Mallet
|
|
« : 02 Września 2015, 18:53:47 » |
+4
|
Od dłuższego czasu pracuję nad dioramą przedstawiajacą zsyp urobku . Czas w jakim to się dzieje to były PRL ,a może raczej jego wspomnienie z nieco przymkniętym okiem Ale podczas prac nad tą dioramką ,przyszedł mi pomysł aby spróbować to odtworzyć w nieco większym formacie . I tak zaczęła powoli powstawać diorama modułowa . Założyłem sobie że cała rzecz dziać się będzie w fikcyjnym tytułowym PGR ,,Krzemionek". Całość budowana jest od podstaw , i o ile na dioramie odbiorcą towaru jest ciężarówka to tu będą wagony normalnotorowe z lokomotywką manewrową . W pierwszej części makiety znajdzie się koparka wieloczerpakowa i będzie można zobaczyć jak taki załadunek się odbywa . Druga część to typowa przejazdówka z niewielkim mostem nad strumieniem oraz odgałęzieniem gdzie znajdzie swoje miejsce małą koparka Waryńskiego np KM 251 z łychą , nie zabraknie też Stalińca S80 oraz Ursusa. Trzeci moduł to już końcowa stacja tej małej spółdzielni pokazujący zsyp do wagonów kolejowych Będzie też trochę infrastruktury warsztatowo -biurowej . Na początek , tabor ,czyli GLS-30 no i oczywiście koleby . Powstały też skrzyneczki pod zabudowę torowiska .
|
|
|
|
|
|
|
arti281
|
|
« Odpowiedz #1 : 02 Września 2015, 19:43:06 » |
0
|
Ciekawy pomysł
|
|
|
|
|
|
|
WIĆUŚ
|
|
« Odpowiedz #2 : 02 Września 2015, 19:47:58 » |
0
|
W roli ciężarówki widziałbym jakiegoś stara albo Żubra A80
|
|
|
|
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #3 : 02 Września 2015, 20:19:14 » |
0
|
Też o tym myślałem , ale nie wszystko od razu
|
|
|
|
|
|
|
Harry Potter
|
|
« Odpowiedz #4 : 02 Września 2015, 21:14:22 » |
0
|
No i znów czapki z głów... Pomysł bomba i wykonanie też Pozdrawiam z MMz
|
|
|
|
Jak się nie ma co się lubi, To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #5 : 02 Września 2015, 21:54:40 » |
0
|
1/35 sprytnie. Można łatwo dobrać ciekawe pojazdy o militarnej proweniencji, i o kawałek architektury nie trudno. Popieram pomysł. Aż znalazłem, może Cię zainspiruje:
|
|
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2015, 22:09:50 wysłane przez Trabant »
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
micho
Młotkowy
Długość toru:: 136 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #6 : 02 Września 2015, 22:24:46 » |
0
|
Nareszcie pierwsza odsłona.
Super się zapowiada. Fajnie zobaczyć GLS-kę w jej „środowisku naturalnym”.
Poznaje po wykroju "blach" ostoi, że korzystasz z dokumentacji Modelik 8/09. Ciut przekłamane są tam ślizgi maźnic które w oryginale są zlicowane ze spodem blachy.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
Langsam, langsam, aber sicher. (Pomału, pomału, ale zawsze do przodu.)
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #7 : 03 Września 2015, 07:43:28 » |
0
|
Tego DT-74 mam już częściowo wykonanego ,tyle tylko że z własnej produkcji . Raczej będzie S-80 ,konwersja z tego , wg mnie jest fajniejszy . No ale na razie w planach Waryński KM-251 Każdy model będzie miał pewne nieścisłości wymiarowe a pewne szczegóły nie będą tak do końca zgodne z oryginałem . Wynika to z różnych przyczyn , i raczej współczuje purystom co boli ich każda śrubka nieodtworzona w modelu . Ale tak już jest a i plany też posiadają błędy ,nie mniej jednak na tym etapie można jeszcze co nieco poprawić . Na razie GLS jest w bryle ,ale za chwilę będzie detalowana i zobaczę jak wygląda sprawa maźnic.
|
|
|
|
|
|
|
micho
Młotkowy
Długość toru:: 136 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #8 : 03 Września 2015, 07:57:55 » |
0
|
|
|
|
|
Langsam, langsam, aber sicher. (Pomału, pomału, ale zawsze do przodu.)
