Licencja Googla nie pozwala na takie wykorzystywanie ich map. A na OSM nie chcą mieć kwasów, mimo sytuacji "kto by się tam interesował takim nieistotnym drobiazgiem".
Napisałeś takim szyfrem, że mimo wielkich chęci nie wiem o co chodzi.
Że niby nie można na OSM nanieść dodatkowej warstwy z przebiegiem kolejki?
Bo trochę tak to odbieram.
Jest jeszcze projekt UMP działający (chyba) na podobnych zasadach co OSM, gdzie możesz przekazać ślady, ścieżki z przebiegiem torów i zostaną (być może) naniesione.
ja ze swojej strony przekazywałem materiały, z zapisu dróg z GPSa, których na mapach nie było i kolejne aktualizacje były bogatsze o dane które przekazałem.
Podobnie można postąpić z torami. Możesz narysować ścieżkę w darmowej aplikacji do urządzeń garmina BaseCamp, co oczywiście jest trudne w momencie kiedy nie masz warstwy na której rysujesz.
Możesz też spróbować narysować w google earth i wyeksportować do do formatu xml. to chyba kml jest dla googla rozszerzenie.
A można pójść najprostszą, a równocześnie najtrudniejszą metodą
czyli w teren z GPSem. Ustawić żeby ślad rejestrował, co 5 metrów i powinno otrzymać się dosyć dokładny przebieg torów w miejscach dostępnych. Miejsca niedostępne (są takie?) można również odtworzyć bo będąc w terenie można zapisać punktu w miejscach odchodzenia bocznic, a następnie już w basecamp dorysować, widząc w którym miejscu powinien być.
trochę roboty jest, ale dałoby to najdokładniejszy plan torów, jaki można szybko i łatwo otrzymać.