Świat kolejek wąskotorowych SMF
16 Października 2025, 00:56:22 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nocny pociąg do Zaniemyśla na Średzkiej Kolei Powiatowej - 27/28.07.2013  (Przeczytany 11854 razy)
Paskud
Młotkowy
**
Długość toru:: 69 m

W terenie W terenie

Sekretarz TPKŚ

mateusz.jungst
« : 11 Czerwca 2013, 22:37:41 »

Witam wszystkich!

W imieniu Towarzystwa Przyjaciół Kolejki Średzkiej „Bana”, serdecznie zapraszam na nasz kolejny pociąg specjalny. Tym razem proponujemy przejazd nocą z 27 na 28 lipca 2013 r. z licznymi sesjami fotograficznymi na stacjach. Przejazd pociągu specjalnego odbędzie się w godzinach 22:00 - 6:00. Sesje będą odbywać się przy pomocy sztucznego oświetlenia z wykorzystaniem statystów oraz epokowych pojazdów. Wszystko to osadzone zostanie w późnych latach 70-tych, kiedy na kolejce średzkiej kursowała nocna para pociągów do Zaniemyśla.

W skład pociągu zostaną włączone dwa wagony typu 1Aw oraz bagażowo-pocztowy w malowaniu ciemnooliwkowym. W programie przewidzieliśmy również ognisko z pieczeniem kiełbasek. Wysokość składki to 80zł płatne z góry - liczba miejsc w pociągu jest ściśle ograniczona!

Zapisy oraz szczegółowe informacje pod adresem tpks.bana(at)gmail.com lub tel. 607 967 143. W zgłoszeniu prosimy podać kontaktowy numer telefonu.

Szczegółowy plan imprezy opublikujemy już wkrótce!

Zapraszam wszystkich serdecznie do wzięcia udziału w tej pełnej nostalgii podróży w czasie!  

Pozdrawiam!
Mateusz
Paskud
Młotkowy
**

W terenie W terenie

Sekretarz TPKŚ

mateusz.jungst
« Odpowiedz #1 : 03 Lipca 2013, 18:38:00 »

Witam ponownie!

Po dłuższych ustaleniach w gronie TPKŚ, podaję ostateczny uogólniony plan naszej imprezy:

Całość rozpocznie się 27 lipca o 21:30 (Uwaga - rozpoczęcie pół godziny wcześniej niż to pierwotnie zakładaliśmy!) od poprowadzonej przeze mnie krótkiej odprawy przed imprezą, a następnie trwającej około godziny sesji fotograficznej na stacji Środa Miasto z parowozami Px48-1756 i Px48-1920.

Pociąg specjalny wyruszy w drogę do Zaniemyśla o godzinie 22:30. Po drodze będą przeprowadzane stacjonarne sesje fotograficzne na stacjach (z różnymi bonusami), a także planujemy wykonać nocny szlakowy fotostop z tradycyjnym najazdem.
W drodze powrotnej z Zaniemyśla, oprócz fotostopów, w Śnieciskach odbędzie się ognisko. Gdy światło będzie już "używalne", przeprowadzone zostaną także typowe fotostopy z najazdami (w tym ze wschodzącym słońcem na Kipie - oczywiście o ile pogoda pozwoli).

Impreza zakończy się około godziny 6:00 na stacji Środa Miasto.

Szczegółowy plan imprezy z rozpiską godzinową będziemy wysyłać bezpośrednio do uczestników imprezy.

Kilka wskazówek dla uczestników:

Ze względu na ograniczoną ilość miejsca na fotostopach, proszę, by na stacjonarnych sesjach osoby, które wykonały zdjęcia i są z nich zadowolone, ustąpiły miejsca następnym fotografującym. Przewidziany czas na pewno będzie wystarczający, by wszyscy uczestnicy wykonali dobre ujęcia.

Wskazanym jest, by uczestnicy korzystali ze statywów i nie korzystali z lamp błyskowych, bo sobie raczej niewiele pomogą, a potencjalnie będą tylko mogli zaszkodzić innym - sceny będą doświetlane sztucznym oświetleniem.

Dla osób przybywających na imprezę własnymi samochodami zorganizowany zostanie oddzielny parking za lokomotywownią - ustawione tam pojazdy nie będą wówczas przeszkadzać przy fotografowaniu. Prosimy o nie parkowanie przy dyżurce oraz wzdłuż peronu stacji Środa Miasto.

