statek
|
 |
« Odpowiedz #40 : 25 Sierpnia 2005, 13:33:56 » |
0
|
Witam
Kontaktowałem sie z naczelnikiem, nie ma najmniejszego problemu żeby w Nałęczowie wziąć sie za odkrzaczanie i inne prace porządkowe. W sobotę będzie także pociąg ok 13:00 odj. z Nałęczowa wiec będą dodatkowe atrakcje. Jak coś to zbierzcie sie jakoś i mogą Wam ewentualnie wodę z Karczmisk dowiesc czy inne rzeczy w miarę możliwości. Ja w tym tygodniu raczej Wam nie pomogę ale w przyszłym już będę z dodatkowym wsparciem.
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #41 : 25 Sierpnia 2005, 18:01:04 » |
0
|
witam  Wlasnie wrocilem z wakacji gdzie nie mialem netu, wiec czytam i odpisuje dopiero teraz. No coz jestem pod wrazeniem zapalu do pracy, mam nadzieje ze z efektami. Ze swojej strony zglaszam siebie do pracy. Obecnie jestem w Warszawie, ale jutro jak mozliwosci pozwola stopem jade w rodzinne strony i zjawiam sie w Naleczowie. Proponuje zgrac sie z praca. Kontakt do mnie: gsykut@o2.pl lub gg: 3178080 albo komorka 506 665 285. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje do obaczenia w sobote w Naleczowie. Grzegorz Sykut Naleczowska KD
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
kolejdojazdowamarecka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #42 : 26 Sierpnia 2005, 07:54:21 » |
0
|
Jutro jesteśmy w Nałęczowie od 8,32 tak więc prace rozpoczniemy mam nadzieje przed 9. 2 osoby, kosiarka, szpadel, siekierka, grabie.
fidzio - będziesz ?, będzie ktoś jeszcze ?
Biorę aparat, ale niestety nie cyfrowy, więc fotki będą za jakiś czas.
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #43 : 26 Sierpnia 2005, 10:41:21 » |
0
|
jak wspomnialem wczesniej bede na pewno, moze uda mi sie zabrac jeszcze kogos. Z racji ze bede jechal pewnie transportem publicznym to nie mam za bardzo jak zabrac dodatkowych gratow (ale jesli czegos potrzeba to postaram sie wziac). Podobnie z dodatkowymi rekami do pracy, jesli kogos zwerbuje to zabiore. Melduje sie przed 9 w okolicach nastawni w Naleczowie.
Pozdrawiam Grzegorz Sykut Naleczowska KD
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
fidzio
Gość
|
 |
« Odpowiedz #44 : 26 Sierpnia 2005, 10:54:59 » |
0
|
fidzio - będziesz ?, będzie ktoś jeszcze ?
Niestety z niezaleznych przyczyn odemnie mnie nie bedzie , lipa bo chetnie bym przyjechal... :cry: :cry:
|
|
|
|
|
|
|
kolejdojazdowamarecka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #45 : 26 Sierpnia 2005, 10:56:32 » |
0
|
No to czad.
Możesz wziąść jakieś szpadle, napewno się przydadzą i rękawice do pracy. Jakiś sekator może się także przydać.
Myślę że 1 osoba kosi, reszta wywala ziele spomiędzy podkładów i zwala gdzieś wszystko na kupe obok.
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #46 : 27 Sierpnia 2005, 17:19:17 » |
0
|
Wszystko przed Tobą Fidziu  Dzisiaj zajelismy sie oczysczaniem toru i skrajni na trójkącie. Okolice nastawni jeszcze wlasciwie nie ruszone poza 2 zwrotnicami. Za tydzien kolejny atak. Zdjecia wyszly mizerne, ale najlepiej przyjechac, pomóc i obejrzeć osobiście. Zapraszamy do pracy, zajecia jest jeszcze na kilka dobrych dni pracy dla kilku osób.
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
kolejdojazdowamarecka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #47 : 27 Sierpnia 2005, 20:22:48 » |
0
|
Po twoim odjeździe ruszyliśmy na trójkąt, usuneliśmy jweszcze troche zielska przez skrupulatne zgrabianie tego co skosiliśmy, oprócz tegoposzezyliśmy skrajnie od strony środka trójkąta. Na koniec zabraliśmy sięza odkopywanie i odchwaszczanie zwrotnicy na szczycie trójkąta - jest prawie całkiem sucha i też i ją trzeba bedzie przesmarować mazidłem.
