Świat kolejek wąskotorowych SMF
03 Październik 2023, 16:58:30 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pociąg Nadziei  (Przeczytany 3330 razy)
PiotrS
Mechanik
Długość toru:: 228 m

W terenie W terenie

« : 23 Wrzesień 2020, 01:21:52 »
+1

Cześć

Wczoraj obejrzeliśmy na HBO kapitalny film pt: "Pociąg Nadziei". Dokument opowiada o życiu dzieciaków związanych z funkcjonującą w Budapeszcie kolejką dziecięcą GYERMEKVASUT. W zasadzie w tym filmie kolej jest tłem dla losów trojga dzieciaków, ale tłem bardzo znaczącym. Urokliwe stacyjki, wijąca się wśród lasu linia, przejeżdżające raz po raz L45H. Z tego wszystkiego emanuje radość i pożytek. Kapitalny obraz! Film wzbudził refleksję: dlaczego na Węgrzech się da a u nas się nie da. Od razu nasuwa mi się na myśl zasłużona lecz porzucona i niewykorzystywana od kilku lat kolejka w Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie. Rozebrali, odbudowali fragment, poużywali kilka sezonów jakby od niechcenia i zostawili ten ogryzek na pastwę losu. W Chorzowie nawet dorośli nie potrafili się tym zająć a co dopiero dzieci.

Polecam ten film. Warto!

PiotrS

PiotrS
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 869 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 23 Wrzesień 2020, 12:11:45 »
+1

Byłem na tej kolejce, dojazd do niej tramwajem z centrum Budapesztu. Ale na Ukrainie jest ich jeszcze 9, choć toczy się batalia o uratowanie przed zamknięciem kolejek w Użgorodzie, Łucku i Rownie. Najładniejsza z nich to zaporoska.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 24 Wrzesień 2020, 10:32:55 »
0

U nas zaraz znalazłaby się setka paragrafów z których by wynikało że jest to śmiertelnie niebezpieczne i zabronione.

Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 1974 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 24 Wrzesień 2020, 10:46:43 »
0

Należy pamiętać, że tak zwane "kolejki pionierskie" nie powstawały w krajach socjalistycznych ot tak sobie jako atrakcja w lunaparku, tylko miały na celu pozyskanie przyszłych pracowników dla "dorosłej" kolei.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!