Trabant
|
|
« : 18 Listopada 2019, 09:02:52 » |
+3
|
Witam, zacząłem sklejać ten parowóz. Kupiłem go jak był nowością, ale dopiero teraz zabrałem się za sklejanie. Całość robię metodą budżetową. Kseruję oryginał, podklejam brystolem lub inną tekturą i wtedy sklejam żeby nie niszczyć wycinanki. Dlatego mogę powtórzyć nieudaną część. Całość oczywiście maluje na bieżąco. Podłogę zrobiłem z zapałek.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #1 : 03 Grudnia 2019, 09:55:54 » |
0
|
Doszły wiązary. Mam nadzieję, że poprzyklejałem je w odpowiednim ułożeniu.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
dobrzyn
|
|
« Odpowiedz #2 : 03 Grudnia 2019, 12:28:09 » |
0
|
Zapowiada się piękny model! Ja niestety modele tylko kupuję i stają się półkownikami... WLs40 wciąż czeka
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #3 : 11 Grudnia 2019, 18:51:00 » |
0
|
Sklejam wielką czarną pralkę. Doszło też kilka innych detali.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Jsz
|
|
« Odpowiedz #4 : 12 Grudnia 2019, 19:15:29 » |
0
|
Zapowiada się piękny model! Ja niestety modele tylko kupuję i stają się półkownikami... WLs40 wciąż czeka
Ja niestety mam tak samo.Więc pozostaje podziwiać prace innych.
|
|
|
|
Jakub Szadkowski
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #5 : 19 Grudnia 2019, 10:05:39 » |
+1
|
Zbieralnik pary to trudny kształt. Wykonanie pokręteł według zamysłu autora było nie możliwe, trochę je uprościłem. Wreszcie całość zaczyna wyglądać jak parowóz.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #6 : 17 Lutego 2020, 17:21:55 » |
0
|
Prace postępują powoli, ale do przodu. Codziennie przyklejam po kilka papierków i najładniejszy parowóz na wąskim zaczyna nabierać kształtu.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Piotr D.
Nowicjusz
Długość toru:: 21 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #7 : 28 Lutego 2020, 09:00:29 » |
+2
|
Cześć Ładnie Ci to wychodzi. Wykonanie pokręteł według zamysłu autora było nie możliwe, trochę je uprościłem. Jest jak najbardziej możliwe ;-) W "surówce" wycinałem je ręcznie.
|
|
|
|
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #8 : 29 Lutego 2020, 17:59:41 » |
0
|
Dzięki. Moje zdolności plastyczne nie pozwoliły na taką precyzję. Szkoda że nie ma bardziej szczegółowej instrukcji, układ napędowy wykonałem zaraz po podwoziu, gdy był jeszcze dobry dostęp. Fakt, przewody piasecznicy przykleiłem przed zamontowaniem skrzyń wodnych. Przy zbieralniku pary, a właściwie obudowie piasecznicy i zbieralnika, trochę szpachlowałem. Szkoda tylko że lubrykator nie jest nigdzie podłączony i nie ma prądnicy do reflektorów elektrycznych. Nie rozumiem też do czego służy część nr. 44. Budkę maszynisty, kocioł i ostoję skleiłem bez tego. Model jest nie polecany modelarzom początkującym. W/g mnie jest łatwiejszy, niż tabor opracowany pierwotnie w skali 1/25 i zmniejszony do 1/45. Problemem nie są drobne części tylko zbyt skąpa instrukcja. Taką wycinankę robi się jak po sznurku. I tak uważam że Hutnik jest najładniejszym parowozem wąskotorowym.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #9 : 07 Marca 2020, 18:47:18 » |
+1
|
Zrobiłem urządzenia pociągowo-zderzne. Na wycięte haki nakładałem kilka warstw kleju do drewna, żeby nadać im obłość, w końcu to były odlewy. Doszły też skrzynki pod skrzyniami wodnymi.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
SM42-2384
Czytelnik
Długość toru:: 7 m
W terenie