Zainteresował mnie pewien felieton telewizyjny, który miałam okazję obejrzeć na poznańskiej TVP3 w programie pt. "Kowalski & Schmidt" (polecam, swojądrogą).
Otóż zamieszczono tam wzmiankę o działalności polskich i niemieckich wolontariuszy (miłośników?) przy odnawianiu taboru górniczej kolejki w Wałbrzychu. Postanowiłam "obadać" sprawe i oto, jakie informacje uzyskałam od kierownika oddziału wałbrzyskiego muzeum:
Prezentowana w programie "Kowalski & Schmidt" lokomotywka znajduje się w Oddziale Muzeum Przemysłu i Techniki Muzeum w Wałbrzychu na terenie byłej Kopalni Węgla Kamiennego "Thorez" w Wałbrzychu przy ul. Wysockiego 28. Na stanie Muzuem znajduje się kilka lokomotywek wąskotorowych o rozstawie szyn 480 mm o napędzie spalinowym, elektrycznym bądź poruszanych sprężonym powietrzem. Ponadto Muzeum posiada wozy kopalniane do przewożenia urobku węglowego i różnych materiałów w kopalni. Ten tabor kolejowy oraz kopalnię można zwiedzac od wtorku do soboty, wejścia z przewodnikiem o godz. 9, 11 i 13.
Telefon do muzeum (074) 664-60-35
Wolonatiusze pracują u nas w ramach projektu Fundacji Krzyżowa "Wolontariat w służbie zabytkom".
z poważaniem
Kierownik Oddziału
Kazimierz Szewczyk
Gdyby ktoś by w Wałbrzychu, to może warto to obejrzeć, fotki zrobić i przyjrzeć się temu bliżej. Niestety, mam wrażenie, że akcja polskich i niemieckich wolontariuszy była jednorazowa
, ale może (oby!) jestem w błędzie.
Pozdrawiam.