Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 17:46:46 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Proponuję prace 1 października  (Przeczytany 22664 razy)
fidzio
Gość
« Odpowiedz #20 : 12 Września 2005, 22:12:11 »
0

Cytat: "Ogoniasty"
Byc moze. Mimo wszystko na miejscu potrzebne beda gazy techniczne zeby wypalic otwory lub zespawac szyny. Pytanie tylko czy bedziemy mieli potrzebny sprzet do takich prac :?

Przyjedzie z Pionek ... co by Starachowice bez nas zrobily... zupelnie jak dzieci  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #21 : 13 Września 2005, 10:20:58 »
0

Dobra, dobra, kultowy Pan Wiesiek z palnikiem jest "dobrem wspólnym" obu kolejek
Ja jestem już 30 września od rana, a w zasadzie juz w nocy. Jadę z wózkiem (i z Kapralem - weterani SKW znają na szlak, przykręcać tory za brukowańcem.

Mam nadzieję, że przy maksymalnym natężęniu prac uda nam się w jeden dzień skończyć cały szlak do 8,0.

Dla Przypomnienia, co zostało do zrobienia (po ostatniej inwentaryzacji):

1. Przytwierdzić szyny na 30 metrach (zaraz za osttanimi uzupełnieniami)
2. Uzupełnić 2 ubytki przed brukiem
3. Udrożnić przejazd przez bruk (może i oznakować odpowiednio, choćby na czas robót?)
4. Przytwierdzić 200 metrów w obu tokach Smutny   - kradzieże przytwierdzeń spowodowały niezłe wyboczenie
5. Uzupełnić 2 kolejne ubytki
6. Wyciąć 300 metrów drzewek 2 letnich - bardzo żyzne podłoże za brukiem, niestety
7. Prztywierdzić kolejne 100 metrów (zaraz za zakrętem i wąwozem - tych kradzieży nie widać, ale rower i wózek wyrzuca z szyn)
8. Oznakować koniec szlaku

Pracy sporo, ale żeby tak do każdego narzędzia była para rąk, to poradzimy, jak wkrętów starczy

Pozdraw
MP
emcebob
Mechanik
Długość toru:: 182 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 24 Września 2005, 16:30:14 »
0

Czy prace 1 października są nadal aktualne i co jest planowane do zrobienia?
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #23 : 24 Września 2005, 19:34:47 »
0

Cytat: "emcebob"
Czy prace 1 października są nadal aktualne i co jest planowane do zrobienia?

Tak.
W planach dokładnie , to co napisałem powyżej, bo o ile się orientuję, nikt na szlaku nic nie robił. Chyba , że Paweł będzie miał inne pomysły, ale ostatnio poprosil o wycięcie krzaczorów za brukiem, żeby przejechać lokiem, więc nic się na razie nie zmieniło.
Także - zapraszam
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 26 Września 2005, 08:55:54 »
0

Cytat: "Marcin Przybysz"

Pamiętajcie o 1 października , ja jestem już 30 września na szlaku.
Pozdrwaiam z urlopu
MP

Witam po dłuższych wojażach po świecie. Ja oczywiście się pisze na 1 października. Kolega Emibe też zapowiedział swoją obecność.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #25 : 26 Września 2005, 23:56:12 »
0

Mała poprawka - loka nie będzie. Szczegóły przekażę telefonicznie do Rogoza, ja jestem off line od jutra.
Pozdraw
MP
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 27 Września 2005, 00:01:35 »
0

Szkoda, że to napisałeś. Byłaby to niespodzianka.
Przynajmniej dla ewentualnych nowych przyjezdnych (może MK?) .
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 27 Września 2005, 22:17:45 »
0

Cytat: "Marcin Przybysz"
Mała poprawka - loka nie będzie. Szczegóły przekażę telefonicznie do Rogoza, ja jestem off line od jutra.
Pozdraw
MP

Witam

Po zasięgnięciu języka u maszynisty sprawa wygląda następująco - zaczęło wyrzucać olej przez uszcelkę głowicy. W związku z tym lok jest odstawiony do remontu. W zwiazku z tym plan pracy ulega pewnym modyfikacjom. Towar na miejce prac dowozimy drezyną ręczną z doczepionym wózkiem. Nie wykonamy uzupełnienia brakujących szyn. Musimy zatem skoncentrować się na przytwierdzaniu torowiska na odcinku ok. 500m.

