Świat kolejek wąskotorowych SMF
13 Października 2025, 15:10:56 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prace torowe - sobota 18.06  (Przeczytany 6662 razy)
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« : 16 Czerwca 2005, 13:00:32 »
0

Witam

Zapraszam na pracowitą sobotę. Tym razem kolejny dzień z ciężkimi pracami torowymi. Planujemy wymianę podkłądów w okolicach km. 4.5, a jak starczy czasu to także uzupełnianie styków pomiędzy szynami.

Zapraszamy do pomocy

Pozdrawiam
Marcin
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #1 : 17 Czerwca 2005, 11:35:44 »
0

Plakaty, kochani, plakaty !!!
Ja powiesiłem 1 (słownie - jeden) plakat w księgarni w rynku starachowickim, i już były 3 telefony z pytaniem o tą niedzielę.
Tory i owszem, ale żeby coś po nich jeździło, to trzeba się rozreklamować.
Może więc nieśmiało zasugeruję by część ekipy poszła z plakatami?
Pozdraw
MP
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 21 Czerwca 2005, 19:05:25 »
0

Cyt. strona FPKW
18.06.2005  -  Ciężkie prace torowe. Dzięki nowym wolontariuszom ze Starachowic udało się uzupełnić brakujące podkłady na odcinku 200m.

Moze mi to ktoś wyjaśnic ?? przewidziałem sie czy jak ?? Na jakim odcinku prace były prowadzone ??

s pozdrawem

emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 21 Czerwca 2005, 22:53:54 »
0

Dokladnie nie mierzyłem, ale spokojnie ponad 150 metrów tego było. Najważniejsze jest to, że pojawili się nowi młodzi chętni do roboty (i oby chęć pomocy nie minęła im szybko). W sobotę dali po robocie do 21-ej, a w niedzielę od 8-ej do pierwszego kursu.

W niedzielę przetestowaliśmy "kiwajkę" i pogoń za pociągiem z Lipia do Starachowic (po uprzednim zdobyciu końca przejezdnego odcinka). Byliśmy minutę - może dwie za nią. :shock:

Przy okazji tematu prac. Panowie, warto kiedyś się umówić na ŁUK za Lipiem. Proszę o deklaracje terminów jakie Wam by pasowały w okresie wakacyjnym.
W planach jest przełożenie szyn z prostej za łukiem na łuk. W tamto miejsce wprawienie szyn ze stacji. To najważniejsza robota. Tak aby szlak pod drezynkę był przejezdny. Najpierw do Brukowańca (ma na to miejsce swoje turystyczne plany A.Cygan) potem (po uzupełnieniu mniejszych ubytków) do 8 km. Wówczas będziemy dopieszczać przytwierdzenia i przygotowywać szlak pod kursy z lokiem.
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #4 : 22 Czerwca 2005, 13:31:01 »
0

Przede wszystkim trzeba w te chaszcze zapuścić się z piłą i sekatorem.
Co do torowiska to cierpimy na chroniczny brak podkładów. Tam jest bagno... większość juz nie trzyma a w miejscu gdzie jest brak szyn jest jeszcze gorzej.
Jestem na etapie załatwiania ze znajomym kilkuset podkładów, jak się uda byłyby gdzieś za miesiąc...
Póki nie zdobędziemy trochę "drewna" pod torowisko nie mamy co się tam wybierać no chyba że odkrzaczyć teren.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 22 Czerwca 2005, 14:13:32 »
0

Moje plany co do ilości wakacyjnego czasu na kolejce uległy niestety rewizji dość sporej Smutny Jedyny taki wolniejszy czas (też jeszcze niejasny ze względu na 30 godzin jazd związanych z prawem jazdy) będę miał pomiędzy 07-29,07,2005 w tym czasie na 100% mam wolne weekendy a moge sie tak poumawiać żeby piątki i poniedziałki były wolne. Pozostaje tylko sprawa noclegu i ew. transportu do Starachowic

PS. Na LHS (dokładniej Szczebrzeszyn) sprzedają podkłady staroużytkowe na tor szeroki (jak na moje oko stan bdb) po 4PLN za sztukę.

Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 22 Czerwca 2005, 14:26:30 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"
tylko sprawa noclegu i ew. transportu do Starachowic

PS. Na LHS (dokładniej Szczebrzeszyn) sprzedają podkłady staroużytkowe na tor szeroki (jak na moje oko stan bdb) po 4PLN za sztukę.

Nocleg będziesz miał na WP, z transportem to pomyślimy.

A co podkładów to jest tylko jeden problem: transport, a w zasadzie jego koszta
Ryflak
Gość
« Odpowiedz #7 : 24 Czerwca 2005, 15:49:11 »
0

Można Kolegę spytać, skąd Kolega uzyskał informacje na temat sprzedaży staroużytecznych podkładów przez LHS Szczebrzeszyn ?

Na Śmigielską KD ściągnęli ostatnio (ze Słowacji) podbijarkę torową, ale
podkłady są u nich w większości spróchniałe, dlatego SKPL potrzebuje na wymianę nowych, których niestety nie ma.

Ta informacja z pewnością ucieszyła by SKPL, której nie stać na kupno całkiem nowych podkładów.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 24 Czerwca 2005, 15:54:01 »
0

Można Kolegę spytać, skąd Kolega uzyskał informacje na temat sprzedaży staroużytecznych podkładów przez LHS Szczebrzeszyn ?

Yep Chichot Jest to informacja od znajomych spod Zamościa którzy takie podkłady kupują na opał.

P.S. nie ma czegoś takiego jak LHS Szczebrzeszyn !!
Ale za to jest PKP LHS SA które w Szczebrzeszynie takie podkłady sprzedaje Chichot

kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #9 : 24 Czerwca 2005, 22:55:16 »
0

Cytat: "Ryflak"
Ta informacja z pewnością ucieszyła by SKPL, której nie stać na kupno całkiem nowych podkładów.

Kolego Ryflak jakbyś się dobrze rozejrzał, to podkładów za 4zł/szt jest w Polsce na pęczki Nie sądzę, żeby SKPL nie mógł sobie takich zorganizować. Jeśli by mieli kasę, to by sobie zapewne dawno kupili

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!