Leśny Dziadek
|
|
« : 18 Kwietnia 2014, 15:42:36 » |
+3
|
Zaczynamy za dni parę, więc garść szczegółów: - rezygnujemy z "krótkiej"i "długiej" trasy, na rzecz ujednoliconego przejazdu do Muzeum Kolei Helskich - od sezonu 2014 wprowadzamy bilet "kartonik", wzorowany na biletach z wąskich kolei lat 80tych, Arczi być może uruchomi komposter i będziemy nabijać datę - na etapie zaawansowanego projektowania jest objazd "trójki" - jest duża szansa na realizację, choć jeszcze nie na ten sezon - startujemy 29 kwietnia, jak co roku kolejka bierze udział w Nocy Muzeów, w tym roku aktywnie i militarnie (póki co szczegółów nie zdradzam). Mile widziani drezyniarze maści wszelakiej. A póki co, życzenia od Valle'go z MOW
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
|
« Odpowiedz #1 : 18 Kwietnia 2014, 22:49:44 » |
0
|
To ładnie się zapowiada Choć nie powiem, M.O.W. w zimowej scenerii też robi wrażenie. Jak byłem w styczniu mimo " zamkniętego" muzeum sporo można było obejrzeć. I tu niestety zaliczam wtopę- od tamtego czasu wrzucam zdjęcia galerii i wrzucić nie mogę... Ps.i wzajemnie
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Ogoniasty
|
|
« Odpowiedz #2 : 22 Kwietnia 2014, 11:10:34 » |
+2
|
Tor od Bruna do Cezera przeszedł tydzien temu naprawę bieżącą i możecie bezpiecznie go exploatować Brakująca łubka na km 0,8 została wstawiona Podbicie rozjazdu oraz złubkowanie odcinka przy Cezarze wykonam jeszcze przed wakacjami. I prosze mi nie stosować przepalonych olejów do smarowania wiązarów bo traci na tym lokomotywa oraz torowisko !!! Aha i jeszcze ważna informacja: Ze względu na to że przy budowie kolejki w 2007 roku zastosowaliśmy podkłady staroużyteczne (2 sort) dalsza exploatacja toru na tych podkładach przewidziana jest max. jeszcze 8 lat. Wszystkie spróchniałe podkłady zostały tydzień temu wymienione. Pod koniec przyszłego sezonu torowisko podczas napraw bieżących, będzie wymieniane i układane na nowej tłuczniowej podsypce, podkładkach typu "K", oraz na nowych podkładach drewnianych. Będzie też wyprofilowany łuk bod objazd Cezara
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
Leśny Dziadek
|
|
« Odpowiedz #3 : 22 Kwietnia 2014, 16:51:05 » |
0
|
Ku chwale wąskiego toru, towarzyszu Ogonku!
Co do przepału - masz rację, za dni parę kupujemy namiastkę osiowego.
|
|
|
|
|
|
|
Julius Cesar
Czytelnik
Długość toru:: 8 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #4 : 22 Kwietnia 2014, 22:16:41 » |
0
|
Mile widziani drezyniarze maści wszelakiej. Możesz rozwinąć myśl? Być może pytanie naiwne, ale nie wiem, czy miałeś na myśli Noc Muzeów, czy ogólnie sezon. Pozdrawiam Cesar
|
|
|
|
|
|
|
Leśny Dziadek
|
|
« Odpowiedz #5 : 23 Kwietnia 2014, 08:30:11 » |
0
|
W szczególności Noc Muzeów, natomiast co do innych terminów - proszę o PW, na pewno znajdzie się jakaś ciekawa możliwość pojeżdżenia drezyną (własną, własną )
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
|
« Odpowiedz #6 : 04 Maja 2014, 23:39:56 » |
0
|
Hurra... w końcu udało mi się wrzucić M.O.W. w zimowym kamuflażu do galerii;D Miłego oglądania i pozdrawiam z MMz
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Leśny Dziadek
|
|
« Odpowiedz #7 : 12 Maja 2014, 18:28:59 » |
0
|
A za kilka dni będę mógł wrzucić także nocne zdjęcia, na http://helmuzeum.pl/jest już aktualny plan Nocy, z aktywnym udziałem wąskiego toru
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
|
« Odpowiedz #8 : 12 Maja 2014, 20:10:12 » |
0
|
Jak Cie znam to boje sie słowa INTERAKCJE podczas przejazdów
|
|
|
|
|
|
|
Leśny Dziadek
|
|
« Odpowiedz #9 : 14 Maja 2014, 11:53:15 » |
+2
|
Eee, nie, małe takie tam będzie....... Założenie jest takie, że tylko 3/4 pasażerów ucieknie z ostrzelanego pociągu, 1/4 obiecałem Arcziemu dowieźć do Muzeum Kolei Helskiej - taki kompromis
|
|
|
|
|
|
|
arekmiz
Nowicjusz
Długość toru:: 39 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #10 : 26 Maja 2014, 07:39:32 » |
0
|
|
|
|
|
pozdrawiam ArekMiz
|
|
|
Leśny Dziadek
|
|
« Odpowiedz #11 : 06 Czerwca 2014, 22:33:19 » |
0
|
Krótkie info: od jutra startujemy testowo z całodzienną jazdą w godzinach otwarcia muzeum przez cztery dni. Jeżeli frekwencja pokryje koszty, we wtorek decyzja o otwarciu sezonu na stałe
|
|
|
|
|
|
|
Leśny Dziadek
|
|
« Odpowiedz #12 : 11 Czerwca 2014, 19:27:38 » |
0
|
No i jeździmy od dziś do września Nieco deficytowo na razie wychodzi, ale mam słabość do niskobudżetowych rodzinek z maluchami do 5 lat, które włóczą się po Helu od początku czerwca,korzystając z cen przedsezonowych. Jeszcze parę lat temu, i mnie można było do tej grupy zaliczyć... A tak swoją drogą, ukazały się nowe "Wiadomości Muzealne" z relacją z Nocy Muzeów: http://helmuzeum.pl/
|
|
|
|
|
|
|
Leśny Dziadek
|
|
« Odpowiedz #13 : 20 Lipca 2014, 13:06:26 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Leśny Dziadek
|
|
« Odpowiedz #14 : 20 Lipca 2014, 18:22:57 » |
0
|
A także relacja z próby postawienia namiotu przez Kaprala. Niestety przechodził koło źródła muzyki no i .... http://youtu.be/-AW-o72QGFo
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
|
« Odpowiedz #15 : 20 Lipca 2014, 21:01:46 » |
0
|
Ktoś podobno strzelał w Krośnicach jak źródła donoszą
|
|
|
|
|
|
|
Leśny Dziadek
|
|
« Odpowiedz #16 : 20 Lipca 2014, 21:56:31 » |
0
|
donoszą
Uj, jak ja nie lubię panie tego słowa Film z Kapralem powstał w 10 godzin po wyjeździe z Krośnic. 5.30 z rana, jakoś tak. A potem miałem ochotę strzelać do szczekaczki zapowiadającej nad mym uchem (namiot nad peronem!!!) kolejne odjazdy pociągów.
|
|
|
|
|
|
|
Leśny Dziadek
|
|
« Odpowiedz #17 : 08 Sierpnia 2014, 12:32:30 » |
0