P.S. Zazdroszczę mojemy przedmówcy. Właśnie mi przekazał, że ma zamiar spędzić noc na szlaku.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #28 : 29 Września 2005, 00:14:30 »
0

Heh, nawet dwie noce na szlaku

Jutro wieczorem szukajcie mnie na kilometrze 6,6

Pozdraw
MP
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 29 Września 2005, 19:14:30 »
0

Decyzja podjęta, jadę w sobotę do Star. autem, wyjazd 8:00 z Dolnej, jeszcze dwa miejsca mam i zapraszam.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 30 Września 2005, 17:07:31 »
0

Cytat: "Piottr_tt"
Decyzja podjęta, jadę w sobotę do Star. autem, wyjazd 8:00 z Dolnej, jeszcze dwa miejsca mam i zapraszam.

AWARIA
Moja żona ma gorączkę, nie zostawię samej chorej bidulki z dzieckiem więc jutro siedzę w Warszawie i robię żonce ciepłą herbatkę z prądem i niańczę dziecko.

Pozdrawiam, Piottr
andy
Dyrektor
Długość toru:: 831 m

W terenie W terenie

CiuchciaJKD
« Odpowiedz #31 : 30 Września 2005, 17:20:26 »
0

Cytat: "Piottr_tt"
robię żonce ciepłą herbatkę z prądem i niańczę dziecko.

MK życzą zdrówka. To ile lat liczy sobie najmłodszy kolejarz ?
Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 30 Września 2005, 19:13:57 »
0

Cytat: "andy"
MK życzą zdrówka. To ile lat liczy sobie najmłodszy kolejarz ?
Zaledwie 7 miesięcy. Ale już raz w Rogowie był:) a ostatnio na dniach transportu publicznego.

Pozdrawiam, Piottr
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #33 : 30 Września 2005, 19:31:47 »
0

witam.
U mnie z wyjazdu tez nici. Dzis około 12 pod sochaczewem wywaliłem sie na motocylku  :cry:  Przyczyna były koleiny, silny wiatr oraz tzw zdrapka czyli frez na asfalcie. Dla motocykli frez + koleiny = wypadek. Mnie sie nic nie stało ale moj motocykl ma uszkodzone hamulce,stłuczone lusterka i kierunki. A tak chciałem byc w Starachowicach :cry:

POZDRAWIAM !!!
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 02 Października 2005, 15:26:00 »
0

Nikt jeszcze nic nie pisał więc ja skrobne  :lol:  Spoko
Było nas 3-5 osób, wymieniliśmy dwie podrozjezdnice na zwrotce przed szopą oraz dotarlismy drezyną na km 7.8 przedzierając sie przez prawdziwą starachowicką dżunglę

Zdjęcia juz wieczorkiem

Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #35 : 02 Października 2005, 19:06:07 »
0

