Marek Sz
SGKW
Długość toru:: 321 m
W terenie
|
|
« : 27 Lutego 2020, 14:45:37 » |
+1
|
Trochę uporządkowałem informacje nt. cegielni i ich taboru, które już mamy na Enkolu. W najbliższych dniach dojdzie jeszcze trochę loków, w większości bez ustalonych numerów, oraz informacje dotyczące lokalizacji, gminy, powiatu i współrzędne geograficzne oraz źródła w miarę napelniania katalogu artykułów. Lista w aktualnej postaci wisi tu: https://enkol.pl/Kategoria:W%C4%85skotorowe_koleje_cegielnianeWszelkie uwagi i uzupełnienia mile widziane
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #1 : 27 Lutego 2020, 15:56:49 » |
0
|
Skoro są dane w postaci współrzędnych geograficznych to moim skromnym zdaniem przydałoby się wygenerowanie z nich mapy Polski ze wszystkimi zawartymi w bazie cegielniami.
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW
W terenie
|
|
« Odpowiedz #2 : 27 Lutego 2020, 18:06:03 » |
0
|
Docelowo zapewne tak będzie, analogicznie do posterunków. Np tak https://enkol.pl/Paulina
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #3 : 27 Lutego 2020, 18:19:22 » |
0
|
Oj nie, kiedy pomyślałem "mapa kolejek" to chodziło mi o coś zupełnie innego: mapę konturową Polski z zaznaczonymi kolejkami. Wszystkimi na jednej mapie. Tak jak swego czasu było na klimaty.wask.pl
|
|
|
|
|
|
|
Marcin117
|
|
« Odpowiedz #4 : 27 Lutego 2020, 18:41:32 » |
0
|
Oj nie, kiedy pomyślałem "mapa kolejek" to chodziło mi o coś zupełnie innego: mapę konturową Polski z zaznaczonymi kolejkami. Wszystkimi na jednej mapie. Tak jak swego czasu było na klimaty.wask.pl
Dokładnie, szczególnie że często cegielnie były blisko siebie albo w obrębie tego samego miasta.
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW
W terenie
|
|
« Odpowiedz #5 : 28 Lutego 2020, 07:46:51 » |
0
|
Pomysł dobry, ale nie podejmuję się tego z powodu braku mocy przerobowych. Podane współrzędne geograficzne umożliwią wyszukanie obiektu na geoportalu, mapach google albo na mapach archiwalnych.
|
|
|
|
|
|
|
CX MANIAK
|
|
« Odpowiedz #6 : 29 Lutego 2020, 22:43:11 » |
+1
|
Witam. Może warto byłoby uaktualnić spis zgodnie ze stanem faktycznym. Cegielnia "Siedliska" pozbyła się kolejki już kilka lat temu. Podobnie Golubki, Pisanica również. Chyba że ma być to zbiór historyczny. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW
W terenie
|
|
« Odpowiedz #7 : 01 Marca 2020, 13:00:20 » |
+2
|
Wg mojej wiedzy prawdopodobnie nie ma już żadnej czynnej kolei cegielnianej o trakcji mechanicznej, nie jestem pewny jak jest z kolejkami konnymi. Spisy - ten kolei cegielnianych - i większy wąskotorowych kolei przemysłowych mają charakter historyczny
|
|
|
|
|
|
|
Zgroza
|
|
« Odpowiedz #8 : 01 Marca 2020, 14:43:54 » |
0
|
Torfowe, wojskowe jeszcze są aktualne... nie wiem, jak z kopalnianymi naziemnymi.
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW
W terenie
|
|
« Odpowiedz #9 : 02 Marca 2020, 11:41:39 » |
0
|
Wojskowe są 2 (3) - Hel i Świnoujście. Torfowych ok 10. Naziemnych górniczych ok 25-30 wliczając te w wygaszanych zakładach. Do tego 1 lub 2 huty miedzi ( Głogów, Legnica )
|
|
|
|
|
|
|
dobrzyn
|
|
« Odpowiedz #10 : 02 Marca 2020, 21:19:48 » |
0
|
Wg mojej wiedzy prawdopodobnie nie ma już żadnej czynnej kolei cegielnianej o trakcji mechanicznej, nie jestem pewny jak jest z kolejkami konnymi. Spisy - ten kolei cegielnianych - i większy wąskotorowych kolei przemysłowych mają charakter historyczny
Sądzę, że ciągle działa kolejka w Cieni (okolica Opatówka) i Podzamczu (okolica Wieruszowa). Przynajmniej nie obiło mi się ostatnio o uszy nic z hasłem "zlikwidowana"
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
Ariel Ciechański
|
|
« Odpowiedz #11 : 02 Marca 2020, 21:57:30 » |
0
|
Podzamcze już nie funkcjonuje.
|
|
|
|
Pozdr.<br />CAr.<br />
|
|
|
Marek Sz
SGKW
W terenie
|
|
« Odpowiedz #12 : 02 Marca 2020, 22:46:29 » |
0
|
Dziś dostałem info, że nadal jeździ Nietążkowo i Czacz.
|
|
|
|
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #13 : 03 Marca 2020, 00:36:41 » |
0
|
Obecny kształt spisu kolei cegielnianych jest zaledwie pierwszym etapem prac. Jak wspomniał Marek - z czasem każda cegielnia dostanie stronę o formie podobnej do strony informacyjnej posterunku ruchu (vide podlinkowana wcześniej strona stacji Paulina Górnośląskich Kolei Wąskotorowych). Będą też współrzędne geograficzne i mapa. Z resztą - w tej sprawie z pewnością zwrócimy się do Was z prośbą o pomoc, drodzy Koledzy i Koleżanki.
|
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW
W terenie