Krzysiek robił zdjęcia - może nie będzie widać, aleserio zrobiliśmy kawał roboty, kto był niedawno w Nałęczowie będzie wiedział najlepiej. Było nas 4, za tydzień będzie nas więcej i więcej narzędzi, plus druga kosiarka i drezyna spalinowa.
Całe szczęście, że byliśmy!!! - na trójkącie tory były zawalone kręgami betonowymi przez PLK-e najprawdopodobniej, a dziś jechał pociąg wynajęty dla 200 osób - rumun ciągnąłwszystkie wagony osobowe. Na szczęście przejeżdżający FaDroMą robol pomógł - i zabrał betony troche dalej - tak więc pociąg przejechał bez problemu, choć od jednego kręgu do krawędzi lokomotywy było z 5 cm -prawie na styk hehe. Oczywiście tłumaczył się, że to nie on, a inny fadromiarz zwalił tam te betony. Przy nastawni trochę ruszyliśmy - fidzio - masz pole dopopisu na 2 jak narazie odsłoniętych zwrotnicach,więcej odsłonimy za tydzień. W next sobotęplan jest podzielenia sięna dwie grupy - jedna kończy trójkąt,drugą ciągnie dalej nastawnię.
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek
|
 |
« Odpowiedz #48 : 27 Sierpnia 2005, 21:19:10 » |
0
|
Krzysiek robił zdjęcia - może nie będzie widać, aleserio zrobiliśmy kawał roboty, kto był niedawno w Nałęczowie będzie wiedział najlepiej. No robił, znaczy robiłem ;-), ale to bardziej 'pod siebie' niż dla dokumentowania prac. Dam Wam dwa, tylko nie narzekać, że złe jakieś ;-): Nastawnia, o której ostatnio tak głośno:  Południowy rozjazd trójkąta: 
|
|
|
|
Pozdrawiam Krzysiek
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #49 : 28 Sierpnia 2005, 02:33:07 » |
0
|
zdjecia sa luks. Szafa gra i mole tańczą. Kto nie był niech żałuję - jest szans zrehabitowac sie za tydzien. Pozdrawiam dzisijesza zaloge i mysle ze spotkamy sie za tydzien.. Wielkie dzieki panowie, zrobilismy kawal dobrej fachowej roboty, jestescie fajowi  NKD Work Team vol 2 za tydzien Grzegorz Sykut
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
Krzysiek
|
 |
« Odpowiedz #50 : 28 Sierpnia 2005, 14:05:29 » |
0
|
Dzisiaj zaktualizowałem 'Koleje wąskotorowe w Polsce' i przy okazji załapały się 3 nowe fotki z Nałęczowskiej KD. Oprócz tego mapy Hrubieszowskiej, Nasielskiej i Żuławskiej (dawne Gdańskie Koleje Dojazdowe) Kolei Dojazdowej. Najprościej dotrzeć przez Co nowego na www.koleje.wask.pl
|
|
|
|
Pozdrawiam Krzysiek
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #51 : 29 Sierpnia 2005, 12:04:32 » |
0
|
Co do kolejnych prac, proponuje ustalic jakis rozklad prac, odpowiednio przydzielic ludzi i narzedzia i dzialac wedlug planu. Pozwoli to uniknac przestojow, niewykorzystania potencjalu ludzkiego czy narzedziowego. Moge zajac sie opracowaniem takiego planu. ale czekam tez na wasze propozycje.
