarańcz taki jak malowano pojazdy techniczne na kolei.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2013, 17:58:32 wysłane przez Hal9 »
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #52 : 23 Marca 2013, 18:29:40 » |
+3
|
Faur ma być (jak jest do tej pory) zwykłym lokiem liniowym - śmigać z klasami rumuńskimi, wyć turbinami, tłuc samochody, etc. Zamysł mój jest taki że chcę pokryć odpowiedniej jakości powłoką malarską lokomotywę, ale że nie wiem jak to zrobić (o brak wiedzy w kategorii estetycznej, a nie technologicznej, chodzi mi), przy czym pragnąłbym, aby nie było to kolejne "oryginalne", banalne malowanie jakich wiele, stąd dzielimy się pracą: Wy dajecie pomysł, ja go fizycznie wykonuję. Chyba to uczciwy podział, co? 
|
|
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2013, 18:40:26 wysłane przez Kucyk »
|
|
|
|
|
Szymek
|
 |
« Odpowiedz #53 : 23 Marca 2013, 22:16:52 » |
+2
|
Moja propozycja, to schemat - umówmy się - "LxdSp32" z tym, że: - kolor żółty zastępujemy czerwonym; - kolor zielony zastępujemy kremowym przy czym ostoja i osłony między wózkami - czerwone; - czołownice - czerwone z kremowymi pasami (w klasycznym dla Lxd2 schemacie); - dach - szary; Zaletą takiego malowania jest oryginalny schemat (z krzywiznami pasów nadającymi pewnej dynamiki sylwetce) pasujący kolorystycznie do wagonów rumuńskich, a jednocześnie nie zlewający się z nimi w całość. Zresztą w Ełku w latach 90-tych również dostosowano kolorystykę lokomotyw - w tamtym przypadku Lyd1 - do wagonów. Ewentualnie - aby usunąć monotonię z przodu - można dodać pas koloru kremowego schodzące się w V na przedzie, a zaczynający się z boku na wysokości pasa czerwonego – jak na poniższym schemacie. Pozwoliłem sobie wykorzystać wizualizacją "dobrzyna", którą - z braku CORELA - niezgrabnie zmodyfikowałem, ale kolory niestety Musicie sobie dodać w wyobraźni  . Może Ktoś to zgrabniej i w kolorze podda wizualizacji  W zaproponowanym schemacie można również zamienić czerwony z kremowym - również będzie pasowało do wagonów rumuńskich. Kolor jasny - kremowy Kolor ciemny - czerwony.  Kolor jasny - kremowy Kolor ciemny - czerwony. 
|
|
|
|
|
|
|
Michał Z
|
 |
« Odpowiedz #54 : 24 Marca 2013, 06:18:41 » |
0
|
Choć zasadniczo hołduję malowaniom historycznym pozwolę sobie dołączyć się do tej dyskusji. Pomysł Jakuba na układ kolorów stylizowany na SP32 jest b. ciekawy, zwłaszcza po modyfikacji tych kolorów na czerwono-kremowe. A może dół lokomotywy (ramę) na szaro? Polecam jeszcze wziąć pod uwagę motywy zastosowane na rumuńskiej MBxd2 (skośne pasy zarówno z boku jak i na czole), odradzam sztampowy pasek na czole w kształcie litery V
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #55 : 24 Marca 2013, 08:41:38 » |
0
|
Czyli jedziemy od dołu: wózki czarne, "ostoja" szara, dalej czerwień i beż na kabinach i na koniec szary dach. Ale właśnie - co z przoda skoro nie Victoria?
|
|
|
|
|
|
|
PX48-28
Młotkowy

Długość toru:: 52 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #56 : 24 Marca 2013, 09:48:25 » |
0
|
Ale właśnie - co z przoda skoro nie Victoria?
Można zrobić załamanie jak na Gagarach RP 
|
|
|
|
|
|
|
dobrzyn
|
 |
« Odpowiedz #57 : 25 Marca 2013, 08:25:42 » |
+2
|
No więc tak. Rumun w malowaniu doczepy wygląda moim zdaniem mdło:  Natomiast rumun w malowaniu rumuna.... <3   Tyle tylko że Corel przy eksporcie z CMYKa do RGB zniekształcił kolor wiśniowy ZNALAZŁEM TEZ RYSUNEK RUMUNA W WYEKSPORTOWANY W BMP. JUTRO KAŻDY BĘDZIE SIĘ MÓGŁ WYŻYĆ NA RUMUNIE 
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #58 : 25 Marca 2013, 08:32:15 » |
0
|
No więc tak. Rumun w malowaniu doczepy wygląda moim zdaniem mdło:
Tak jak pisałem wcześniej. Brak okien psuje efekt. Nie ma co patrzeć na doczepy tylko zaszaleć i pomalować w ciekawy wzór.
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #59 : 25 Marca 2013, 08:37:26 » |
0
|
A gdyby obniżyć pas i ostrza "strzał" z modelu Kolegi Jakuba tak, aby znalazły się na wysokości czerwonego pasa z mdłego malowania? Nawiązywało by to trochę do oryginalnego malowania motowozów MBxd2.
|
|
|
|
|
|
|
|