W związku z pojawiającymi się pytaniami, prosimy o nie gonienie pociągu samochodami. Po pierwsze, przy stacjonarnych sesjach pojazdy wjeżdżające w kadr skutecznie utrudnią życie uczestnikom imprezy. Po drugie, impreza w razie niewystarczającej liczby uczestników przejazdu po prostu się nie odbędzie z powodów finansowych.

Wszystkich, którzy wciąż się wahają, zapraszam gorąco do wzięcia udziału w imprezie. Obecna sytuacja kolejki może sprawić, że będzie to ostatnia okazja do wykonania takich zdjęć z parowozem na Średzkiej Kolei Powiatowej.

Cały czas są wolne miejsca - prosimy o jak najszybsze zgłaszanie się, bowiem do najbliższego piątku powinniśmy wpłacić zaliczkę na uruchomienie pociągu!

Pozdrawiam!
Mateusz
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #2 : 04 Lipca 2013, 12:33:01 »

Jedna wskazówka dla organizatorów
Zadbajcie o lepsze oświetlenie wagonów. Byłem u Wan na nocnej 2 lata temu i szczerze mówiąc to był największy zgrzyt

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
Doctor
Młotkowy
**
Długość toru:: 113 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 04 Lipca 2013, 12:47:48 »

I jeszcze jedna wskazówka: fajnie by było, jakby ci, co muszą z jakiegoś powodu przejść przed fotografującymi gasili latarki...

pozdrawiam
Michał 'Doctor' Pawełczyk
http://parowozy.net
http://tpwp.pl
Paskud
Młotkowy
**

W terenie W terenie

Sekretarz TPKŚ

mateusz.jungst
« Odpowiedz #4 : 04 Lipca 2013, 17:08:46 »

Zadbajcie o lepsze oświetlenie wagonów. Byłem u Wan na nocnej 2 lata temu i szczerze mówiąc to był największy zgrzyt
To było 3 lata temu - oświetlenie w wagonach jest już od dawna zrobione. Wówczas wdarło się małe zwarcie w instalacji jednego z wagonów, co kompletnie rozładowało akumulatory. Dołożymy wszelkich starań by się to nie powtórzyło.

I jeszcze jedna wskazówka: fajnie by było, jakby ci, co muszą z jakiegoś powodu przejść przed fotografującymi gasili latarki...
Obsługa zostanie odpowiednio uświadomiona odnośnie zachowania na tego typu imprezie. Dawniej chyba po prostu brakowało tutaj kogoś z zacięciem fotograficznym - osobiście postaram się wszystkiego dopilnować.

Pozdrawiam!
Mateusz
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #5 : 04 Lipca 2013, 17:45:41 »

To było 3 lata temu - oświetlenie w wagonach jest już od dawna zrobione. Wówczas wdarło się małe zwarcie w instalacji jednego z wagonów, co kompletnie rozładowało akumulatory. Dołożymy wszelkich starań by się to nie powtórzyło.
Zwracam więc honor

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
Paskud
Młotkowy
**

W terenie W terenie

Sekretarz TPKŚ

mateusz.jungst
« Odpowiedz #6 : 14 Lipca 2013, 22:59:18 »

W związku z tym, że pojawiają się pytania, ogłaszam że impreza się odbędzie. Jednocześnie proszę, by wszystkie osoby co zarezerwowały miejsca, ale jeszcze ich nie opłaciły, dokonały jak najszybszych wpłat.

Zostało jeszcze kilka wolnych miejsc

Pozdrawiam!
Mateusz
px48
Zawiadowca
Długość toru:: 335 m

W terenie W terenie

Prezes TPKŚ

« Odpowiedz #7 : 19 Lipca 2013, 12:08:53 »

Limit wolnych miejsc został wyczerpany.