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #9 : 03 Września 2015, 17:31:49 » |
0
|
Planujesz zrobić jakiś inny tabor? Cysterna z beczką, albo platforma ze skrzynkami? Co do pozostałego sprzętu, to pamiętaj o historycznym prawdopodobieństwie. Ale i tak praca super.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #10 : 03 Września 2015, 17:54:32 » |
0
|
Raczej przy tej makiecie ograniczę się do naszych małych lokomotywek GLS-ki i Wls-ki. To i tak sporo pracy ale jestem otwarty na wszelkie sugestie , okres to wiadomo lata 60 -te . Zakład fikcyjny bo chodzi raczej o pokazanie sprzętu naszej produkcji na tyle na ile będzie można. Star też będzie zawsze to klimacik
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #11 : 03 Września 2015, 19:03:27 » |
0
|
Nie no, WLS-ka konkretna jest, się nadaje. Choć to więcej pracy. Miałem na myśli ten amerykański spychacz. Skąd on by się wziął za PRL-u? UNRRA?
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #12 : 03 Września 2015, 21:31:10 » |
+2
|
Ten D-7 jest protoplastą Stalińca S-80 w czystej postaci . Jak to w zwyczaju Ruskie mieli rznęli wszystko bez licencji . Wystarczy dorobić kabinę i nieco inny spych. Wszystko pokażę jak to zrobić , w trakcie budowy makiety o ile będzie zainteresowanie taką przeróbką. A tu przy pracy u nas na budowach ,różnica jest tu w podnoszeniu spychu ,starsze miały górą .
|
|
|
|
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #13 : 07 Września 2015, 22:07:40 » |
+3
|
Jak makieta to skrzyneczki też się przydadzą co by te całą menażerie umieścić w klimatycznym miejscu . Układ torowy zaprojektowany tak aby mogły jeździć dwa składy koleb . I tak pisałem w pierwszym poście całość składa się z trzech skrzynek .
|
|
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2015, 22:11:20 wysłane przez Mallet »
|
|
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #14 : 08 Września 2015, 17:08:42 » |
0
|
Ale to jest wielkie, tzn. rozległe. Masz może plany do tego Stalińca S-80?
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #15 : 08 Września 2015, 21:42:48 » |
0
|
Plany nie są tu niezbędne ,ruskie jak to mają w zwyczaju zerżnęli co się dało . Zresztą pierwszy Staliniec to też kopia Caterpilara . Jedyne co to wykonałem szkice do lemiesz który jest inny ,oraz budki sterowniczej . Reszta bez zmian . Zresztą budkę i lemiesz zapewne po wykonaniu modelu matki sklonuje w żywicy .
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #16 : 09 Września 2015, 14:37:45 » |
0
|
Przepraszam, chodziło mi o tego: http://www.flotoma.pl/pojazdy/T100S_1.jpgRozumiem, że podwozie można wziąć od amerykana? Pozostaje kwestia obudowy silnika i szoferka.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Mallet
|
|
« Odpowiedz #17 : 09 Września 2015, 18:56:29 » |
0
|
Dla przypomnienia to o czym tutaj mowa to jest w 1:35 a link tyczy się Stalińca 1:43,5 . Tamto to blaszana zabawka tutaj jet model wysoce zdetalowany ze wszystkimi szczegółami . Dla informacji S-80 i S-100 . http://www.retrotraktor.pl/readarticle.php?article_id=155Od 1946 roku w zasadzie bez ewidetnych zmian które tyczyły się nieco innej budki ,inny lemiesz ,prowadzenie podnoszenia lemiesza , ale układ jezdny dalej ten sam .
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #18 : 09 Września 2015, 20:49:34 » |
0
|
Tak, chodziło mi o S-100. Masz plany do niego? Szoferka, osłona silnika i lemiesz?
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Rocketfuel94
|
|
« Odpowiedz #19 : 10 Września 2015, 09:05:20 » |
0
|
No, no! Świetny pomysł i jeszcze lepsze wykonanie!
|
|
|
|
Uczmy się kochać wąskotorówki, tak szybko odchodzą...
|
|
|
|