Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 21:32:18 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: inż. Adam Gerstmann nie żyje  (Przeczytany 5707 razy)
kamlox
Mechanik
Długość toru:: 224 m

W terenie W terenie

« : 30 Listopada 2017, 17:16:07 »
0

Właśnie moim oczom ukazało się taka wiadomość w sieci:
"Szanowni Państwo,
Przypadła mi w udziale bardzo smutna rola, aby poinformować Was, że w dniu dzisiejszym odszedł na Wieczną Służbę człowiek, którego przedstawiać chyba nie muszę - senior polskiego kolejnictwa, inż. Adam Gerstmann.
Pokoj Jego duszy."

Oddajmy cześć ostatniemu Dyrektorowi Dyrekcji Kolei Dojazdowych PKP
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #1 : 04 Grudnia 2017, 10:34:23 »
0

Msza i uroczystości pogrzebowe odbędą się w piątek 8 grudnia o godz. 12:00, na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach.

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 794 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 05 Grudnia 2017, 18:16:27 »
0

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
Maciek JKD
Mechanik
Długość toru:: 198 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 06 Grudnia 2017, 00:52:25 »
0

Dyrektor Kolei Dojazdowych w likwidacji lub, jak to koledzy opisują:

Tytuł: Odp: Wieczny Konkurs
Wiadomość wysłana przez: Kucyk on 17 Sierpień 2010, 22:45:27
Gerstmann lub Fronczak?
Oni żadnej nie przepuścili...
Nawet granicę działań bojowych ustanowili - swoistą linię demarkacyjną, którą stała się normalnotorowa S-Ł.
Gerstmann rezydujący w Piasecznie miał tereny łowów na północ od granicy, Fronczak (z Grójca) na południe.
No, jeśli któraś ze stron zapuściła się na teren obcy, odwet był nieunikniony.

Śpieszmy się jeździć koleją, tak szybko odchodzi...
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #4 : 06 Grudnia 2017, 22:11:42 »
+6

Uj, ktoś nie znający dokładnie kontekstu Koledze Maćkowi właśnie drugiego minusa dał, a chyba nie powinien, i zaraz o tym napiszę, bo choć wiem, że poprawność polityczna nakazuje pisać teraz o szanowanym kolejarzu, wspaniałym ojcu, ostatnim dyrektorze, etc., ale pozwólcie że przełamię konwenanse i opowiem jako jeden z dawnych podwładnych Gerstmanna jak kolejarze Go zapamiętali.

- Szef był z Niego dobry, najważniejsze że nie był pamiętliwy. - I o pracy tyle, bo o wiele większa ilość kolejarskich wspomnień tyczy się tej części "pozasłużbowej".

Adam Gerstmann był niekwestionowanym królem towarzystwa. Błyskotliwy, grający zawsze pierwsze imprezowe skrzypce wodzirej i ulubieniec publiczności. Typ mówcy-gawędziarza przez którego opowiedziane historie powtarza się niemalże słowo w słowo.

Prawdziwy mężczyzna: zawsze elegancki, nie stroniący od tytoniowego dymka i szklaneczki czegoś mocniejszego, a zwłaszcza od niewiast. Bo trzeba powiedzieć jasno - kobiety były największą, poza koleją żelazną pasją Dyrektora. Uwielbiał je, a one uwielbiały Go. Dysponujący zawsze dla konkurentów celną ripostą Gerstmann, był dla pań jak wino - upajający naturalnym urokiem szarmancki dżentelmen który wraz z upływem lat bynajmniej nic nie tracił w ich oczach.

To wszystko łączyło się z jeszcze jednym ważnym fragmentem osobowości: niespotykanym poczuciem humoru i wynikającym z niego dystansem do samego siebie. O tym niech zaświadczy na koniec mej wypowiedzi opis jednej z ostatnich rozmów jakie z Nim odbyłem.
Na pytanie czy po tych wszystkich operacjach jakie ostatnio przeżył będzie mógł coś kiedyś łyknąć, odpowiedział: - Niestety, z męskich przyjemności pozostało mi już tylko golenie.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2017, 22:16:14 wysłane przez Kucyk » Zapisane

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
swistak2112
Nowicjusz
*
Długość toru:: 44 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 20 Grudnia 2017, 17:49:56 »
0

Odszedł przemiły człowiek, znawca - który bez dolewania wody (no chyba, że do parowozu!)- potrafił ciekawie opowiadać o tym, czym żył. Wiedziałem o Jego chorobie i długiej rekonwalescencji. Nie spodziewałem się, że nasze wspólne rozmowy to już przeszłość. A jednak. Kondolencje dla rodziny.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!