No to może ja opiszę naszą eksplorację dzień wcześnie, a w zasadzie juz dwie noce wcześniej. Na szopę dotarliśmy z Kapralem w czwartek późnym wieczorem. Chwilę przed północą wózek był gotowy, tzn zawierał całe nasze obozowisko i narzędzia. Ruszyliśmy dokładnie 00.14 w piątek
Oczywiście "drezyna" była wyposażona w (prawie) przepisowe oświetlenie: z przodu duża akumulatorowa lampka PKP, z tyłu dwie "trupie świeczki" (to ze slangu Kaprala - po prostu znicze nagrobkowe, tyle, że duże, bardzo soczyście czerwone) Trzeba było widzieć miny przemykających imprezowiczów (bo przechodniami to chyba o tej porze bym ich nie nazwał). Szczególnie zestawienie trupich świeczek z naszym ryczeniem znanego kolejowego szlagieru "przeeeeeeejście przez toooory surowo wzbroniooone" Na kilometr 6,2 (bodajże) dotarliśmy grubo po trzeciej - przecież nigdzie nam się nie spieszyło. Po rozbiciu obozowiska przypomniałem sobie, że przecież mam nie przeczytany ostatni numer "ŚK" - no to zeszło do piątej rano. Kapral się cosik obraził, i spał pod wózkiem na torach, ja miałem lepiej - pałatkę. Po porannym osuszeniu przy ognisku, przystąpiliśmy do pracy. Kochani, od 7 rano do 6 wieczorem - piła spalinową o mocy 3,5 KM walczyliśmy z krzaczkami o przekroju max 2 cm :?
Jak to Kapral obrazowo ujął "jakbyś wielką koparką stawiał babki w piaskownicy". Na początku solidnie, każdą gałazkę, ale 20 metrów za brukiem  mi przeszło. Nie wiem, ilu z Was było po lecie tego roku za brukiem, ale powiem jedno - dźungla. Słowo. Więc piła ryczy, ja macham "lewo, prawo, lewo prawo", byle dalej, byle wózek przepchać. Udało się. Miejscami nawet cięliśmy sekatorem, żeby ładniej wyglądało. Niestety, olalismy sobie kilometr 7,0 i dalej ( i tak paliwo do piły się skończyło) - dopiero wczoraj dowiedziałem się, że pozostało duże drzewo na szlaku - sorry!
Najlepszy był z tego wszystkiego powrót - wózek była tak obciążony, że sam leciał od 6,5 praktycznie do samej szopy. Pykpyk, pykpyk, stukały sobie koła na łaczeniach, gwiazdy nad nami, trupie świeczki jaśniały romantycznie     no i przyspieszenie zaraz po wyjeździe z lasu.
Echh, jeden z lepszych wieczorów na SKW. A potem szara rzeczywistośc - noc w szopie i wiuuu do domku .
Zdjęcia będę miał dzisiaj, tradycyjnie prześlę (chyba Klanowi?) do opublikowania.
Z tego co wiem, teraz w piątek przyjeżdża Paweł  z palnikiem i zakrętarką - i ..... nareszcie
Ja się zapowiadam na 22 października.
Pozdrawiam
MP
emcebob
Mechanik
Długość toru:: 182 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 03 Października 2005, 20:13:30 »
0

Niestety ani Przemka (praca) anie mnie (brak transportu) nie było w Starachowicach. Żeby nie marnować tak pięknej soboty wyruszyłem z Dancerem i przy pomocy piły zaczęliśmy oczyszczać torowisko z krzaków i drzew. Ruszyliśmy przy przejeździe w Błazinach idąc w stronę Iłży. Skończyliśmy około godziny 18 i to tylko dlatego, że skończyło nam się paliwo.
Następna większa akcja w Iłzy planowana jest na 15 października, ale to na rzie tylko plany.

pozdrawiam
emcebob
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 03 Października 2005, 22:51:38 »
0

Obiecane fotki z sobotniej akcji:
Starachowice 01.10.2005

Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #38 : 04 Października 2005, 00:35:09 »
0

A skąd sie wzieła Lyd-ka  na Wielkim Piecu?  :shock:  Czy to jest ta co miała przyjechać z Krośniewic? Byłem w tym muzeum kilka razy, no może 2 razy ale jej tam chyba niebyło  

POZDRAWIAM !!!
Rogoz
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 04 Października 2005, 09:04:47 »
0

Cytat: "Ogoniasty"
A skąd sie wzieła Lyd-ka  na Wielkim Piecu?  :shock:  Czy to jest ta co miała przyjechać z Krośniewic? Byłem w tym muzeum kilka razy, no może 2 razy ale jej tam chyba niebyło  

A przyjechała z Pleszewa. Lok oddzielnie i silnik oddzielnie. Szczegóły akcji na:
http://www.fpkw.pl/www.php?idSekcji=9
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!