Ja osobiście gdybym kiedykolwiek budował kolejķę ogrodową, to prześwit miałby dokładnie 300mm. Łatwo przeliczyć wymiary z toru 600mm.
Z całym szacunkiem zapewniam Cię, że przeliczanie nawet nietypowej skali nie jest żadnym problemem w porównaniu z innymi trudnościami technologicznymi.
I tak np: jak pogiąć blachę na określonym promieniu, jak spawać by nie pokrzywiło, czy blachy wycinać laserem czy kątówką i poprawić frezarką, jak wytoczyć koła, jak połączyć koła z osią, jak przenieść napęd na osie, skąd resory, maznice - jakie łożyska, moc silników, przekładnia, sterowanie, zwarcie może wysadzić akumulator ..... a o napędzie parowym to już nawet nie będę pisał. Budowa takiego taboru to dorabianie/załatwianie konkretnych części w metalu. Teoretyzować, planować a mieć gotowe do montażu części to wielka różnica.
Na torze 5 calowym i skali 1:5 zaczyna kończyć się duży model, a zaczyna się mała wąskotorówka.Skala 1:2 na torze 300mm którą sugerujesz to z punktu widzenia budowy już mała wąskotorówka.
Wystąpię teraz jako strażnik unifikacji.
Wręcz przeciwnie trzymaj się standardów tak pisałeś na PW.
5" (127mm) POPULARNY - istnieje w Polsce
(144mm) rzadki w Europie choć w Polsce istnieje
7,25" (184mm) POPULARNY - istnieje w Polsce
9,5" (241mm) rzadki w Europie choć w Polsce istnieje
10,25" (260mm) stosowany w Europie
https://www.youtube.com/watch?v=loCXESaTHooWarto trzymać się standardów bo:
- możesz pojechać z taborem na inną kolejkę (ja ze swoją już pojechałem)
- możesz sprzedać, wymienić lub kupić tabor
- możesz budować model jako krótką serię modelu w ramach grupy która ma twój standard
Taka kolejka to nie zestaw Piko który jak się znudzi to po roku sprzedaż na aukcji.
Powolutku kolejki ogrodowe będą się rozwijały.