Paweł Niemczuk
|
|
« : 20 Kwietnia 2013, 22:10:32 » |
+2
|
Wygrzebane przez znajomego na jutubie. Etiuda filmowa "Świętokrzyski Ekspres" w realizacji Maxima Forda. Szczęka mi opadła, usiadłem z wrażenia. Coś cudnego. Gorąco polecam!
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #1 : 20 Kwietnia 2013, 22:43:27 » |
0
|
Ten most w 1:59 to gdzie był? Do Szczucina Wąsk?
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
|
« Odpowiedz #2 : 20 Kwietnia 2013, 22:50:10 » |
0
|
To nie jest ten sam filmik co zamieszczony wcześniej na: http://750mm.pl/index.php?topic=2356.0
|
|
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2013, 22:53:48 wysłane przez a cygan »
|
|
|
|
|
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #3 : 20 Kwietnia 2013, 23:10:57 » |
+2
|
Na razie: - 1.05 - jazda po grobli w Sieragach na szlaku Szczucin - Staszów - 1.59 - jazda po moście nad Wisłą koło Szczucina
A dalej będziemy pytać najstarszych Górali :-)
|
|
|
|
|
|
|
Maciek JKD
|
|
« Odpowiedz #4 : 20 Kwietnia 2013, 23:15:10 » |
+1
|
Osobiście obstawiam mostek nad rzeką Wschodnią za stawami hodowlanymi Radziwiłłów w Sieragach (przed stacją w stronę Szczucina). Zawsze nas zastanawiało, jaka była jego konstrukcja - osadzony na solidnych, betonowych przyczółkach o dość dużej rozpiętości. Niestety nikt z pytanych kolejarzy nie potrafił przywołać w pamięci wyglądu tego mostu. Film jest po prostu bajeczny, do tego ujęcia przeprawy w Szczucinie zwalają z nóg. Cieszę się niezmiernie, że jakimś cudem ujrzał "światło dzienne" i można sobie odtworzyć te malownicze obrazy przeszłości zapomnianych szlaków, szczególnie że z tamtych terenów zbyt wiele się ich nie zachowało. Pozdrawiam Maciek
|
|
|
|
Śpieszmy się jeździć koleją, tak szybko odchodzi...
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #5 : 20 Kwietnia 2013, 23:27:50 » |
+1
|
@ Andrzej Cygan: tak, to ten sam film Oczeq mnie ubiegł, dopiero po tym, jak go wrzuciłem na forum, to zostałem uświadomiony, że został już dodany nieco wcześniej Pozostaje mi zatem przeprosić za dubel. Ale chyba nie ma co kasować - nie każdy, kto czyta Hajd Park, czyta wątek o świętokrzyskiej.
|
|
|
|
|
|
|
kalito
|
|
« Odpowiedz #6 : 21 Kwietnia 2013, 08:52:04 » |
+2
|
Nie ma co kasować. W hajd parku ten filmik by wsiąkł wśród całej masy innych
|
|
|
|
Pozdrawiam Kalito Piszę w miarę poprawnie po polsku.
|
|
|
Maciek JKD
|
|
« Odpowiedz #7 : 21 Kwietnia 2013, 20:20:22 » |
0
|
Rozpędziłem się nieco - kolega Bogdan dziś mnie oświecił - myślałem, że chodzi o "mały" mostek o konstrukcji kratownicowej (nie popatrzyłem na czasówkę). Duży to rzecz oczywista most kolejowo - drogowy nad Wisłą w Szczucinie. Tu link do rewelacyjnej fotki Andrzeja Mastalerza: http://expres-ponidzie.k-ow.net/trasa/stacje/szczucin/galeria/archiwum/b2.htmJeśli ktoś się wprowadził w błąd - wybaczcie! Pozdrawiam Maciek PS Bogdanie - jeszcze raz wszystkiego najlepszego z okazji ooookrągłej rocznicy!!!