Łukasz
SGKW
*
Długość toru:: 209 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 29 Lipca 2013, 22:47:10 »

Nikt nie spieszy się z relacją z imprezy, więc może ja pokrótce napiszę.
Była to moja druga impreza na kolejce średzkiej, i druga która zostaje zaliczona do udanych. Imprez na wąskim torze nie ma wiele w skali kraju, więc i konkurencja nie istnieje, ale organizatorzy się przyłożyli i chcę im w tym miejscu podziękować.
Pomimo początkowych problemów z oświetleniem parowozu wszystko podczas przejazdu grało jak trzeba, nocne fotostopy wzbogacone motywem samochodowym w postaci fiata 125p miały swój niepowtarzalny klimat. Jeszcze podczas pobytu w Zaniemyślu rozjaśniające się niebo przecinały pioruny, co uniemożliwiło zdjęcia ze wschodem słońca, lecz pogoda dopisała i było całkiem ciepło podczas całej nocy. Wzorowa współpraca z organizatorami przejazdu zachęca do kolejnych odwiedzin, mam nadzieję że będą organizowane kolejne przejazdy dla miłośników starej kolei.  Odwiedziłem sporo kolejek wąskotorowych w Polsce, ale stacja w Środzie Wlkp. Miasto znajduje się na najwyższym miejscu, jeśli chodzi o klimat starej kolei wąskotorowej, który przetrwał likwidację sieci, restrukturyzację PKP oraz.. mam nadzieję że przetrwa też wiele następnych lat w niezmienionym kształcie, choć zdaję sobie sprawę że bez parowozu sporo straci na atrakcyjności. Chciałbym się podzielić też moimi zdjęciami które nie są rewelacyjne, ale pewnie w części oddają atmosferę imprezy Zdjęcia z przejazdu
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2013, 22:52:09 wysłane przez Łukasz » Zapisane
Paskud
Młotkowy
**

W terenie W terenie

Sekretarz TPKŚ

mateusz.jungst
« Odpowiedz #9 : 30 Lipca 2013, 20:50:37 »

Zgodnie z obietnicą, udostępniam zdjęcie grupowe z przejazdu:

http://speedy.sh/pndeX/DSC06872.jpg

Dziękuję wszystkim serdecznie za udział i jednocześnie proszę o przebaczenie, że przez partactwo pewnych osób nie udało nam się zrealizować wszystkiego, co było zaplanowane.

Pozostaje mi tylko zaprosić na nasze następne imprezy!

Pozdrawiam!
Mateusz
feyg
Mechanik
Długość toru:: 233 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 31 Lipca 2013, 11:53:06 »

Zgodnie z obietnicą, udostępniam zdjęcie grupowe z przejazdu:
...plus trojana, jak stwierdził mój antywirus (Kaspersky)
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 31 Lipca 2013, 14:58:37 »

Impreza zacna. Ze zdjęć nie do końca jestem zadowolony (ach te wypalone światła...), ale kilka mogę chyba pokazać (Link do galerii).
Szkoda, że nie wszystko wypaliło, ale klimat kolejki średzkiej rekompensuje to z nawiązką. Pod wieloma względami to najbardziej "historyczna" kolejka w Polce. Nie chodzi tylko o tabor, ale też o budynki i ogólnie infrastrukturę. Parowozownia z całym zapleczem trakcji parowej, wyczyszczone torowisko, ciekawe budynki niespierniczone chamskimi PRL-owskimi przebudowami, latarnie*. Do tego dzięki zlokalizowaniu parowozowni przy stacji osobowej i oddzieleniu części towarowej mamy zespół "kompaktowy", bez hektarów nieużytkowanych i zarastających zielskiem torów ładunkowych, placów złomu i ruin. 

* w kontekście nocnych przejazdów szkoda, że większość z nich nie działa. Rozumiem, że kolejka ma teraz znacznie poważniejsze problemy, ale przy takiej okazji stylowe (i efektywne) oświetlenie terenu (zarówno w Środzie jak i w Zaniemyślu) dałoby bardzo dużo.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Doctor
Młotkowy
**
Długość toru:: 113 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 31 Lipca 2013, 17:59:06 »

Było fajnie, może trochę żal poranka i niewykorzystania pomarańczowej tarczy słońca wiszącej chwilę nad horyzontem, ale generalnie impreza mi się podobała. Jak chyba zawsze na średzkiej kolejce
Jakby ktoś chciał, to tu są foty: http://parowozy.net/album/nocny-pociag-do-zaniemysla---27-28.07.2013-225

pozdrawiam
Michał 'Doctor' Pawełczyk
http://parowozy.net
http://tpwp.pl
Cooleyorz
Nowicjusz
*
Długość toru:: 44 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 31 Lipca 2013, 20:02:27 »

Również mogę potwierdzić że impreza była udana. Szkoda trochę ogniska (przez problemy pewnych ludzi z bezsennością) ale poza tym wszystko dobrze.

Cała galeria: https://plus.google.com/photos/118101067311430638934/albums/5906022574882874817
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!