Moja sugestia jest taka: za tydzien w zaleznosci od ilosci osob (jesli bedzie wiecej i przynajmniej 2 kosiarki) dzielimy sie na 2 grupy - jedna trojkat druga okolice nastawni. Przede wszystkim walka z zielskiem. Po oczyszczeniu nastawni proponuje zrobic tor glowny, potem zajac sie torami umozliwiajacymi podjechanie pod budynek nastawni. W dalszej kolejnosci (przed zima najlepiej) proponuje zabrac transportery a przynajmniej czesc ich ze stacji i oczyscic te tory. Potem mozna zabierac sie za budynek nastawni. Najlpierw zabezpieczyc okna od strony waskiego toru (mozna je zabic dechami a docelowo czesc z nich zamurowac (np co drugie) a do pozostalych wstawic okna (moze cos z odzysku jakiegos jak beda gdzies wymieniac).Wewnatrz pomieszczen jest naprawde duzo, wiec nie wiem czy jest sens zabierac sie za nie tak odrazu jesli nie mamy planu co dalej z nimi robic. Proponowalbym zrobienie "na surowo" jednego dwoch pomieszczen ktore byly by gospodarcze - na trzymanie jakiegos drobnego sprzetu, ew odziezy ochronnej itp a takze umozliwilyby przespanie dla np ekipy pracujacej na stacji. Bierzaca woda jest, jakies ogrzewanie z piecem centralnego tez, wiec mozna to z czasem doprowadzic do uzytecznosci - tak zeby chocby w zimie bylo sie gdzie ogrzac. W przyszlosci mozna odmalowac sciany i zorganizowac jakas wykladzine na podloge, dalsze wyposazenia w miare celowosci i mozliwosci finansowych.
Jeszcze pewna mysl odnosnie otoczenia. Wyciete zielsko wypadaloby popryskac czyms zeby dalej nie roslo - co proponujecie i kiedy? teraz czy na wiosne, bo sa rozbiezne a sam nie mam wystarczajacej wiedzy. No i sprawa finansowa, bo obecnie nie mam/mamy srodkow na to wszystko.
No i taka moja mysl odnosnie wnetrza trojkata (ta czesc ogrodzona barierkami z szyn). Myslalem zeby wykosic tam pokrzywy, wyrownac teren i zrobic cos na ksztalt malego parku z kilkoma laweczkami. Wszystko jest zacienione, mogloby dobrze sluzyc czekajacym pasazerom - bo narazie to jest koslawy peron a ludzie stercza przy torze i najwyraziej sie nudza czekajac - tak mogliby sie troche zrelaksowac w cieniu.
To tyle odnosnie propozycji - wypowiedzcie sie prosz co o tym myslicie i czy macie ochote pomoc
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
kolejdojazdowamarecka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #52 : 29 Sierpnia 2005, 12:50:38 » |
0
|
Ja uważam, że nastawnia może poczekać, a także tory stacyjne. Najważniejesze jest zrobić porządek z trójkątem, dlatego myślę, że kosiarki niech koszą tor główny aż do semafora i skrajnie, a w razie czasu inne tory przy nastawni - a przede wszystkim jeden tor do oblecenia pociągu i tor na zapadnie transporterową - to jest mus, jeśli myślimy o towarowych.
Trójkąt - do końca - oto moja propozycja - jedna ekipa po jednej stronie drogi, druga ekipa po drugiej, ziele, śmieci itd.. - docelowo - odstraszy to tych co srają nam na trójkącie i rzucają śmieci, jak będzie ładnie przyciągnie to widzów i potencjalnych pasazerów, trzeba zrobić tor główny przy peronie normalnym aż do kozła - tak by od razu widac go ładnie było z pociągu narmalnego i tory gdzie stoją pasazerowie - syf naprawde odstrasza. Zebrane śmieci zasypałbym w tamtych betonowych dziurach na szczycie trójkąta - wtedy napewno nikt w nich nogi nie złamie. Także zwrotnice na trójkącie zaczynają byc sucje jak pieprz, trzeba się nimi zająć.
I jeszcze jedno - tor na szczycie trójkąta ma lekkie wyboczenie - trzeba to naprawić bo lok się wykolei - a rozjazd jest troche podmyty i osiada w stronę tamtego zdemolowanego magazynu - tzreba tez to naprawić, kurde - najlepiej by było podbić.
