Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Listopada 2024, 00:36:22 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ostatni pociąg w Brześciu Kujawskim (?)  (Przeczytany 24023 razy)
brok
Zawiadowca
Długość toru:: 423 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 10 Maja 2017, 17:49:13 »
+1

Wiec jeżeli jechaliśmy w kwietniu po osobowy przed izbicę to na pewno w 2002 nie było 201ką do Gniezna  , a moze ??!!! Nie wiem już teraz. (...)

Podana przeze mnie data przejazdu MBxd1-201 do Gniezna jest pewna. Odsyłam do czasopisma Koleje Małe i Duże numer 5/2002
jest tam obszerna relacja z imprezy. Dodatkowo sporo zdjęć z tego przejazdu jest w sieci, na przykład:

Źródło: http://kolejowaklatka.org/foto/foto2.php?f=5817
4 maja 2002 roku MBxd1-201 prawdopodobnie ostatni raz wyjechał na szlak już w Gnieźnie. Następnie pojazd został odstawiony i jak wiemy posłużył za wsad do hutniczego pieca...

Najpiękniejsze są takie podróże,
Które pamięć na zawsze zachowa,
Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw,
A kolejka wąskotorowa...
Franc Maurer
Młotkowy
**
Długość toru:: 75 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 10 Maja 2017, 19:50:42 »
0

Nie ,nie ok. Ja byłem na tym przejeździe . Mam takze fotki z niego. Tylko My dajechalismy  tylko do Sompolna. Tam był znów zmieniony wagon z krosniewckiego na gnieźnieński z czarnym dachem jak się nie myle . A mnie wraz żoną zabrał kolejarz z Krośniewic. Bo tak się umówiliśmy już teraz kultowym fiatem 126p .  Na Gniezno wąskotorówką moze z góra 4 razy dojechaliśmy , a mianowicie w pociagu technicznym ale to tez jakoś zaraz przed lub po tej imprezie. Dwa razy w Wilczynie , Potem jakoś po coś nie wiem tylko po co i nie pamiętam czy był lub nie rozjazd na cukrownię??? Gosławice? dobrze mysle..........   . I potem do Ślesina a tam czekał na Nas busik i do Lichenia i potem znów w Wmc -039  i to tyle i aż tyle . 
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2693 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 10 Maja 2017, 21:08:47 »
+1

A czemu SKPL gdy "wszedł" na Krośniewicką nie zajął się i Sompolnem??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
brok
Zawiadowca
Długość toru:: 423 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 10 Maja 2017, 22:24:26 »
+1

Do poczytania na dobranoc: http://750mm.pl/index.php?topic=217.0

Najpiękniejsze są takie podróże,
Które pamięć na zawsze zachowa,
Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw,
A kolejka wąskotorowa...
Kamil
Młotkowy
**
Długość toru:: 54 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 10 Maja 2017, 22:49:38 »
+1

To zależy o jakim sposobie "zajęcia się Sompolnem" piszesz... Bo jak znam życie, to sam nawet nie wiesz, albowiem twój post i zawarte w nim pytanie tradycyjnie już klepnąłeś, żeby osiągnąć ilość, a niekoniecznie jakość... Chichot

Przeczytaj jeszcze raz powyższe wpisy Kolegów Marcina i Majstra, z których jasno wynika, że sekcja Gniezno i Krośniewice, jak tylko na nowo wystartowały, to w latach 2002 - 2003 prowadziły regularną ewakuację z Sompolna wszystkiego tego, co przedstawiało jakąkolwiek wartość, co nadawało się do długiego transportu i przede wszystkim tego, co wolno im było z Sompolna zabrać, bo PKP też nie wszystko przekazało na rzecz tamtejszych dwóch kolejek. W takim właśnie zakresie obie sekcje - w tym wspomniany przez Ciebie SKPL - zajmowały się Sompolnem. Po prostu ratowały co się dało.

SKPL wchodząc do Krośniewic pod koniec 2002 roku, mógł objąć swoim operatorstwem i tym samym wznowić ruch tylko na tych odcinkach, które wcześniej otrzymało w użyczenie od UMiG Krośniewice. Samorząd z kolei, pod egidą Ś.P. Burmistrza Marciniaka, otrzymał od PKP następujące odcinki:
- Krośniewice - Ostrowy
- Krośniewice - Ozorków
- Krośniewice - Boniewo - Jerzmanowo - Brześć Kujawski
- odgałęzienie Jerzmanowo - Lubraniec - Dąbie Kujawskie (bo chyba tam była granica przejętego odcinka)
- Boniewo - Izbica Kujawska - Przystronie - Koło Wąsk.

Na tych odcinkach nie było Sompolna, które zostało w tym czasie na krótko przejęte przez sekcję w Gnieźnie i chyba równie szybko zwrócone... Dlatego też SKPL nie zajął się poważniej Sompolnem, chociaż podobno próbowali. Ale to już nie mnie się wypowiadać, bo i szczegółów nie znam.
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2017, 23:11:18 wysłane przez Kamil » Zapisane
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!