Jacek 83218
|
|
« Odpowiedz #20 : 25 Kwietnia 2020, 13:53:50 » |
+1
|
24 minuty to akurat cały program trwa.
|
|
|
|
|
|
|
piter
Nowicjusz
Długość toru:: 15 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #21 : 25 Kwietnia 2020, 19:50:49 » |
0
|
Sorry od 20 min 50 sek.
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
|
« Odpowiedz #22 : 26 Kwietnia 2020, 12:22:11 » |
+3
|
Nareszcie dobra wiadomość - cytując Horacego - "non omnis moriar": KURSUJEMY W MAJÓWKĘ 2020
Szanowni Podróżni,
W związku z ogłoszeniem przez Rząd pierwszej fazy „odmrażania” gospodarki i umożliwieniem od dnia 20 kwietnia przemieszczania się w celach innych niż dojazd do pracy i zaspokajanie podstawowych potrzeb życiowych informujemy, iż pociągi Żuławskiej Kolei Dojazdowej wyjadą na tory zgodnie z planem w zbliżającą się majówkę w dniach 1, 2 i 3 maja 2020 roku. Przede wszystkim priorytetem jest dla nas bezpieczeństwo podróżnych oraz pracowników, dlatego w pociągach będą obowiązywały następujące zasady Więcej: https://kolejzulawska.pl/kursujemy-w-majowke-2020/
|
|
|
|
Żadna namiętność nie odziera umysłu równie skutecznie ze wszystkich władz działania i myślenia, co strach. (Edmund Burke)
|
|
|
andrzej2110
|
|
« Odpowiedz #23 : 26 Kwietnia 2020, 12:42:19 » |
+3
|
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
|
« Odpowiedz #24 : 26 Kwietnia 2020, 22:01:23 » |
0
|
Pytanie tylko takie: czy taki pociąg wiozący 50% powietrza zarobi choćby na paliwo. Oczywiście nie liczę przypadków, gdy istotnym pasażerem jest Pani Dotacja, bo wtedy to trochę inna historia....
|
|
|
|
|
|
|
MBd1-138
Młotkowy
Długość toru:: 109 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #25 : 27 Kwietnia 2020, 01:48:31 » |
+5
|
Pytanie tylko takie: czy taki pociąg wiozący 50% powietrza zarobi choćby na paliwo. Oczywiście nie liczę przypadków, gdy istotnym pasażerem jest Pani Dotacja, bo wtedy to trochę inna historia....
Jaki problem? Zamiast dwóch wagonów, będą cztery. Niektórzy robią z tego wielki problem, jakby jeździli po torach PLK i za każdy wagon musieli płacić.
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #26 : 27 Kwietnia 2020, 09:23:21 » |
0
|
^^ A skąd weźmiesz ludzi na pozostałe 2 wagony, skoro ludzie się boją przemieszczać? Chociaż, biorąc pod uwagę jak ludzie rzucili się na spacer wzdłuż Potoku Służewieckiego w ostatni weekend (sam widziałem bo poszedłem, tłumy istne), to może i na kolejki się rzucą...
|
|
|
|
|
|
|
Jacek 83218
|
|
« Odpowiedz #27 : 27 Kwietnia 2020, 10:47:50 » |
+1
|
Idzie ciepło - ludzie będą mieli coraz bardziej dość siedzenia w domach. Założą maski/szaliki/przyłbice i pojadą. (Sam bym się chętnie wybrał jakby Piaseczno i Sochaczew ruszyły) Gorzej że może się okazać że trzeba będzie podpiąć te 4 wagony chociaż ludzi będzie na 2 bo będą obowiązywały limity osób jak w komunikacji miejskiej. Chociaż czy dotyczy to kolei?
|
|
|
|
|
|
|
MBd1-138
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #28 : 27 Kwietnia 2020, 12:59:52 » |
+1
|
^^ A skąd weźmiesz ludzi na pozostałe 2 wagony, skoro ludzie się boją przemieszczać? Chociaż, biorąc pod uwagę jak ludzie rzucili się na spacer wzdłuż Potoku Służewieckiego w ostatni weekend (sam widziałem bo poszedłem, tłumy istne), to może i na kolejki się rzucą...
Proszę czytać ze zrozumieniem.
|
|
|
|
|
|
|
kamlox
|
|
« Odpowiedz #29 : 27 Kwietnia 2020, 13:50:33 » |
+2
|
Idzie ciepło - ludzie będą mieli coraz bardziej dość siedzenia w domach. Założą maski/szaliki/przyłbice i pojadą. (Sam bym się chętnie wybrał jakby Piaseczno i Sochaczew ruszyły) Gorzej że może się okazać że trzeba będzie podpiąć te 4 wagony chociaż ludzi będzie na 2 bo będą obowiązywały limity osób jak w komunikacji miejskiej. Chociaż czy dotyczy to kolei?