Co do potrzebnych narzędzi - to podstawą jest ile się da szpadli, jeszcze jedne grabie, jakiś łom i kilof.
|
|
|
|
|
|
|
Rogoz
|
 |
« Odpowiedz #53 : 29 Sierpnia 2005, 12:50:48 » |
0
|
Jeszcze pewna mysl odnosnie otoczenia. Wyciete zielsko wypadaloby popryskac czyms zeby dalej nie roslo - co proponujecie i kiedy? teraz czy na wiosne, bo sa rozbiezne a sam nie mam wystarczajacej wiedzy. No i sprawa finansowa, bo obecnie nie mam/mamy srodkow na to wszystko.
Oprysk zielska odniesie najlepszy skutek na wiosnę koniec kwietnia - początek maja będzie najlepszym terminem. Odnośnie krzaków i małych drzewek to proponuję wycinkę a następnie posmarowanie kikuta mieszanką Roundupu z wodą 1:5.
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek
|
 |
« Odpowiedz #54 : 29 Sierpnia 2005, 13:33:20 » |
0
|
I jeszcze jedno - tor na szczycie trójkąta ma lekkie wyboczenie - trzeba to naprawić bo lok się wykolei - a rozjazd jest troche podmyty i osiada w stronę tamtego zdemolowanego magazynu - tzreba tez to naprawić, kurde - najlepiej by było podbić. Spokojnie. To jest najmniej pilne. Raz, że rumun ledwo wjeżdża na to miejsce, a dwa, że jest to bardzo nieznaczne.
|
|
|
|
Pozdrawiam Krzysiek
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #55 : 29 Sierpnia 2005, 22:11:43 » |
0
|
Wydaje mi sie rowniez ze temat wyboczenia jest aktualnie sprawa ktora moze poczekac, poza tym jesli robic tory to juz powaznie, przez kolejarzy a nie robota wolontariuszy (skoro mamy pracownikow co sie na tym znaja).
Pierwszoplanowe wydaje mi sie zrobienie porzadku z zielskiem na trojkacie a potem na torze glownym. Potem wziac sie za odcinek prowadzacy w okolice nastawni, tak zeby mozna bylo dojechac tam (chocby drezyna). Moznaby pomyslec o przejzeniu stacjonujacych tam transporterow i ew. sciagniecia ich do karczmisk. Potem mysle wziac sie za inne tory (w kolejnosci potrzebnosci ich uzycia). Dalej zalabym sie kosmetyka w postaci okolic peronu i okolic nastawni. Przed zima jesli by sie udalo zabezpieczyc nastawnie (przed kradziezami i dewastacja - zabic okna i zrobic drzwi) mozna by bylo w chlodniejsze jesienne dni zajac sie porzadkami w srodku.
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #56 : 31 Sierpnia 2005, 09:40:10 » |
0
|
Sekcja NKD do spraw walki z zielenią porzytorową organizuje kolejna akcje prac na stacji w Nałęczowie. W planach dokonczenie wycinania trawy na trojkacie oraz w jego okolicy. Potem zamierzamy ruszyc torem szlakowym w kierunku nastawni.
Narzedzia beda jednak jesli odziez ochronna i rekawice prosze zabrac w swoim zakresie. Wszelkie sugestie i zapytania prosze na priv.
Startujemy jak tydzien temu o 9.00 na trojkacie w Naleczowie (obok budynku PKP Nałęczów)
Serdecznie Zapraszamy!!
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
kolejdojazdowamarecka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #57 : 31 Sierpnia 2005, 10:43:59 » |
0
|
Na 100% ponownie ja i brat, a na 85% trzecia osoba. No to tym razem zbiórka od razu na trójkącie, żeby nie tracić czasu na dojście.
|
|
|
|
|
|
|
Mateusz Malinowski
Czytelnik
Długość toru:: 3 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #58 : 01 Września 2005, 16:07:44 » |
0
|
Postaram się być. Piszesz, że "narzędzia będą" - czyli nic nie przywozić, czy może jakaś taczka czy inna łopata się jednak przyda.
|
|
|
|
|
|
|
statek
|
 |
« Odpowiedz #59 : 01 Września 2005, 18:45:02 » |
0
|
Narzędzia będą ale nie wiem w jakiej ilości uda mi sie zorganizować, z pewnością nie dla wszystkich tak więc kto może coś wziąć to niech weźmie. Postaramy się dowieść z Karczmisk jakiś sprzęt.
|
|
|
|
|
|
|
|