Świat kolejek wąskotorowych SMF
03 Grudnia 2024, 17:54:14 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Koleje kopalniane wykorzystywane do celów turystycznych  (Przeczytany 12963 razy)
stoker
Młotkowy
**
Długość toru:: 98 m

W terenie W terenie

« : 09 Lutego 2015, 18:27:25 »
+2

Witam !

Gdzie w Polsce istnieją podziemne trasy turystyczne na których można przejechać się kolejką dołową (kopalnianą). W necie znalazłem informacje o trzech:
- Złoty Stok
- Nowa Ruda
- Bochnia
Czy gdzieś jeszcze ?

Pozdrawiam
stoker
Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 11 Lutego 2015, 23:13:47 »
0

Witam! Ponieważ sam jechałem wszystkimi trzema,sam jestem ciekaw,co pominąłem. Ale wg. mnie,to już całość. Pozdrawiam.Bogdan

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #2 : 11 Lutego 2015, 23:20:21 »
0

A podwieszana kolejka się liczy?
https://www.youtube.com/watch?v=HQqpm03WOks

To jest przekaz.
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 14 Lutego 2015, 00:50:30 »
0

W kopalni "Królowa Luiza" w Zabrzu.
stoker
Młotkowy
**
Długość toru:: 98 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 03 Października 2023, 14:34:31 »
+1

W necie znalazłem informacje, że parę lat temu ruszyła Wieliczka.

http://sport.lovekrakow.pl/galerie/zdjecie/id/51146

https://dziennikpolski24.pl/wieliczka-podziemna-stacja-znow-bedzie-tetnila-zyciem/ar/c3-10510771

Kolejka ruszyła, jeździła ale.... obecnie nie jeździ. Strona kopalni i internet milczą w tej tematyce. Próbowałem pytać w samej kopalni, ale otrzymałem tylko suchą wypowiedź w stylu "nie prowadzimy przewozu turystów kolejką podziemną".

Ktoś może orientuje się co się stało, że nagle ta atrakcja wypadła z oferty dla odwiedzających kopalnię ?

Paweł
PiotrS
Mechanik
Długość toru:: 237 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 07 Listopada 2023, 07:58:40 »
+1

Coś ich musiało zatrzymać. Albo nie mają jakichś dopuszczeń lub uzgodnień, albo zabrakło środków. Muzeum Żup Krakowskich w Wieliczce to bardzo poważna i szacowna instytucja. Sądzę, że uruchomienie kolejki to nie jest ich główny problem a kolejka nie będzie ich główną atrakcją. Jakby się jakiś dziennikarz skontaktował z ich rzecznikiem prasowym, to musieliby się wypowiedzieć.
Tam się przewija ogromna ilość turystów, głównie z zagranicy. Polskiej młodzieży zwyczajnie nie stać na bilet. Świetne miejsce z tym, że mieszkam kilka kilometrów od Wieliczki ale w Kopalni byłem raptem trzy razy w życiu i to bynajmniej nie przez ignorancję a ze względów oszczędnościowych. 

PiotrS
PiotrS
Mechanik
Długość toru:: 237 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 14 Stycznia 2024, 11:45:37 »
+1

Wczoraj tj. w sobotę 14 stycznia, wraz z przyjaciółmi z Warszawy odwiedziliśmy Kopalnię Soli w Wieliczce. Przy okazji zwiedzania trasy o kategorii "turystycznej" starałem się rozpoznać aktualny stan infrastruktury kolejowej, w tym transportu dołowego.
Otóż okazuje się, że kolejka podziemna została uruchomiona i prowadzono nią ruch turystyczny. Pani przewodnik poinformowała mnie, że kolejka kursowała  na odcinku około 500 m tuż przed wprowadzeniem obostrzeń związanych z epidemią Covid. Później Kopalnię dla turystów zamknięto a ze względu na jakiś problem polegający na destabilizacji górotworu w obrębie linii kolejki (sól jest plastyczna i wywiera nacisk na konstrukcję zabezpieczającą chodniki) , po zakończeniu fali epidemii nie wznowiono kursów. Trasa "turystyczna" przecina torowisko kilka razy. Prowadzi też przez jedną ze stacji, na której wczoraj udokumentowałem odstawiony tabor a konkretnie 3 współczesne lokomotywy Becker (GLS-150) oraz jeden z wagonów.

https://www.becker-mining.com.pl/do_pobrania/MineTrans.pdf

Ponadto trasa mija wyeksponowany elektrowóz Siemens z lat 70 ( z włączonym reflektorem) i z jednym wagonem. Są też akcenty dotyczące trakcji konnej, zdjęcia, wózki itp...

Zwiedzającym pasjonatom kolei zalecam przemierzanie trasy "na ogonie" grupy. Grupy są liczne, idzie jedna za drugą, krzyżują się, tłoczą i wpadają na siebie (to jest ogromny minus systemu zwiedzania tej Kopalni). Wszystko jest tam obliczone co do minuty i zwyczajnie brakuje czasu na dłuższą refleksję czy przyglądanie się wybranym obiektom. Idąc na końcu ma się szansę udokumentowania na zdjęciach pojazdów szynowych bez ludzi w tle, oraz fajne zdjęcia torowisk w wąskich chodnikach. Swoją drogą to ciekawe czy dałoby się zorganizować imprezę kolejową z fotostopami na trasie kolejki dołowej w Bochni lub w Wieliczce?

Pozdrawiam serdecznie.

PiotrS
MK-waskotorowiec
Mechanik
Długość toru:: 167 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 15 Stycznia 2024, 12:12:13 »
0

W Wieliczce jak na razie nie jeżdżą, to pewnie za bardzo ewentualna organizacja imprezy kolejowej nie wchodzi w grę. W Bochni raczej jest to sprawa do załatwienia, pytanie w jakiej cenie. Pewnie np. wieczorem, jak nie ma tylu turystów byłoby to możliwe. Kopalnia oferuje noclegi, także ogólnie całość musi być czynna praktycznie całodobowo. Turystów jest też sporo, ale w porównaniu z Wieliczką, to jednak dużo mniej ludzi tam się kręci. Na pewno najlepszy fotostop byłby w kaplicy Św. Kingi jakby się ustawić ze statywem na balkonie  .
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!