Tak, dotyczy
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #30 : 27 Kwietnia 2020, 17:55:12 » |
0
|
Z wzajemnością :-) - ja mówię o stronie popytowej i chyba dlatego nie możemy się dogadać.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2020, 14:12:39 wysłane przez Piottr_tt »
|
|
|
|
|
Trabant
|
|
« Odpowiedz #31 : 27 Kwietnia 2020, 22:33:31 » |
0
|
Ja myślę że muzea (również kolejowe) mogą funkcjonować na podobnej zasadzie co supermarkety; wpuszczać ograniczoną liczbę zwiedzających.
|
|
|
|
PRÓŻ / ŁAD
|
|
|
kamlox
|
|
« Odpowiedz #32 : 27 Kwietnia 2020, 22:38:01 » |
0
|
Placówki muzealne obecnie również są zamknięte i będą ponownie dostepne dopiero w II etapie odmrażania gospodarki wedle obecnych założeń. Batmiast nie są znane szczegóły z jakimi ograniczeniami
|
|
|
|
|
|
|
MBd1-138
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #33 : 28 Kwietnia 2020, 19:05:46 » |
+1
|
Z wzajemnością :-) - ja mówię o stronie popytowej i chyba dlatego nie możemy się dogadać. A ja o tym żeby nie biadolić że,trzeba będzie ciągnąć dwa razy więcej wagonów.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2020, 19:29:58 wysłane przez MBd1-138 »
|
|
|
|
|
KLAN PALUCHOWSKICH
|
|
« Odpowiedz #34 : 28 Kwietnia 2020, 23:22:52 » |
0
|
Z wzajemnością :-) - ja mówię o stronie popytowej i chyba dlatego nie możemy się dogadać. A ja o tym żeby nie biadolić że,trzeba będzie ciągnąć dwa razy więcej wagonów. Trzeba je jeszcze mieć
|
|
|
|
|
|
|
Tw53 Rudy
|
|
« Odpowiedz #35 : 29 Kwietnia 2020, 11:37:59 » |
+1
|
Muzea się otwierają już 4 maja . Ciekawe jak to będzie się odnosiło do wąskotorówek...
Nowe zasady w Polsce:
- od 4 maja otwarte galerie handlowe, jedna osoba na 15 metrów kwadratowych. Wyłączone miejsce rekreacyjne i restauracje
- od 4 maja otwarcie hoteli i miejsc noclegowych. Ograniczona pozostaje działalność restuarcyjna i rekreacyjna
- od 4 maja otwarcie muzeów, galerii sztuki, bibliotek
- od 6 maja otwarcie żłobków i przedszkoli. Decyzję o otwarciu podejmą organy założycielskie, otwarcie z wymaganiami sanitarnymi
- od 4 maja przywrócenie rehabilitacji. Nie dotyczy to salonów masażu
Wciąż obowiązuje zasada zachowania dwóch metrów dystansu w przestrzeni publicznej.
|
|
|
|
Wąski tor pod parą ! |13 czynnych parowozów|1 w naprawie|3 oczekujące naprawy|
|
|
|
MBd1-138
Młotkowy
W terenie
|
|
« Odpowiedz #36 : 29 Kwietnia 2020, 20:04:58 » |
+4
|
Z wzajemnością :-) - ja mówię o stronie popytowej i chyba dlatego nie możemy się dogadać. A ja o tym żeby nie biadolić że,trzeba będzie ciągnąć dwa razy więcej wagonów. Trzeba je jeszcze mieć Kto o ile wagonów zadbał, tyle będzie miał. Ale spokojnie. Teraz ludzie będą unikali tłumów, więc na dużą frekwencję bym nie liczył.
|
|
|
|
|
|
|
Jacek Fink-Finowicki
Młotkowy
Długość toru:: 59 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #37 : 30 Kwietnia 2020, 02:29:51 » |
0
|
Spokojnie... ludzie najpierw muszą mieć kasę by mieć za co się wozić na ognisko z kiełbaskami
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #38 : 30 Kwietnia 2020, 10:46:19 » |
0
|
Kto o ile wagonów zadbał, tyle będzie miał. Ale spokojnie. Teraz ludzie będą unikali tłumów, więc na dużą frekwencję bym nie liczył.
Czyli koniec końców jednak doszliśmy do tego samego wniosku :-) Że bardziej należy się obawiać o to kogo się będzie wozić, a nie że taboru zabraknie.
|
|
|
|
|
|
|
kamlox
|
|
« Odpowiedz #39 : 30 Kwietnia 2020, 11:36:28 » |
-2
|
Spokojnie... ludzie najpierw muszą mieć kasę by mieć za co się wozić na ognisko z kiełbaskami
Ognicha to najwcześniej w IV etapie i to w ograniczonym zakresie
|
|
|
|
|
|
|
|