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan_KRK
|
|
« Odpowiedz #8 : 21 Kwietnia 2013, 21:00:06 » |
0
|
Witam! I Dzięki za powtórne życzenia Pozwoliłem sobie przeanalizować ten fillm wiele razy i moje wyniki mogą być zaskakujące. Ja wyliczyłem co najmniej 5 różnych składów.Jeśli jestem w błędzie,proszę o inną interpretację. Pozdrawiam. Bogdan
|
|
|
|
"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
|
|
|
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #9 : 19 Września 2013, 19:25:42 » |
0
|
Na razie: - 1.05 - jazda po grobli w Sieragach na szlaku Szczucin - Staszów - 1.59 - jazda po moście nad Wisłą koło Szczucina
A dalej będziemy pytać najstarszych Górali :-)
Dziś miałem okazję oglądać film z Naczelnikiem. Poza potwierdzeniem oczywistych ujęć rytwiańskich i szczucińskich mamy informację, że most w 4.10 http://youtu.be/P1RiIrBBMRU?t=4m13s to może być zachowany most na szlaku z Bogorii do Jachimowic tuż obok stacji wodnej zasilającej stację Bogoria. I niestety, ale nie. Spojrzałem na nasz materiał z 2003 roku https://www.youtube.com/watch?v=6IMYW7GQU-U na którym widać, że ten most ma zdecydowanie niższe boki. Temat więc nadal jest otwarty. Spróbujemy zaprosić do pomocy naszego najstarszego maszynistę Pana Mariana.
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #10 : 19 Września 2013, 21:15:55 » |
0
|
A czy w Kazimierzy Wielkiej był most stalowy??
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #11 : 19 Września 2013, 21:46:03 » |
0
|
A czy w Kazimierzy Wielkiej był most stalowy??
Tzn gdzie w Kazimierzy ?
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #12 : 19 Września 2013, 21:58:47 » |
0
|
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #13 : 19 Września 2013, 22:14:48 » |
0
|
Na odcinku kazimierskim najbliższym dużym mostem jest zachowany most łukowy nad Szreniawą w Proszowicach. Natomiast film koncentruje się na odcinkach obsługiwanych przez Bogorię.
|
|
|
|
|
|
|
|
stojo
Czytelnik
Długość toru:: 8 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #15 : 23 Września 2013, 07:28:24 » |
0
|
- 4.50 min. na 99.9% Rataje (charakterystyczny budynek stacyjny, z prawej strony parowozu na filmie, zachowany do dziś obok stacji "Rolmet" i dawnego młynu. . ciekawią mnie ujęcia z 2.30 i 2.40 oraz 3.30 - to ostatnie to może okolice Orzelca
|
|
|
|
|
|
|
stojo
Czytelnik
W terenie
|
|
« Odpowiedz #16 : 23 Września 2013, 07:43:00 » |
0
|
-3.12 min może być to fragment na odcinku Bogoria - Włostów
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #17 : 23 Września 2013, 08:28:02 » |
0
|
A jaki jest most w Nawodzica??
|
|
|
|
|
|
|
Maciek JKD
|
|
« Odpowiedz #18 : 23 Września 2013, 12:12:11 » |
0
|
W Nawodzicach jest długie przęsło blachownicowe, a przynajmniej do niedawna było.
Pozdrawiam Maciek
|
|
|
|
|
|
|
stojo
Czytelnik
W terenie
|
|
« Odpowiedz #19 : 29 Września 2013, 14:21:45 » |
0
|
Po kolejnej analizie filmu i niedawnego pobytu w okolicy: 3.05 min - podjazd do mostu w Szczucinie około 200 m za stacją Rataje (na kadrze jeśli dobrze się przyjrzycie z lewej strony majaczy most nad Wisłą)
2.42 min - panorama na okolicę i jadący pociąg to okolice Zborówka
Uważam, że przy "rozpracowywaniu" poszczególnych kadrów należy się skupić tylko na odcinku Staszów - Szczucin (chociaż nie dużo ich do potwierdzenia pozostało)
|
|
|
|
|
|
|
|